Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πραγματικά σου προκαλεί άγχος.
-Ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν.


Όλοι παλεύουν με το στρες στην καθημερινή τους ζωή αλλά το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς. Μπορεί να σου φαίνεται απίστευτο, αλλά όλοι μας έχουμε την ικανότητα να το τιθασεύσουμε και να το κάνουμε στην πραγματικότητα παραγωγικό άγχος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που έχουν βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο στρες και κατάθλιψη, και αξιοσημείωτο είναι πως συνήθως το άγχος εμφανίζεται όταν βιώνουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι ο τρόπος που εσύ διαχειρίζεσαι το άγχος είναι στο χέρι σου, ασχέτως κατάστασης.

Μάθε να ελέγχεις τον τρόπο που αντιδράς στο στρες

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος, είτε αυτό είναι μια άβολη κατάσταση ή ένα θέμα υγείας. Ωστόσο, συνήθως το στρες εμφανίζεται σε καταστάσεις που δεν έχουμε έλεγχο, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Το να έχουμε στο νου μας ότι μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα αντιδράσουμε, είναι από μόνο του κάτι βοηθητικό σε μια δύσκολη κατάσταση. Το να ξέρεις τι σου προκαλεί άγχος και πώς λειτουργείς σε τέτοιες καταστάσεις, είναι το πρώτο βήμα ώστε να το νικήσεις.

Οι αυτόματες σκέψεις και πώς να τις κατανοήσεις

Σκέψου τις καταστάσεις που σου προκαλούν αυτόματα στρεσογόνες σκέψεις. Αν αναλογιστείς ποιες είναι οι αυτόματες σκέψεις σου όπως για παράδειγμα «δεν θα τα καταφέρω» ή «πώς θα ανταπεξέλθω σε κάτι τόσο δύσκολο», τότε μπορείς να τις καταπολεμήσεις και να κάνεις έναν μικρό εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου, γίνονται οι πράξεις σου και μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθησή σου.

Συνήθως, οι σκέψεις μας είναι αρνητικές και μας επηρεάζουν φυσικά, αρνητικά. Πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας και να συνειδητοποιήσουμε ποιες έχουν βάση και ποιες όχι, ποιες μας έχουν γίνει συνήθεια και ποιες όχι. Οι «συνηθισμένες» αρνητικές σκέψεις είναι συχνά ο λόγος που νιώθουμε άσχημα χωρίς να έχει γίνει κάτι αρνητικό.

Για παράδειγμα σκέψου πόσες φορές έχεις δει κάποιον να έχει ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του την απογοήτευση, χωρίς να έχει μιλήσει για κάτι. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά που νιώθουμε, καθρεφτίζονται πάντα στο πρόσωπό μας. Μπορεί να μην ξέρεις τι περνάει ακριβώς, αλλά ξέρεις ότι βιώνει κάτι άσχημο από το πρόσωπό του.

Όταν νιώθεις άσχημα, τότε αμέσως επηρεάζεται και η υγεία σου για παράδειγμα με ταχυκαρδία ή με ιδρώτα ή με τράβηγμα τον μυών. Κάθε φορά δηλαδή που κάνεις μια αρνητική σκέψη, έχει αντίκτυπο και στην φυσική σου κατάσταση και στην υγεία σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Πώς να αναγνωρίσεις τον αντίκτυπο που έχει στο σώμα σου ένα συναίσθημα

Θυμάσαι εκείνη την φορά στο σχολείο που ένας συμμαθητής σου ανέβηκε στο πίνακα και η κιμωλία έκανε έναν περίεργο θόρυβο; Αν ασυναίσθητα καθώς το θυμήθηκες, συνοφρυώθηκες, τότε μόλις αναγνώρισες το πώς είναι το να αντιδρά το σώμα σου, σε ένα συναίσθημα. Αν ακόμα δεν πείστηκες, δοκίμασε αυτό:

Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου κάποιον που αγαπάς. Σκέψου τον καλά ώστε να μπορείς να τον ακουμπήσεις νοερά, να τον αγκαλιάσεις, να τον ακούσεις. Τώρα σκέψου πώς θα είναι να του εκφράσεις την αγάπη σου και με τις 5 σου αισθήσεις. Κάν’ το για 3 λεπτά και δες πώς αντιδρά το σώμα σου στην σκέψη.

Αναρωτήσου:

  • Χαμογελάς;
  • Νιώθεις πουθενά ένταση;
  • Τι παρατηρείς ότι κάνει ασυναίσθητα το σώμα σου την ώρα που τον σκέφτηκες;

Τώρα πάρε άλλα 3 λεπτά και σκέψου το ίδιο για κάποιον που δεν συμπαθείς. Σκέψου ότι είναι δίπλα σου, ότι σε ακουμπάει, ότι σου μιλάει. Σκέψου τι συναισθήματα σου προκαλεί επίσης για 3 λεπτά.

Και αναρωτήσου:

  • Χαμογελάς;
  • Νιώθεις πουθενά ένταση;
  • Τι παρατηρείς ότι κάνει ασυναίσθητα το σώμα σου την ώρα που τον σκέφτηκες;

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πώς αντιδρά το σώμα μας σε διαφορετικά συναισθήματα. Προσπάθησε να παλέψεις την κακιά φωνούλα μέσα σου που σου λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις. Σίγουρα δεν γίνεται σε μια βραδιά. Θα σε βοηθήσει να πάρεις όλες σου τις αρνητικές σκέψεις και να τις γράψεις σε ένα χαρτί. Γράψε επίσης όλες τις καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος.

Τώρα άλλαξε όλα έγραψες. Για παράδειγμα αν έγραψες «δεν θα τα καταφέρω στις εξετάσεις«, σβήστο και γράψε «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Αν κάνω το καλύτερο δυνατό, θα αρκεί για να τα πάω καλά».

Να θυμάσαι

Το να προσπαθείς να πολεμήσεις το άγχος σου είναι ένας συνεχής αγώνας, που όμως σιγά – σιγά θα φέρει αποτέλεσμα.

Διάβασε ακόμα:

Τα 6 Λάθη Που Κάνουμε (Όλοι) Αναφορικά Με Το Άγχος

6 Απλοί Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Το Άγχος

Author(s)

  • Amy Trachter

    Κλινική Ψυχολόγος

    Η Amy Trachter είναι κλινική ψυχολόγος.