Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Που οφείλονται οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες;
-Τι συμβαίνει στην Ευρώπη.


Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βάλλεται από μία παγκόσμια πανδημία με πρωτόγνωρες συνέπειες για όλους μας. Ο παγκόσμιος χάρτης υγείας μεταβάλλεται καθημερινά και οι εξελίξεις μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα προσθέτουν νέα νούμερα και αλλαγές στη ζωή και τις κινήσεις μας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. 

Τα νούμερα που ακολουθούν στόχο έχουν σε βοηθήσουν να δεις την μεγάλη εικόνα και να να καταλάβεις πως η σωστή ενημέρωση και η ψύχραιμη τήρηση των κρατικών οδηγιών και των κανόνων υγιεινής και προστασίας είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης του COVID-19. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τον καθηγητή Θάνο Δημόπουλο πρύτανη του ΕΚΠΑ, 

το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακοίνωσε 160.994 κρούσματα με 5.973 θανάτους, ενώ 75.959 έχουν επιβεβαιωμένα αναρρώσει. Στην Κίνα έχουν διαγνωσθεί 80.849 κρούσματα και 3.199 θάνατοι.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες απότομη αύξηση των κρουσμάτων και πλέον παραμένει στη 2ηθέση της λίστας με 21.157 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.441 θανάτους (περίπου 150 θανάτους ημερησίως τις τελευταίες ημέρες). 

Το Ιράν στη 2η θέση

Ακολουθεί το Ιράν με 13.938 κρούσματα και 724 θανάτους και η Νότια Κορέα με 8.162 κρούσματα και 75 θανάτους. 

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία ακολουθεί η Ισπανία με 6.821 κρούσματα και 208 θανάτους, η Γερμανία έχει 5.142 κρούσματα και 9 θανάτους και η Γαλλία με 4.499 κρούσματα και 91 θανάτους. 

Αξίζει να τονίσουμε ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερα περιστατικά από την Ελλάδα, όπως 2.217 η Ελβετία, 1.140 η Μεγάλη Βρετανία, 959 η Ολλανδία, 886 το Βέλγιο, 864 η Δανία, 1.199 η Νορβηγία, 981 η Σουηδία, και 800 η Αυστρία.Η γειτονική Αλβανία έχει ανακοινώσει 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Τουρκία ανακοίνωσε τα πρώτα 6 περιστατικά. Στις γειτονικές χώρες και τα Βαλκάνια, δεδομένα υπάρχουν για την Σερβία (46 κρούσματα) για τη Βόρεια Μακεδονία (19 κρούσματα), τη Ρουμανία (131 κρούσματα), την Κροατία (46 κρούσματα), την Βουλγαρία (43 κρούσματα), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (21 κρούσματα), ενώ στην Κύπρο έχουν επιβεβαιωθεί 26 περιστατικά.

Γιατί η Γερμανία είναι άξια αναλύσεων

Ειδικά, η εικόνα της Γερμανίας είναι άξια αναλύσεων λόγω ελάχιστων θανατηφόρων κρουσμάτων. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 46 περιστατικά έχουν ιαθεί στη Γερμανία, καθώς επίσης το γεγονός ότι μόνο 9 περιστατικά (<1%) κρίνονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Φαίνεται ότι η Γερμανία εφαρμόζει ελέγχους σε μεγάλη κλίμακα και διαγιγνώσκει ακόμα και τις πιο ήπιες περιπτώσεις. Αντίθετα στην Ιταλία έχουν ιαθεί 1.966 περιστατικά, ενώ οι 1.518 (9%) βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. 

Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει παρουσιάσει άνοδο και έχει ανέλθει στα 352 ενώ έχουν σημειωθεί και 4 θάνατοι. Ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση στην κοινότητα προκαλούν τα περιστατικά χωρίς επιβεβαιωμένη επαφή με ύποπτο κρούσμα και χωρίς να έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. 

Που οφείλονται οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες;

Εάν οι διαφορές στη θνησιμότητα δεν οφείλονται σε επιδημιολογικούς παράγοντες καταγραφής, πιθανώς διαφορές στην ηλικιακή κατανομή των ασθενών και στο ποσοστό των ασθενών με συννοσηρότητες, στη θεραπευτική προσέγγιση των βαρέως πασχόντων ή ακόμα και γονιδιακοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο αλλά αυτό απομένει να αποδειχθεί σε περαιτέρω αναλύσεις. 

Το παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά χώρα εκτός από την Κίνα, το οποίο δείχνει τη ραγδαία άνοδο από τα τέλη Φλεβάρη και έπειτα.


ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι το σύνθημα και η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ έχει περισσότερη σημασία από όσο ποτέ σε αυτή την κρίσιμη φάση που ο ιός φαίνεται ότι έχει φτάσει από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, προκειμένου να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή την πανδημία. 

Διάβασε ακόμα:

Μικρά βήματα για την θωράκισή μας απέναντι στον COVID-19

Κορονοϊός: Οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να καταπολεμήσεις το στρες