Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα είδη αντιδράσεων που υπάρχουν.
-Πότε η αποχώρηση είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση.


Τα όρια είναι αόρατα. Είναι όμως απαραίτητα για την προστασία του εαυτού μας. Γιατί μας προστατεύουν από τις ανάρμοστες συμπεριφορές των γύρω μας και μας βοηθούν να καθορίσουμε το ποιοι είμαστε, αλλά και τι είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε. Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να θέτουμε υγιή όρια στους άλλους.

Τα όρια υπάρχουν για να αλλάζουν συμπεριφορές που εσύ δεν επιτρέπεις. Το πώς θα κάνεις τους γύρω σου να καταλάβουν ποια είναι τα δικά σου όρια, εξαρτάται από εσένα και μόνο.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ένας φίλος σου καθυστερεί πάντα στα ραντεβού σας. Πρόκειται για μία μη αποδεκτή συμπεριφορά από πλευράς σου. Ο καθένας από εμάς αντιδρά σε μη αποδεκτή συμπεριφορά με διαφορετικό τρόπο: είτε μένοντας απαθής είτε κάνοντας παράπονα είτε εκφράζοντας την ενόχλησή του.

Η κάθε αντίδραση όμως προκαλείται από τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν την στιγμή που αντιδρά. Ακολουθούν τα πιο κοινά είδη αντιδράσεων:

Παθητική Αντίδραση

Είναι εκείνη που επιτρέπει την μη αποδεκτή συμπεριφορά. Αναφορικά με το παράδειγμά μας, παραμένεις απαθής και με την στάση σου επιτρέπεις στον άλλον να συμπεριφέρεται ανάρμοστα καθώς δεν του εκφράζεις την δυσαρέσκειά σου, με αποτέλεσμα αφενός να κρατάς τον θυμό σου μέσα σου και αφετέρου ο άλλος να μην γνωρίζει ότι σε ενοχλεί η συμπεριφορά του.

Επιθετική Αντίδραση

Προειδοποιείς τον άλλον για τυχόν επιπτώσεις, του επιτίθεσαι, τον κατηγορείς και με αυτήν σου την στάση τον απομακρύνεις. Για να επανέλθουμε στο παράδειγμά μας, όταν τελικά ο άλλος εμφανίζεται καθυστερημένος του επιτίθεσαι, με αποτέλεσμα να τον αναγκάζεις να αμυνθεί και τελικά να οδηγείστε σε τσακωμό.

Οι άνθρωποι θα σου συμπεριφέρονται, όπως τους επιτρέπεις να σου συμπεριφέρονται. Γι’ αυτό, είναι καλό να βάζεις τα όριά σου.

Παθητική – Επιθετική Αντίδραση

Φαινομενικά παθητική αντίδραση, αλλά στην πραγματικότητα επιθετική. Αντιδράς με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς. Δεν απειλείς, αλλά ειρωνεύεσαι και κάνεις μορφασμούς που υποδηλώνουν την ειρωνεία σου. Αυτού του είδους η αντίδραση δείχνει στον άλλον την δυσφορία σου, χωρίς όμως να του εξηγεί τον τρόπο που θέλεις να σου συμπεριφέρεσαι.

Τα 3 αυτά είδη αντιδράσεων δεν επιτρέπουν στον άλλον να κατανοήσει την λάθος συμπεριφορά του και σε εμποδίζουν να βάλεις τα όριά σου. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς μία μη αποδεκτή συμπεριφορά είναι να μάθεις να αντιδράς χωρίς να αφήνεις τα αρνητικά συναισθήματά σου να σε κατακλύζουν. Αυτό ακριβώς είναι η δυναμική αντίδραση.

Δυναμική Αντίδραση

Ο απώτερος σκοπός είναι να αποκαταστήσεις και να ενδυναμώσεις την σχέση σου με τον άλλο και να τον κάνεις να αλλάξει την συμπεριφορά του.

Υπάρχουν 3 τρόποι δυναμικής απάντησης που θα σε βοηθήσουν να το επιτύχεις:

1.Απαίτηση 

Ζήτησέ του να σου συμπεριφέρεται όπως ακριβώς θέλεις, αντί να υποθέτεις ότι οι γύρω σου ξέρουν τι ακριβώς θέλεις. Αν όμως δεν τους το επισημάνεις, κάνεις απλά υποθέσεις. Γι’ αυτό πες: “Θέλω να έρχεσαι στην ώρα σου στα ραντεβού μας”.

2.Ενημέρωση & Εξήγηση

Κάνε τον άλλον να καταλάβει τη μη αποδεκτή συπεριφορά του. Ίσως δεν γνωρίζει ότι με την συμπεριφορά του σε προσβάλλει και με αυτόν τον τρόπο τον βοηθάς να το καταλάβει. Γι’ αυτό εξήγησέ του ακριβώς τι θέλεις. Μπορείς να του πεις του “όταν αργείς στα ραντεβού μας αισθάνομαι ότι δεν με σέβεσαι, γι’ αυτό θέλω να είσαι στην ώρα σου στα ραντεβού μας”.

3.Αποχώρηση

Όταν ο άλλος δεν είσαι σε θέση να κάνει διάλογο μαζί σου παρόλο που του έχεις εξηγήσει τι είναι αυτο που σε ενοχλεί, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποχωρήσεις λέγοντας “δεν μου αρέσει να αργείς στα ραντεβού μας. Μπορούμε να το συζητήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον αν κι εσύ το επιθυμείς. Ωστόσο τώρα καλύτερα να φύγω”.

Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς μία μη αποδεκτή συμπεριφορά είναι να μάθεις να αντιδράς, χωρίς να αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε κατακλύζουν.

Διάβασε ακόμα:

Υπάρχουν 4 Τρόποι Για Να Αντιμετωπίσεις Τους Τσακωμούς Και Οι 3 Είναι Τοξικοί!

5 Χρυσοί Κανόνες Για Να Τσακώνεσαι Ειρηνικά. Μπορείς Να Τους Ακολουθήσεις;

Author(s)

  • Ann Vertel

    ψυχολόγος

    Η Ann Vertel είναι ψυχολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.