Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν είναι απαραίτητα χρήσιμοι οι πολλοί σύμβουλοι.
-Πώς να απορρίψεις τις συμβουλές κάποιου.


Η αναζήτηση συμβουλών στη δουλειά είναι ένας ουσιώδης τρόπος να μάθεις, να διορθωθείς και να βελτιωθείς. Συνάδελφοι με διαφορετική ειδίκευση στην εταιρεία σου μπορούν να σου δώσουν πληροφορίες για τη δική τους πορεία, αν σκέφτεσαι μια μετακίνηση, σκέψεις για τις καλύτερες πρακτικές στο γραφείο, αν είσαι νέος σε μια θέση ή συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς συγκεκριμένες, συχνά στρεσογόνες, καταστάσεις. Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν ότι το να ζητήσουν τη συμβουλή πολλών ανθρώπων θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, στο κάτω κάτω όσο μεγαλύτερη ποικιλία, τόσες περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο,νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο in Organizational Behavior and Human Decision Processes υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να σκεφτούμε πριν ζητήσουμε την άποψη πολλών ατόμων. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί ότι το να ζητήσεις συμβουλές από πολλούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις: “Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά μας λένε να πάρουμε δεύτερη και τρίτη άποψη, περιμέναμε ότι οι σύμβουλοι θα εκτιμούσαν αυτούς που το έκαναν αυτό. Αλλά διαπιστώσαμε το αντίθετο. Οι σύμβουλοι όχι μόνο τους βαθμολόγησαν ως λιγότερο ικανούς, αλλά ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο μακριά από αυτούς και δεν ενδιαφέρονταν τόσο να τους συμβουλεύσουν στο μέλλον,” αναφέρει η Hayley Blunden, μια Ph.D φοιτήτρια στο Harvard Business School και συγγραφέας της έρευνας. 

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτές οι αντιδράσεις προέρχονταν από τη συνειδητοποίηση των συμβούλων ότι οι συμβουλές τους ίσως δεν ακολουθούνταν. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των συμβούλων, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να ακολουθήσει κάποιος τη δική τους συμβουλή, οδηγώντας σε μια αίσθηση απόρριψης, γιατί τα άτομα “συνηθίζουν να εκτιμούν πολύ τον εαυτό τους και την άποψή τους και κερδίζουν κύρος, όταν ζητά κάποιος τη συμβουλή τους,” εξήγησαν οι ερευνητές. Σε μια επόμενη έρευνα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την υπόθεσή τους, καθώς οι σύμβουλοι των οποίων οι προτάσεις αγνοήθηκαν, θίχτηκαν περισσότερο και ήταν πιθανό να χαλαρώσουν την σχέση τους με αυτόν που ζήτησε τη συμβουλή.

Τελικά λίγοι ή πολλοί;

Τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να μπερδέψουν αυτούς που χρειάζονται συμβουλές. Πρέπει να συμβουλευόμαστε μόνο ένα άτομο, όταν χρειαζόμαστε καθοδήγηση; Κι αν οι συμβουλές αυτού του ανθρώπου δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ή τις αξίες μας; Η αναζήτηση της σοφίας του πλήθους (δηλαδή το να λαμβάνεται υπόψη η συλλογική γνώμη μιας ομάδας ατόμων και όχι αποκλειστικά κάποιων μεμονωμένων εμπειρογνωμόνων για την επίλυση κάποιου προβλήματος), μπορεί να συνοδεύεται από αρνητικές συνέπειες, αλλά μπορεί να γίνει με τρόπο που προάγει ένα κλίμα ειλικρίνειας, κατανόησης και ανάπτυξης. 

Να είσαι άμεσος και ξεκάθαρος ως προς τους στόχους σου 

Αρχικά, η έρευνα προτείνει ότι όσοι αναζητούν συμβουλές πρέπει να είναι πιο ξεκάθαροι ως προς τις προθέσεις τους, ζητώντας ιδέες και προτάσεις από μια ομάδα ανθρώπων. Οπότε, είτε ψάχνεις γενικές πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα στην καριέρα σου είτε είσαι περίεργος σχετικά με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος, ενημέρωσε τους ανθρώπους για το τι είδους πληροφορίες αναζητάς και γιατί τις ζητάς. 

Έκφρασε ευγνωμοσύνη πριν και μετά την αναζήτηση συμβουλών 

Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι προωθεί την ειλικρίνεια, την αποδοτικότητα και τη γενική ευεξία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να διευκολύνει κάθε αλληλεπίδραση. Αν ένας συνάδελφος συμφωνεί να βρεθείτε για καφέ και να μοιραστεί μαζί σου τις συμβουλές του, τόνισε πόσο εκτιμάς τον χρόνο του. Μετά τη συζήτησή σας, στείλε ένα email ή ένα χειρόγραφο σημείωμα στο γραφείο του για να ξαναδείξεις την ευγνωμοσύνη σου

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις 

Για να επωφεληθείς από τις συμβουλές που σου δίνει ένας συνάδελφος, φρόντισε να κάνεις ερωτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον και συνεχίζουν τη συζήτηση. Οι ερωτήσεις για επεξηγήσεις κάνουν τη συζήτηση λιγότερο επιφανειακή και έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες, όταν οι πιο δύσκολες ερωτήσεις γίνονται στην αρχή της συζήτησης. Η ενεργή ακρόαση πρέπει να είναι επίσης ένα κύριο συστατικό της συζήτησής σου, καθώς θα δείξει στο σύμβουλό σου ότι είσαι αφοσιωμένος και νοιάζεσαι για τη συζήτηση.

Αξιοποίησε την αμεσότητα με ενσυναίσθηση στην προσέγγισή σου 

Αν αποφασίσεις να μην ακολουθήσεις τις συμβουλές κάποιου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το εκφράσεις, παρά άμεσα με ενσυναίσθηση. Η αμεσότητα με ενσυναίσθηση σημαίνει να ενθαρρύνεις τους εργαζομένους να εκφραστούν ανοιχτά, να δώσουν feedback, να διαφωνήσουν και να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα και εποικοδομητική κριτική, άμεσα, με συνέπεια και σαφήνεια. Αφιέρωσε ένα λεπτό για να μιλήσεις με τον συνάδελφό σου σχετικά με το λόγο που αποφάσισες να ακολουθήσεις άλλο δρόμο ή να στηριχτείς σε άλλες πληροφορίες. Να είσαι άμεσος στη συζήτηση, αλλά φρόντισε να πεις με ποιον τρόπο οι συμβουλές του σε βοήθησαν. 

Η αναζήτηση συμβουλών-ειδικά από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων με αντιμαχόμενες απόψεις-μπορεί να μοιάζει δύσκολο εγχείρημα. Τα καλά νέα, όπως, είναι ότι μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις με σαφήνεια, ευγνωμοσύνη και ενσυναίσθηση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να συλλέξεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, διατηρώντας καλές σχέσεις στο χώρο εργασίας και εξασφαλίζοντας ότι όλοι νιώθουν πολύτιμοι. 

Διάβασε ακόμα:

4 τρόποι να σε προσέξει ένας εργοδότης, ακόμα και αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία

Συνέντευξη για δουλειά; Πώς να απαντήσεις σωστά στην πιο συχνή ερώτηση «παγίδα»

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.