Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αφιερώνεις χρόνο σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις.
-Πώς θα σε βοηθήσει ο κανόνας του 80/20.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο κορονοϊός άλλαξε απότομα την ζωή μας αλλά και την οικονομία. Αν είσαι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και δεν πουλάς ένα προϊόν ή υπηρεσία που ευνοείται από αυτή την κατάσταση, πιθανότατα αναρωτιέσαι για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η πανδημία στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην επιχείρησή σου.

Ξέρεις όμως κάτι; Θα περάσει και αυτό. Βάζω στοίχημα πως δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου, έτσι δεν είναι; Πως δεν είναι η πρώτη φορά που δεν ξέρεις πως θα πληρώσεις το ενοίκιο ή τους υπαλλήλους. Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεις πελάτες ή ναυαγεί μία συμφωνία. Έτσι δεν είναι;

Δεν σταμάτησε όμως η γη να γυρίζει, ακόμα εδώ είσαι. Δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Θα περάσει και αυτό. Το θέμα είναι το πώς θα σε βρει όταν περάσει όλο αυτό. Θα σε βρει αδύναμο ή θα σε βρει δυνατό; Αυτό είναι 100% στο χέρι σου. Στη ζωή έχεις την δύναμη να επιλέγεις. Έτσι και εδώ. Έχεις την δύναμη να επιλέξεις που θα στρέψεις την προσοχή σου.

Μπορείς να επιλέξεις να στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι που μπορείς να ελέγξεις ή σε κάτι που δεν μπορείς. Η πανδημία είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις. Θα εξελιχθεί ανεξάρτητα από το τι θα κάνεις εσύ. Το να αφιερώνεις χρόνο διαβάζοντας ειδήσεις σχετικά με την πανδημία δεν σε υπηρετεί. Αυτό είναι όμως που κάνουν οι περισσότεροι.

Η πλειοψηφία των ειδήσεων είναι αρνητικές. Θα σε επηρεάσουν. Είναι αδύνατον να μην σε επηρεάσουν. Ακόμα και ο Δαλάι Λάμα να είσαι. Αν είσαι επηρεασμένος αρνητικά από την συνεχή ενημέρωση είναι αδύνατον να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για την ζωή σου και την επιχείρησή σου. Θα μπεις σε λογική επιβίωσης και το να πάρεις αποφάσεις όταν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση είναι λάθος. 

Πρόσεξε, δεν λέω να μην ενημερώνεσαι και να αγνοείς τι συμβαίνει στον κόσμο. Να ενημερώνεσαι, αλλά με μέτρο. Προσωπικά μπαίνω στο internet και ενημερώνομαι δύο φορές την ημέρα. Αν κάτι συνταρακτικό συμβεί στο ενδιάμεσο, πιστεύω θα το μάθω. Θα με πάρουν τηλέφωνο, θα λάβω SMS, με κάποιον τρόπο θα το μάθω.

Επιλέγω όμως να αφιερώσω τον χρόνο μου σε πράγματα που μπορώ να ελέγξω. Στους πελάτες μου και την επιχείρησή μου.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για να αντέξεις την τρικυμία και να βγεις πιο δυνατός είναι αυτό:

Αφιέρωσε χρόνο σε ότι μπορείς να ελέγξεις

Το επόμενο βήμα είναι να δουλέψεις «πάνω» στην επιχείρηση και όχι «μέσα». Οι περισσότεροι κάνουμε το εξής λάθος: Καταλήγουμε να είμαστε υπάλληλοι της ίδιας μας της επιχείρησης. Εξαιρετικοί υπάλληλοι μεν, υπάλληλοι όμως δε. Η πανδημία παρουσιάζει μια εξαιρετική ευκαιρία. Να κάνεις μια παύση και να δεις την κατάσταση από ψηλά.

Να δουλέψεις συστήματα, marketing καμπάνιες, να βελτιώσεις τα προϊόντα σου, τις υπηρεσίες σου, την εμπειρία του πελάτη, να δημιουργήσεις στρατηγικές συστάσεων κλπ κλπ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που δούλεψες πάνω σε κάτι τέτοιο; Αυτές είναι όμως οι δραστηριότητες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μία επιχείρηση.

Αν με ρωτούσες τι ήταν αυτό που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτό που είμαι σήμερα, θα σου απαντούσα:

«Ο κανόνας του 80/20»

Ο κανόνας αυτός λέει ότι υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.

Παραδείγματα:

  • Το 80% του πληθυσμού ζει στο 20% των πόλεων.
  • Φοράς το 20% των ρούχων σου στο 80% των περιπτώσεων.
  • Ένα χαλί τρίβεται κατά 80% στο 20% της επιφάνειάς του.

Κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις: Το 80% του τζίρου θα έρθει από το 20% των δράσεων.

Αυτή τη στιγμή είναι επιτακτικό να αναγνωρίσεις ποιο είναι αυτό το 20% που κάνει την διαφορά στην επιχείρηση και να αφιερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο εκεί. Όταν λειτουργείς μέσα μια οικονομία σε ανάπτυξη, μπορείς να είσαι σπάταλος στο που αφιερώνεις τον χρόνο σου. Όχι όμως σε συνθήκες κρίσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις γνώση και εργαλεία για να αντέξεις την τρικυμία και να βγεις ακόμα πιο δυνατός.

Αυτά είναι λοιπόν τα 2 βήματα:

  1. Αφιέρωσε χρόνο σε ότι μπορείς να ελέγξεις.
  2. Δούλεψε «πάνω» στην επιχείρηση.

Είναι απαραίτητο να τα ακολουθήσεις. Δεν έχεις επιλογή.

Αυτή την στιγμή θα πρέπει να βγεις μπροστά. Δεν πρέπει να κρυφτείς. Η πανδημία έχει και τα θετικά της. Θα πρέπει να εστιάσεις στα θετικά και να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Έχεις την ευκαιρία να εστιάσεις και να δουλέψεις σε πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες, οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν σου επιτρέπουν.

Να δουλέψεις σε πράγματα που θα κάνουν την διαφορά και που θα σε φέρουν σε ένα πολύ καλύτερο μέρος από αυτό που ήσουν όταν σε βρήκε η πανδημία. Αν χρειαστείς βοήθεια από εμένα, όπως ανέφερα πιο πάνω, έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με σκοπό να βοηθήσει επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στην δύσκολη εποχή που ζούμε.

Αρχική δημοσίευση από τον Γιώργο Ταμπακά στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Η ηγεσία στα χρόνια του κορονοϊού

Είναι ο κορονοϊός μία ευκαιρία για να δοκιμαστεί το remote working στην Ελλάδα;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.