Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να καταναλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, γιατί νομίζουμε ότι έτσι θα μάθουμε περισσότερα. Στην πραγματικότητα όμως γινόμαστε δέκτες ενός τόσου μεγάλου όγκου πληροφοριών που αδυνατούμε να τις φιλτράρουμε, να τις αξιολογήσουμε και τελικά να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τι θα μας χρησιμεύσει και θα μας ωφελήσει και τι είναι ανούσιο.

“Έμαθα πολύ γρήγορα να ανακαλύπτω τι ήταν χρήσιμο και τι μπορούσε να με οδηγήσει σε θεμελιώδεις αρχές και να μην ασχολούμαι με όλα τα υπόλοιπα, που φορτώνουν το μυαλό μου”- Albert Einstein 

Όπως έλεγε ο Einstein “όσο πιο εντυπωσιακή είναι μία θεωρία, τόσο πιο απλές είναι οι υποθέσεις της και όσο περισσότερες και διαφορετικές έννοιες συνδυάζει, τόσο περισσότερο διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής της.”

Αυτό δεν συνέβαινε επειδή ο ίδιος μπορούσε να κατανοήσει πιο πολύπλοκες έννοιες από τους υπόλοιπους, αλλά επειδή ο ίδιος είχε την δυνατότητα να κρίνει και να φιλτράρει. Όπως τονίζει ο John Wheeler στην βιογραφία του Einstein, η μεγάλη ιδιοφυΐα απέκτησε την ικανότητά του να ξεχωρίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι από την πρώτη του δουλειά.

Για 7 ολόκληρα χρόνια, ο Einstein εργάστηκε ως υπάλληλος της Υπηρεσίας Χορήγησης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Ελβετίας. Κάθε πρωί ερχόταν αντιμέτωπος με έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων για χορήγηση ευρεσιτεχνίας. Εκείνη την εποχή κάθε αίτηση έπρεπε να συνοδεύεται και από ένα μοντέλο συσκευής. Το αφεντικό του ήταν ένας ευγενικός, αυστηρός και πολύ σοφός άνδρας. Οι οδηγίες του ήταν συγκεκριμένες: να εξηγείτε πολύ επιγραμματικά, ακόμα και με μία πρόταση, γιατί η συσκευή θα λειτουργήσει ή όχι και γιατί η αίτηση θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί.

Μέρα με την ημέρα ο Einstein έπρεπε να φιλτράρει μηχανήματα πολύ καλής ποιότητας, στα οποία κάποιοι είχαν επενδύσει πολλά χρήματα. Χάρη στη δουλειά του ο Einstein απέκτησε μία αίσθηση για το τι είναι η φυσική και πώς λειτουργεί. Ποιος άλλος εκτός από έναν υπάλληλο ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να ανακαλύψει την θεωρία της σχετικότητας; Ποιος άλλος θα μπορούσε να φιλτράρει αυτήν την απλή θεωρία από το χάος του ηλεκτρομαγνητισμού εκτός από κάποιον του οποίου η δουλειά ήταν να ανακαλύπτει ξανά και ξανά το πιο απλό από το πιο πολύπλοκο;

Ο Einstein ασχολιόταν μόνο με ό,τι ήταν σημαντικό και δεν απασχολούσε το μυαλό του με ασήμαντες λεπτομέρειες. Ο ίδιος δεν ήξερε απ’ έξω ούτε το τηλέφωνο του σπιτιού του γιατί θεωρούσε πως δεν μπορούσε να απασχολεί το μυαλό του με κάτι τόσο ασήμαντο.

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζεις και να ξεχωρίζεις καθετί σημαντικό από καθετί ασήμαντο που πέφτει στην αντίληψή σου. Αυτό φυσικά απαιτεί μεγάλη ικανότητα κριτικής σκέψης και πολλή εξάσκηση. Αν καταφέρεις όμως να φιλτράρεις τις πληροφορίες που προσλαμβάνεις και να διαχωρίσεις τα σημαντικά από τα μη σημαντικά, θα καταφέρεις να αυξήσεις το επίπεδο της γνώσης σου. Γιατί θα αφαιρείς οτιδήποτε ανούσιο από το μυαλό σου κι έτσι θα έχεις την δυνατότητα να ασχολείσαι μόνο με ότι είναι σημαντικό.

Να θυμάσαι πως τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα και δυσκολεύουμε τη ζωή μας. 

Διάβασε ακόμα:

5 Δικαιολογίες Που Χρησιμοποιείς Όταν Φοβάσαι Να Κάνεις Μία Αλλαγή

Τα 5 Στοιχεία Που Σε Βοηθούν Να Σκεφτείς Και Να Δράσεις Πιο Αποτελεσματικά 

Author(s)

  • Ο Shane Parrish είναι συγγραφέας.