Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς σε βοηθάει η ενσυναίσθηση.
-Τι είναι το ημερολόγιο αισιοδοξίας.


Η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με το να παρατηρείς και να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καθετί που συμβαίνει γύρω σου. Αυτή η ικανότητα έχει μεγάλα οφέλη για το μυαλό σου, γιατί σε βοηθάει να σκέφτεσαι λογικά και ψύχραιμα.

Όταν σταματάς να είσαι προσκολλημένος στο παρελθόν ή να σκέφτεσαι το μέλλον, μπορείς να είσαι περισσότερο “παρών” στην καθημερινότητα και να μην αφήνεις τις στιγμές να σε προσπερνούν. Αν αφιερώνεις 5 λεπτά την ημέρα για να κάνεις διαλογισμό, μαθαίνεις να αντιδράς λιγότερο και να δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στο παρόν. Από αυτά τα 5 λεπτά, εξαρτάται η ικανότητά σου να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις καθώς και η βελτίωση των σχέσεων με τα άτομα που συναναστρέφεσαι.

Ακόμα και μερικές βαθιές αναπνοές κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να σε ωφελήσουν και να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε κάθε δύσκολη κατάσταση.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνουν διαλογισμό. Εσύ όμως μπορείς να επιλέξεις την ώρα που λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Αυτήν που θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πολύ καλά τις επιλογές σου και να σταματήσεις να αντιδράς παρορμητικά.

Μάθε να είσαι περισσότερο παρών

Στον γεμάτο πληροφορίες κόσμο του σήμερα είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για την προσωπική και πνευματική σου ευεξία να αφιερώνεις λίγα λεπτά καθημερινά για να κάνεις διαλογισμό.

Ακόμα και μερικές βαθιές αναπνοές κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να σε ωφελήσουν και να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Η αναπνοή δεν είναι το μόνο είδος άσκησης που μπορείς να κάνεις προκειμένου να βοηθήσεις το μυαλό σου να χαλαρώσει. Προσπάθησε να παρατηρείς, να ακούς και να εκτιμάς.

Το να αφιερώνεις λίγα λεπτά την ημέρα για να κάνεις ένα είδος ανασκόπησης, θα σε βοηθήσει να αλλάξεις την σχέση σου με τον εαυτό σου, τους γύρω σου αλλά και την δουλειά σου. Θα σε κάνει να είσαι περισσότερο παρών, να είσαι καλύτερος και περισσότερο συγκεντρωμένος στη δουλειά σου. Και μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα, να αποβάλεις κάθε είδους στρες και να έχεις περισσότερη ενέργεια.

Φτιάξε ένα ημερολόγιο αισιοδοξίας

Αφιέρωνε 2 λεπτά την ημέρα για να γράψεις 2 καλά πράγματα που σου συνέβησαν τις τελευταίες 24 ώρες. Γράψε όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις τυχερός, αλλά και τον λόγο που σε κάνουν να νιώθεις έτσι.

Συνέχισε να το κάνεις για τις επόμενες 3 εβδομάδες. Αυτό θα εκπαιδεύσει το μυαλό σου να αναζητά διαρκώς κάτι για το οποίο αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Και όταν το βρίσκει, σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι ακόμα περισσότερο αισιόδοξος.

Ο ψυχολόγος και ερευνητής του Harvard Shawn Achor, εξηγεί ότι το να εστιάζεις σε καθετί θετικό, δεν έχει να κάνει μόνο με το να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά να αλλάξεις ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Μία θετική στάση ζωής θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο παραγωγικός, αποτελεσματικός και επιτυχημένος. Και στη δουλειά και τη ζωή σου.

Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη σου

Όσο άσχημα και αν φαίνονται όλα, σχεδόν πάντα υπάρχει κάτι θετικό. Μάθε λοιπόν να εστιάζεις σε αυτό. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ευγνώμων σήμερα; Φτιάξε λίστες ευγνωμοσύνης, σημείωνοντας όλα εκείνα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Πρόσεξε όμως – μην γράφεις κάθε ημέρα τα ίδια.

“Σκέψου όλους αυτούς τους λόγους που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη – όλοι έχουν πολλούς – και ξέχασε τις ατυχίες του παρελθόντος. Όλοι είχαν μερικές” – Charles Dickens

Η ευγνωμοσύνη θα σε βοηθήσει να εστιάζεις στα θετικά, παρά στα αρνητικά σε κάθε τομέα της ζωής σου, καθώς σου προσφέρει ψυχικά και ψυχολογικά οφέλη και σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Εκπαίδευσε το μυαλό σου να αναζητά το καλό. Είναι ο πιο απλός, εύκολος να αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσεις την ευεξία σου. Η ζωή σου είναι δική σου και μόνο εσύ μπορείς να τη διαχειριστείς και να τη ζήσεις στο έπακρο.

Διάβασε ακόμα:

13 Πράγματα Που Έμαθα Γράφοντας 1.024 Λίστες Ευγνωμοσύνης

5 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

Author(s)

  • Ο Thomas Oppong είναι αρθρογράφος της HuffPost και του Business Insider.