Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η μονοτονία μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.
-Τι αποκάλυψε η έρευνα.


Σε έναν κόσμο όπου η διασκέδαση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογία ακριβώς επειδή μπορεί να είσαι διαρκώς online και να μην βαριέσαι ποτέ μέσα από νέες εφαρμογές και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι χάνουμε σημαντικές στιγμές δημιουργικότητας, σκέψης και εξέλιξης αν δεν αφήνουμε το μυαλό μας να χαλαρώσει και να κάνει διάλειμμα από την τεχνολογία.

Η Manoush Zomorodi, συγγραφέας του βιβλίου “Bored and Brilliant,” υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε τη μονοτονία και την πλήξη για να επιτύχουμε σημαντικά πράγματα. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την προσωπική της ζωή, σημειώνει ότι μία πολύ σημαντική ιδέα, της ήρθε σε μία στιγμή που ένιωθε έντονη πλήξη.

Συνομιλώντας με νευροεπιστήμονες, η Zomorodi συνειδητοποίησε ότι υπάρχει επιστημονικός λόγος εξαιτίας του οποίου το μυαλό της ήταν περισσότερο δημιουργικό, όταν η ίδια βαριόταν! Γιατί όταν νιώθουμε πλήξη και κάνουμε βαρετές δουλειές, το σώμα μας λειτουργεί μηχανικά και τότε το μυαλό μας αρχίζει να λειτουργεί με διαφορετικό ρυθμό, παράγοντας νέες ιδέες.

“Έμαθα ότι όταν νιώθουμε πλήξη, μπορούμε να σκεφτούμε νέες ιδέες, να βρούμε λύση σε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν, να συνειδητοποιήσουμε τις σημαντικές μας στιγμές, να βάλουμε στόχους και να σκεφτούμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να τους επιτύχουμε” υποστηρίζει η ίδια. Σε έναν όμως μοντέρνο και υπερ-συνδεδεμένο κόσμο, ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται κάτι παράλογο και το multitasking επιβραβεύεται. Πάντα θα μπορείς να γράφεις ακόμα περισσότερα emails, να ανοίγεις περισσότερα tabs και να δίνεις το “παρών” σε ατελείωτα meetings. Αυτό το είδος συμπεριφοράς όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει η επιστήμη, υποστηρίζει η Zomorodi. 

Στο βιβλίο της μάλιστα αναφέρεται σε νευροεπιστήμονες, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει ότι όσο περισσότερο στρέφουμε αλλού την προσοχή μας και ασχολούμαστε με διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, τόσο περισσότερο στρες αισθανόμαστε και χάνουμε τη δημιουργικότητά μας.

Όταν νιώθουμε πλήξη και κάνουμε βαρετές δουλειές, το σώμα μας λειτουργεί μηχανικά και το μυαλό μας αρχίζει να λειτουργεί με διαφορετικό ρυθμό, παράγοντας νέες ιδέες. 

Έρευνα: Η πλήξη γεννά τις καλύτερες ιδέες!

Όλα όσα περιγράφει η Zomorodi στο βιβλίο της υποστηρίζονται από έρευνα σχετική με την πλήξη που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του Πανεπιστήμιου του Central. Οι ερευνητές, ζήτησαν από μία ομάδα συμμετεχόντων να αντιγράψουν για 15 λεπτά από τον τηλεφωνικό κατάλογο αριθμούς τηλεφώνων και από μία άλλη ομάδα να κάνει κάτι πιο δημιουργικό. Παράλληλα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων να σκεφτούν όσο το δυνατό περισσότερες χρήσεις ενός ποτηριού από φελιζόλ. Η πρώτη ομάδα που έκανε μία λιγότερο δημιουργική δουλειά, είχε τις περισσότερες ιδέες.

“Η πλήξη στην δουλειά θεωρείται κάτι πολύ αρνητικό, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε καθώς τελικά βελτιώνει την δημιουργικότητά μας” υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας. 

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πλήξη δεν είναι πάντα αρνητική αλλά αντίθετα μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά και πιο δημιουργικά απόλαυσέ την και εκμεταλλεύσου την δυνατότητα που σου προσφέρει.

Διάβασε ακόμα:

Το Κίνημα Της Αργής Ζωής. Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Γίνεις Οπαδός Του;

Μάθε Γιατί Το Διάστημα Μετά Τη Δουλειά Και Μέχρι Να Κοιμηθείς Είναι Σημαντικό 

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.