Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση της συγχώρεσης με την κατάθλιψη.
-Γιατί αξίζει να συγχωρείς μετά από έναν χωρισμό.


Πρέπει να συγχωρούμε αυτούς που μας πληγώνουν; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αν μάθεις να συγχωρείς, θα βελτιώσεις την υγεία σου και την ίδια σου την ζωή.

Τον Οκτώβριο του 2017 το Journal of Religion and Health δημοσίευσε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς και αφορούσε στην συγχώρεση. Παρατηρώντας ότι τα άτομα αυτά παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και ειδικά ερωτηματολόγια 100 ασθενών ηλικίας 18-65 ετών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα συγχώρεσης σχετίζονταν με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Όσο μειώνονταν τα επίπεδα κατάθλιψης στους διαβητικούς ασθενείς, υπήρχε αύξηση της κοινωνικότητας, καλύτερη ποιότητα σχέσεων και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα.

Τα θετικά της συγχώρεσης αποτύπωσε και ολλανδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child and Family Studies, μελετώντας τον ρόλο της συγχώρεσης κατά την διάρκεια ενός διαζυγίου. Η έρευνα μελέτησε 246 διαζευγμένους γονείς και παρατήρησε ότι στις σχέσεις μετά το διαζύγιο οι σύντροφοι εσκεμμένα ή όχι πληγώνουν ή προσβάλλουν ο ένας τον άλλον και πως η συγχώρεση έχει έναν πολύ σημαντικό και θεραπευτικό ρόλο. Βοηθάει ψυχολογικά το άτομο που συγχωρεί και το αποφορτίζει, ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο.

Μία άλλη πολωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο the journal Personality and Individual Differences μελέτησε τη συγχώρεση σε διαφορετικές ηλικίες ενηλίκων με 436 Πολωνούς ενήλικες ηλικίας 19- 67 ετών να συμμετέχουν σε αυτήν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρόλο που τα πιο νεαρά σε ηλικία άτομα συγχωρούσαν λιγότερο εύκολα σε σχέση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η τάση τους να συγχωρούν είχε άμεση σχέση με την προσωπική τους ευεξία. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η επιθυμία ενός νεαρού ατόμου να συγχωρεί, ίσως αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για μία επιτυχημένη μετάβαση στην ενηλικίωση. Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Kinga Kaleta υποστηρίζει πως η συγχώρεση δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι μπορείς να ξεπεράσεις τα συναισθήματα μίσους, φόβου, θυμού, εκδίκησης και λύπης, αλλά και με το να μπορείς να καλλιεργήσεις θετικά συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές απέναντι στο άτομο που σε πλήγωσε.

“Η ικανότητα ενός ατόμου να συγχωρεί και να αποβάλλει κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία υγιών σχέσεων” δηλώνει η Kaleta. Και συνεχίζει λέγοντας πως “σε βοηθάει να ξεπεράσεις τον ψυχολογικό πόνο και να νιώσεις καλύτερα”. 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;

Μία Ψυχοθεραπεύτρια Εξηγεί Πόσους Φίλους Χρειάζεσαι