Οι Αμερικάνοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις σημαντικές αποφάσεις που θα λάβουν τη νέα χρονιά. Θέλουμε συνεχώς να επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας, να τους βελτιώνουμε και να υιοθετούμε καλύτερες συνήθειες. Όμως πολύ λίγοι από εμάς παίρνουν την βελτίωση του εαυτού μας πιο σοβαρά από ότι ο Benjamin Franklin, εθνοπατέρας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Franklin αναζητούσε τρόπους να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να βελτιώσει την κοινωνία του. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, όταν ήταν 20 ετών αποφάσισε να προσπαθήσει να αγγίξει την ηθική τελειότητα. «Θέλησα να ζήσω χωρίς να κάνω κανένα λάθος, ποτέ ξανά». Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, δημιούργησε μία λίστα με 13 αρετές, από την λιτότητα και την ταπεινοφροσύνη μέχρι την δικαιοσύνη και την αποφασιστικότητα και αποφάσισε να τελειοποιεί μία αρετή κάθε εβδομάδα.

Πολύ γρήγορα ο Franklin συνειδητοποίησε πως είναι πολύ δύσκολο να έχεις μία ενάρετη ζωή. Αλλά δεν επέτρεψε στις αποτυχίες του να τον νικήσουν. Ένα χρόνο μετά από αυτό το project, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα άλλο σχέδιο αυτό-βελτίωσης. Ένα σχέδιο πολύ πιο εύκολο από την ηθική τελειότητα. Έτσι στα 21 του χρόνια δημιούργησε ένα club, το οποίο ονόμασε Junto – που στα Λατινικά σημαίνει χαρά. Τα 12 μέλη του – ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν ένας μαθηματικός, ένας μηχανικός και ένας τσαγκάρης – συναντιόντουσαν κάθε Παρασκευή βράδυ σε μία ταβέρνα στην Philadelphia. Σε κάθε τους συνάντηση συζητούσαν για την ηθική, την φιλοσοφία και την πολιτική, παρουσιάζοντας τα όσα είχαν γράψει με την μορφή εργασίας.

Ο Franklin αποκαλούσε το Junto “club κοινής βελτίωσης”, καθώς σκοπός των μελών του ήταν να γίνουν καλύτεροι πολίτες και κατ’ επέκταση να μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. 

Αυτήν την φορά ο Franklin και οι φίλοι του τα κατάφεραν. Μάλιστα πολλά από όλα όσα δημιούργησαν, βιβλιοθήκη, πυροσβεστικός σταθμός, νοσοκομείο, σχολείο, υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Τα μέλη του Junto συναντιόντουσαν για περίπου 40 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο Franklin έλεγε πως «αυτό ήταν το μεγαλύτερο σχολείο για την φιλοσοφία, την ηθική και τα πολιτικά».

Benjamin Franklin

Την περασμένη χρονιά, η 92nd Street Y στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Hoover Institution του Stanford University και το Citizen University του Seattle ξεκίνησαν μία πρωτοβουλία: το Ben Franklin Circles project.

Δημιούργησαν clubs σε όλη την επικράτεια, τα οποία ακολουθούσαν το μοντέλο του Junto. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα και υπάρχουν ήδη πάρα πολλά παρόμοια, τα μέλη των οποίων συναντιούνται σε μηνιαία βάση σε σπίτια, βιβλιοθήκες, εστιατόρια ή χώρους λατρείας. Αυτά διαθέτουν μία ευρεία γκάμα μελών. Πολλά σχολεία της Νέας Υόρκης μάλιστα θα ξεκινήσουν δικά τους.

Σε περιόδους όπου οι κοινωνίες παρακμάζουν, η κατανόηση πρέπει να ακμάζει και οι τοπικοί οργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημόσια ζωή. Σκοπός των νέων clubs είναι να ενώσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν να συζητούν face-to-face πράγματα με νόημα. Χρησιμοποιώντας έναν οδηγό συζητήσεων που τους παρέχει η 92nd Street Y, τα μέλη των clubs συζητούν τις 13 αρετές του Franklin και αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις ενσωματώσουν στην ζωή τους. Συζητούν για το είδος των ατόμων που επιδιώκουν να γίνουν και για την ελπίδα που έχουν να προσφέρουν στον κόσμο. Και ψάχνουν τρόπους για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Πάνω από όλα, τα νέα αυτά clubs έχουν σχεδιαστεί για να εμπνεύσουν τα μέλη τους να συνεργαστούν για την βελτίωση των κοινωνιών τους.

Πάνω από όλα, τα νέα αυτά clubs έχουν σχεδιαστεί για να εμπνεύσουν τα μέλη τους να συνεργαστούν για την βελτίωση των κοινωνιών τους. 

Στο Harvard, μία ομάδα φοιτητών ξεκίνησε πρόσφατα ένα παρόμοιο club με την ονομασία Franklin Fellowship. Τα 12 μέλη του συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση και συζητούν θέματα όπως το πώς να γίνουν καλύτεροι σε μία σχέση ή στο πώς να δίνουν και να δέχονται συμβουλές. «Ήμασταν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το campus μας ορισμένα θέματα, όπως η φιλία» λέει ο ιδρυτής αυτού του club, Stephen Turban. «Έτσι θελήσαμε να φτιάξουμε μία πολύ κλειστή κοινότητα, τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν να συζητήσουν αλλά και να υιοθετήσουν συνήθειες που θα μας βοηθούσαν μελλοντικά να υπηρετήσουμε τον κόσμο».

Περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση στο Junto, ο Franklin έγραψε: «το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι, τι καλό μπορώ να κάνω για αυτόν»; Περισσότερα από 300 χρόνια μετά, η σημαντικότητα αυτής της ερώτησης παραμένει αναλλοίωτη. Το να καταφέρεις να την απαντήσεις απαιτεί προσπάθεια μίας ολόκληρης ζωής. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σεμνά και ταπεινά, όπως έκανε ο Franklin. Ίσως δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την ηθική τελειότητα, αλλά το να βρισκόμαστε με φίλους και να μιλάμε για τις αξίες, είναι το πρώτο βήμα μίας διαδρομής που θα μεταμορφώσει όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τον κόσμο γύρω μας.

Ίσως δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την ηθική τελειότητα, αλλά το να βρισκόμαστε με φίλους και να μιλάμε για τις αξίες, είναι το πρώτο βήμα μίας διαδρομής που θα μεταμορφώσει όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τον κόσμο γύρω μας. 

Μήπως ήρθε η στιγμή να φτιάξεις κι εσύ τη δική σου ομάδα;

Διάβασε ακόμα:

Οι 21 Σημαντικότερες Ερωτήσεις Της Ζωής Σου

Βρες Τους “Βοηθούς” Γύρω Σου

Author(s)

  • Η Emily Esfahani Smith είναι συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ψυχολογίας και σχέσεων.