Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η αντίσταση στη λεπτίνη και πως μπορείς να την αποφύγεις.
-Γιατί η έλλειψη ύπνου σε παχαίνει.


Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για τη λεπτίνη έχει φουντώσει και τα συμπληρώματά της έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Ισχυρίζονται ότι μειώνουν την όρεξη και ότι διευκολύνουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων είναι αμφιλεγόμενη. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η λεπτίνη και πώς λειτουργεί;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης νηστείας ή λιμοκτονίας, τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται. Από το 1994 που ανακαλύφθηκε, έχει μελετηθεί εκτενώς αναφορικά με τη λειτουργία της στη ρύθμιση του βάρους και στην παχυσαρκία, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Η λεπτίνη επικοινωνεί στον εγκέφαλο ότι έχουμε αρκετό αποθηκευμένο λίπος, το οποίο εμποδίζει την όρεξή μας, σηματοδοτεί στο σώμα να καίει κανονικά τις θερμίδες και μας αποτρέπει από την υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, αισθανόμαστε την πείνα περισσότερο και η όρεξή αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δίνει εντολή για λήψη περισσότερης τροφής και ο οργανισμός να καίει τις θερμίδες με μικρότερη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται συχνά ως η “ορμόνη της πείνας”.

Πώς η αντίσταση στη λεπτίνη αποτρέπει την απώλεια βάρους

Όταν υπάρχει επαρκής λιπώδης ιστός, η λεπτίνη μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το σώμα μας έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη, επομένως μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε.

Στην παχυσαρκία, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Όπως αναμενόταν, τα παχύσαρκα άτομα, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης, από άτομα με φυσιολογικό βάρος. Φαινομενικά τα υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης θα έπρεπε να λειτουργούν ευνοϊκά, δηλαδή να επικοινωνούν στον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται άλλη τροφή. Σε αυτά τα άτομα συμβαίνει το αντίστροφο, λόγω μιας κατάστασης που λέγεται αντίσταση στη λεπτίνη.

Όταν ένα άτομο αναπτύξει αντίσταση στη λεπτίνη, ο εγκέφαλός του σταματά να αναγνωρίζει το σήμα της, ακόμα κι όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα ορμόνης και  αποθηκευμένης ενέργειας, και πιστεύει ότι εξακολουθούμε να είμαστε πεινασμένοι. Έτσι η αντίσταση στη λεπτίνη όχι μόνο συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής, μέσω της μη ρύθμισης της πείνας, αλλά και σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι πρέπει να εξοικονομήσει ενέργεια, πράγμα που μας κάνει να καίμε θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό.

Επομένως, τουλάχιστον όσον αφορά στην απώλεια βάρους, περισσότερη λεπτίνη δεν είναι απαραίτητα αυτό που έχει σημασία. Το πιο σημαντικό είναι το πόσο καλά ο εγκέφαλος ερμηνεύει το σήμα της.

Τα συμπληρώματα δουλεύουν;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε γιατί η λήψη συμπληρώματος που αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δεν οδηγεί αναγκαστικά σε απώλεια βάρους. Άλλωστε, τα περισσότερα συμπληρώματα λεπτίνης δεν περιέχουν στην πραγματικότητα την ορμόνη. Παρότι πολλά συμπληρώματα αυτό-χαρακτηρίζονται ως “χάπια λεπτίνης”, τα περισσότερα από αυτά απλά περιέχουν μείγματα από θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθησία στη λεπτίνη και όχι τη λεπτίνη την ίδια.

Μερικά τέτοια συστατικά είναι το αλφα-λιποϊκό οξύ, το ιχθυέλαιο, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, οι διαλυτές ίνες και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Παρότι υπάρχουν πολλές μελέτες που διερευνούν τα συμπληρώματα απώλειας βάρους, όπως είναι πιο σωστά να τα αποκαλούμε, η επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της μείωσης της όρεξης παραμένει ασαφής.

Υπάρχουν λίγες εξαίρεσεις, όπως η περίπτωση του αφρικανικό μάνγκο. Ερευνητές  εξέτασαν το φρούτο και το προτεινόμενο θετικό του αποτέλεσμα στην ευαισθησία στη λεπτίνη και στην γενικότερη απώλεια βάρους. Αποδείχθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, γεγονός που βελτίωνει την ευαισθησία σε αυτή. Άλλες έρευνες παρατηρήσαν ότι το αφρικανικό μάνγκο συστηματικά προκάλει μέτρια μείωση του βάρους και της περιφέρειας της μέσης. Ωστόσο, γενικότερα σε αυτές τις περιπτώσεις η έρευνα περιορίζεται σε λίγες και μικρές μελέτες.

Φυσικοί τρόποι βελτίωσης της αντοχής και προώθησης της απώλειας βάρους

Η έρευνα δεν επαρκεί σήμερα για να υποδείξει ότι η απάντηση στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της απώλειας βάρους βρίσκεται μέσα σε ένα χάπι.

Ωστόσο, η διόρθωση ή η πρόληψη της αντοχής είναι ένα σημαντικό βήμα στη στήριξη της απώλειας βάρους. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντοχής στη λεπτίνη, να αυξήσουν την ευαισθησία σε αυτήν και να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους χωρίς να χρειαστεί κάποιος να πάρει ένα συμπλήρωμα:

1.Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα: Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στη λεπτίνη.

2.Μείωσε την πρόσληψη τροφών και ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη: Οι πλούσιες σε υπερβολική ζάχαρη δίαιτες- αλήθεια ξέρεις πώς μπορείς να αποφύγεις την κρυφή ζάχαρη; – επιδεινώνουν την αντοχή στη λεπτίνη.

3.Φάε περισσότερα ψάρια: Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα, να βελτιώσουν την ευαισθησία και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

4.Προτίμησε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως η βρώμη, μπορεί να μειώσει την αντίσταση στη λεπτίνη.

5.Κοιμήσου καλά: Ο ύπνος είναι το κλειδί για την ρύθμιση των ορμονών. Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης. Μην ξεχνάς ότι ο ύπνος είναι το μυστικό για να τρως πιο υγιεινά.

Συνοψίζοντας, η ισορροπημένη διατροφής, η μέτρια φυσική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η αντοχή στη λεπτίνη και να ενθαρρυνθεί η απώλεια βάρους, χωρίς να χρειαστούν συμπληρώματα.

Αρχική δημοσίευση στο www.logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γρήγορο Αδυνάτισμα; Οι Αλήθειες Που Πρέπει Να Γνωρίζεις

3 Εναλλακτικοί Τρόποι Για Να Χάνεις Βάρος Καθημερινά

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.