Η λιποθυμία, όσο και να προκαλεί εντύπωση, είναι συνώνυμη με τον ιατρικό όρο συγκοπή και αφορά σε απώλεια συνείδησης η οποία οφείλεται στην διακοπή αιμάτωσης του εγκεφάλου μας. Η διακοπή αιμάτωσης είναι απότομη, διαρκεί λίγο και η επαναφορά του επιπέδου συνείδησης είναι πλήρης σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. 

Σε αντίθεση με τη συγκοπή, στο εγκεφαλικό η διακοπή της αιμάτωσης είναι περιοχική, η διάρκεια της απώλειας συνείδησης (εάν συμβεί) είναι μεγαλύτερη και συχνά επίσης έχουμε υπολειπόμενα σημεία. 

Το πλέον σημαντικό στοιχείο στη διάγνωση της συγκοπής είναι οι συνθήκες του επεισοδίου. Έχει τεράστια σημασία να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία, εάν έχει προηγηθεί γεύμα, ορθοστασία, όπως επίσης ποια είναι η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και εάν έχει επέλθει τραυματισμός απότοκος της λιποθυμίας.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν 

Οι βασικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι πλην της κλινικής εξέτασης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εάν κριθεί απαραίτητο υπερηχοκαρδιογράφημα. 

Εάν οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και αναφέρονται σαφή πρόδρομα συμπτώματα, η λιποθυμία αποδίδεται σε παρασυμπαθητικοτονία (βαγοτονία). Πρόκειται για διαταραχή του «λογισμικού» του εγκεφάλου μας λόγω διαταραχής των επιπέδων σεροτονίνης και αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ξαφνικά κλείνει ο διακόπτης και είτε σταματάει προσωρινά ο καρδιακός παλμός είτε πέφτει δραματικά η πίεση. 

Τυπικές περιπτώσεις βαγοτονίας είναι ενός συναισθηματικά  φορτισμένου όρθιου ατόμου στην εκκλησία, μετά από ένα πολύ βαρύ γεύμα σε ένα κλειστό θερμό περιβάλλον αλλά και από τη θέα του αίματος κατά την αιμοληψία.

Μέτρα κατά λιποθυμίας 

Καταναλώνουμε περισσότερα υγρά, αποφεύγουμε την ορθοστασία ειδικά σε ζεστά μέρη, την υπερβολική κόπωση που συνοδεύεται από βαρύ φαγητό και αλκοόλ αλλά και συγκινησιακές καταστάσεις, ενώ στην οξεία φάση αρκεί να είμαστε ύπτια (ακόμα και στο έδαφος) με τα πόδια ψηλά. Εάν οι υποτροπές είναι συχνές πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό. 

Συμπερασματικά

Η λιποθυμία ή συγκοπή συχνά συμβαίνει απλά επειδή φορτώνουν πολλά προγράμματα παράλληλα στον υπολογιστή του εγκεφάλου μας και αυτός «κολλάει», «κρασάρει». Αν αποφύγουμε αυτήν την υπερφόρτωση θα μειωθούν σε ένταση και συχνότητα οι υποτροπές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στα καλώδια της καρδιάς μας και θα χρειαστούμε την βοήθεια από έναν ηλεκτρολόγο (καρδιολόγο – ηλεκτροφυσιολόγο).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. European Heart Journal, Volume 39, Issue 21, 01 June 2018, Pages 1883–1948

Αρχική δημοσίευση από το Δημήτρη Τσιαχρή στο fotinigeorgiou.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής στην σωματική και πνευματική ευεξία

STOP στο άγχος με άσκηση!

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.