Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις αν είσαι μαμά και εργάζεσαι από το σπίτι.
-Πώς να χειριστείς το ζήτημα ώστε να ισορροπήσεις τους δύο τομείς της ζωής σου.


Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, όμως πόσο έχει επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούμε ως γονείς; Έρευνα αναφέρει πως οι μαμάδες που εργάζονται με τηλεργασία είναι κατά 88% πιο στρεσαρισμένες τώρα, παρά πριν την πανδημία, όπου ήταν μακριά από τα παιδιά τους για τουλάχιστον 8 ώρες.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργαζόμαστε από το σπίτι πλέον, είναι μεγάλη ευκολία για μια μαμά να πηγαίνουν τα παιδιά της στο σχολείο, αφού μπορεί να εργάζεται χωρίς περισπασμούς. Τι συμβαίνει όμως με την επιστροφή των παιδιών ή με εκείνες που έχουν παιδιά τόσο μικρά σε ηλικία, ώστε να πρέπει και εκείνα να παραμείνουν στο σπίτι; Η κατάσταση δυσκολεύει και σίγουρα παλεύεις μέσα σου με τα συναισθήματα της «μαμάς» και του καλού επαγγελματία.

Αν νιώθεις ότι μοιάζεις χαμένη στην μετάφραση, τα tips που ακολουθούν μπορούν να σε βοηθήσουν.

Θέσε όρια

Αν τα παιδιά σου είναι σε ηλικία που μπορείς να συζητήσεις μαζί τους, εξήγησέ τους ποια είναι η κατάσταση. Συζήτησε αναλυτικά μαζί τους πως η «μαμά» πρέπει να εργαστεί και πως μπορεί να είναι στο σπίτι, αλλά δεν είναι διαθέσιμη για παιχνίδι κάποιες ώρες της ημέρας. Μόλις σημάνει η λήξη της ημέρας εργασίας σου, επιβράβευσέ τα για την κατανόηση με μια μεγάλη αγκαλιά! Αν τα παιδιά σου δεν είναι σε ηλικία που μπορείς να συζητήσεις, εξήγησε στον εργοδότη σου πώς έχει η κατάσταση, ώστε να είναι πιο ελαστικός σε τυχόν απρόοπτα εν ώρα εργασίας.

Οργανώσου

Προσωπικά, η μανία μου με την οργάνωση με έχει σώσει πολλές φορές στην ζωή μου. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά αν οργανωθείς ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, θα βρεις τη λύση. Μαγείρεψε από την προηγούμενη μέρα ώστε να έχουν τα παιδιά διαθέσιμο φαγητό. Έχε τους καθαρά ρούχα σε περίπτωση που χρειαστούν να αλλάξουν. Μόλις επιστρέψουν από το σχολείο, φάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια και μετά επίστρεψε στη δουλειά σου. Έτσι, και θα νιώσεις «καλή μαμά» και δεν θα μείνεις πίσω στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Πρόβλεψε τυχόν απρόοπτα που μπορεί να τύχουν και οργανώσου για να επέμβεις άμεσα αν χρειαστεί, χωρίς να χάνεις χρόνο από τη δουλειά σου.

Ζήτα βοήθεια

Αν μένει κοντά κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς σου, ζήτα την βοήθειά του ώστε να επιτηρεί τα παιδιά όσο εσύ εργάζεσαι. Το ίδιο φυσικά, μπορεί να κάνει και ο σύζυγός σου, αν επιστρέψει στο σπίτι νωρίτερα από την ώρα που τελειώνεις εσύ τη δουλειά. Σε αυτές τις εποχές, είναι σημαντικό να μη νιώθεις μόνη, ειδικά αν μπορείς να λάβεις βοήθεια από το άμεσο περιβάλλον σου.

Βγάλε πρόγραμμα

Αν οι συνθήκες εργασίας σου το επιτρέπουν, διαμόρφωσε το πρόγραμμά σου με βάσει εκείνο των παιδιών σου. Προσπάθησε να ολοκληρώνεις τα καθήκοντά σου όταν επιστρέφουν και να ξεκινάς την ημέρα εργασίας σου όταν εκείνα φεύγουν για στο σχολείο. Αν η δουλειά σου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκρεμότητες και όχι αυστηρό ωράριο, μπορείς να κάνεις ένα πλάνο ημέρας ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών σου.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου

Για να είναι τα παιδιά σου χαρούμενα, πρέπει και εσύ να νιώθεις ήρεμη και ευτυχισμένη. Προσπάθησε μέσα στην ημέρα, μετά το τέλος της εργασίας σου να κάνεις πράγματα που σε αποφορτίζουν από τη δουλειά του γραφείου αλλά και από την «δουλειά της μαμάς», όπως ακριβώς έκανες και πριν την πανδημία.

Και αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν;

Θυμήσου ότι οι ξεχωριστές περίοδοι στη ζωή μας, απαιτούν ξεχωριστούν χειρισμούς. Δεν είσαι «κακή μαμά» επειδή δεν ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα των παιδιών σου, ούτε «κακή επαγγελματίας» επειδή άργησες 5′ να ξεκινήσεις την ημέρα εργασίας σου, λόγω κάποιου απροόπτου. Είσαι άνθρωπος με τα πάνω και τα κάτω σου, τα υπέρ και τα κατά σου. Δεν είσαι η μόνη που ψάχνει να βρει τις ισορροπίες της και κυρίως δεν είσαι μόνη.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως είσαι και εσύ μια μαμά «manager»; Πώς να αναγνωρίσεις το σύνδρομο

Οι Θετικές Αλλαγές Που Θα Σε Βρουν, Αν Είσαι Ή Πρόκειται Να Γίνεις Μαμά