Από τα τέλη Δεκεμβρίου, που διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90.000 κρούσματα και 2.900 θάνατοι από τη νόσο (Covid-19) που προκαλεί ο νέος κορονοϊός (SARS-CoV-2). Το τοπίο, όμως, με τα νούμερα διαρκώς αλλάζει, καθώς ο ιός έχει έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. 

Και φυσικά το ερώτημα είναι εύλογο. Μπορεί ένα εμβόλιο να βάλει τέλος σε όλα αυτά;  Και αν ναι, πότε είναι πιθανό να το έχουμε; Σύμφωνα με τον Θάνο Δημόπουλο, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρύτανη του ΕΚΠΑ, αυτή τη στιγμή 11 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η φάση 1 μελέτης για ένα από αυτά.  

Όσο για τη θεραπευτική προσέγγιση, περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, δοκιμάζοντας τόσο παλαιότερα όσο και νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Προς το παρόν, η θεραπεία της νόσου είναι υποστηρικτική. Διάφορα αντιιικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η χλωροκίνη και πρόσφατα η φαβιλαβίρη έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Η ανοσοσφαιρίνη από άτομα που έχουν θεραπευθεί είναι επίσης μια υποψήφια θεραπεία, ιδίως για πρώιμη παρέμβαση. Με βάση μελέτη από την Κίνα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τη νοσηλεία κυμαίνεται από 9 – 12 ημέρες, διάστημα όπου η εφαρμογή θεραπευτικών πρακτικών μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων.

Και κάτι ακόμα: δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε!

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Ποια τα όπλα της επιστήμης ενάντια στον νέο ιό

Κορονοϊός: Απαντήσεις Στις 5 Πρώτες Βασικές Ερωτήσεις Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.