Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς πρέπει να αναπνέεις για να αποκτήσεις ψυχική ισορροπία.
-Γιατί να πας σε μία γκαλερί.


Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι περιμένουμε να συμβεί μια τεράστια θετική αλλαγή στη ζωή μας για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Δεν χρειάζεται όμως να περιμένεις ένα μικρό θαύμα, να κερδίσεις το λαχείο ή να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τη ζωή σου για να νιώσεις ευτυχία. Αρκεί να επικεντρωθείς στα καλά και όμορφα πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σου τώρα-όσο μικρά και αν είναι. Παρατήρησέ τα, κατονόμασέ τα και, κυρίως, απόλαυσέ τα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις θετικά συναισθήματα και μια θετική στάση ζωής. Πιο συγκεκριμένα όμως μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

1.Απόφυγε τα αρνητικά

Ξέρω ότι το ξέρεις, αλλά το κάνεις; Αποφεύγεις να σκέφτεσαι αρνητικά και καταστροφικά όλη την ώρα; Αποφεύγεις να κάνεις αρνητικά σενάρια και να προβλέπεις καταστροφές και δυσκολίες; Αποφεύγεις να σκέφτεσαι το παρελθόν και να αναλώνεσαι σε αναλύσεις που δεν οδηγούν πουθενά; Μετράς τα όσα έχεις καταφέρει ή κρατάς μόνο λίστα με τις αποτυχίες σου; Αποφεύγεις να ανησυχείς διαρκώς για το μέλλον; Για κάθε τι αρνητικό που έρχεται στο μυαλό σου, κάνεις την αντίστοιχη θετική ή έστω ρεαλιστική σκέψη; Άρχισε να μετράς τις καλές στιγμές, τα θετικά στη ζωή σου, το ωραίο ηλιοβασίλεμα, τη βόλτα που κάνεις, το θαλασσινό αεράκι στο πρόσωπό σου, τα μικρά και όμορφα στη ζωή.

2.Κάνε μια λίστα με όσα σε ευχαριστούν

Σκέψου τώρα μερικά πράγματα που σε ευχαριστούν. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες αυτά τα πράγματα; Ακόμα σημαντικότερο, πότε έκανες πράγματα που σε ευχαριστούν χωρίς τύψεις, χωρίς ανησυχία, χωρίς να σκέφτεσαι ταυτόχρονα τα προβλήματά σου; Κάνε μια λίστα με όλα όσα σε ευχαριστούν, σου δίνουν χαρά και εντείνουν την αίσθηση ότι η ζωή σου έχει νόημα. Κάνε καθημερινά κάποιο από αυτά τα πράγματα. Όταν αποκτήσεις την καλή συνήθεια να κάνεις όσα σου δίνουν χαρά, θα διαπιστώσεις ότι η καθημερινότητά σου θα έχει βελτιωθεί χωρίς να έχει συμβεί κάτι αξιοσημείωτο ή μια μεγάλη αλλαγή. Θα σταματήσεις να περιμένεις το «αύριο» ελπίζοντας να νιώσεις καλύτερα και θα βρεις τη χαρά στο «σήμερα».

3.Μάθε να επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου

Μάθε να γεμίζεις τις μπαταρίες σου και να δίνεις ενέργεια στον εγκέφαλο και το σώμα σου, ενώ παράλληλα αισθάνεσαι ηρεμία, γαλήνη και ψυχική ισορροπία. Πώς θα το καταφέρεις; Πολύ απλά και με εντελώς φυσικό τρόπο. Θα μάθεις να επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου. Εισπνοή, εκπνοή. Ακόμα καλύτερα αν μπορείς, πάρε αργές, βαθιές αναπνοές με κλειστά μάτια. Εισέπνευσε ηρεμία, εξέπνευσε άγχος. Κάνε χώρο στο νου και την ψυχή σου και συνδέσου με το συναίσθημα της ηρεμίας και γαλήνης.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι τα προβλήματά σου. Η ζωή σου είναι κάτι παραπάνω από δυσκολίες. Επένδυσε στις μικρές καθημερινές θετικές στιγμές.

4.Σταμάτα να παραπονιέσαι

Ίσως έχεις λόγους να παραπονιέσαι για όσα πάνε στραβά στη ζωή σου ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Αλλά θα αλλάξει κάτι με το να παραπονιέσαι και να γκρινιάζεις; Προφανώς όχι. Γιατί το κάνεις τότε; Το μόνο που καταφέρνεις με τη γκρίνια και τα παράπονα είναι να νιώθεις χειρότερα και να γεμίζεις τη ζωή σου με αρνητικότητα. Μίλα για τις δυσκολίες σου, προσπάθησε να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου ή τρόπους για να τα διαχειριστείς καλύτερα και υιοθέτησε μια πιο αισιόδοξη στάση. Μην κάνεις τις δυσκολίες και τα προβλήματά, μέρος της προσωπικής σου ταυτότητας, κομμάτι του ποιος είσαι σαν άνθρωπος. Να θυμάσαι δεν είσαι τα προβλήματά σου. Η ζωή σου είναι κάτι παραπάνω από δυσκολίες. Επένδυσε στις μικρές καθημερινές θετικές στιγμές.

5.Φτιάξε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Μήπως κόλλας τόσο πολύ στα αρνητικά που σου συμβαίνουν ώστε δεν μένει καθόλου χώρος για τίποτα θετικό; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Σε ένα όμορφο τετράδιο ή ακόμα και σε ένα αρχείο στο κινητό σου γράψε ό,τι καλό σου συμβαίνει κάθε μέρα, κάτι όμορφο που έγινε, κάτι που εκτιμάς και χαίρεσαι που υπάρχει στη ζωή σου. Δίδαξε στον εγκέφαλό σου να καταγράφει τα θετικά, τις μικροχαρές της ζωής και μην τα προσπερνάς ή τα θεωρείς δεδομένα.

6.Πρόσθεσε μια καθημερινή δόση ομορφιάς στη ζωή σου

Κάνε μικρές αλλαγές και βελτιώσεις στην καθημερινότητά σου στοχευμένα και με επίγνωση. Με συνειδητό τρόπο. Π.χ. βάλε μια γλάστρα με το αγαπημένο σου λουλούδι στο σαλόνι ή στο γραφείο σου. Πιες τον καφέ σου σε ένα όμορφο φλιτζάνι που το βλέπεις και σε κάνει να χαμογελάς. Κάνε μια βόλτα, σταμάτησε να χαζέψεις ένα πίνακα σε μία γκαλερί ή τα λουλούδια στο ανθοπωλείο, απόκτησε ένα χόμπι, αναζήτησε στον υπολογιστή σου εικόνες από ανθισμένους κήπους, παραλίες, δάση, τα αγαπημένα σου ζωάκια, οτιδήποτε θεωρείς ότι είναι όμορφο. Εκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου να επεξεργάζεται όμορφες πληροφορίες, να αναζητά το καλό, το όμορφο και το θετικό στην καθημερινότητά σου.

Να θυμάσαι έχεις το δικαίωμα να ζήσεις μια χαρούμενη, ήρεμη και ευχάριστη ζωή.

Διάβασε ακόμη:

5 Καθημερινές Κινήσεις Για Περισσότερη Ευτυχία

Οι Λέξεις Που Μαγνητίζουν Θετικές Εξελίξεις

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.