Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορείς να ελέγξεις για να προστατευτείς.
-Τι να κάνεις για να θωρακίσεις την ψυχική σου υγεία.


Όταν τέτοιες πανδημίες-όπως αυτή του 2019-nCoV συμβαίνουν, είναι αναμενόμενο να βιώνεις τόσο φόβο, όσο και άγχος. Πανδημίες, σαν κι αυτήν που βιώνουμε, μπορούν να προκαλέσουν ένα αίσθημα αδυναμίας. 

Μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε έναν κόσμο, όπου οι ιοί μπορούν να μας σκοτώσουν, παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα μόλυνσης από έναν ιό, όπως ο 2019-nCOv, είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε ένα μεγάλο, ισχυρό και περίπλοκο οργανισμό. Έναν οργανισμό που είναι έντονα διασυνδεδεμένος και όπου μία αλλαγή σε αυτό το σύστημα είναι ικανή να επηρεάζει τα άτομα, τις επιχειρήσεις, τους θεσμούς και ολόκληρες κοινότητες. 

Αν δεν είσαι επιστήμονας ή γιατρός που δουλεύει ενεργά για να βρει μία θεραπεία ή ένα εμβόλιο για να αποτρέψει τη μετάδοση, είναι εκτός του δικού σου ελέγχου. Όταν προσπαθούμε να το ελέγξουμε, ο φόβος και το άγχος μας χειροτερεύουν γιατί μας υπενθυμίζει την αδυναμία μας. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η αντίδρασή μας. 

Ο έλεγχος της αντίδρασής μας θα έπρεπε να είναι το κύριο σημείο εστίασης της ενέργειας και του χρόνου μας. Έχουμε την ευθύνη-στην κοινότητα και την κοινωνία μας-να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, για να μην συμβάλλουμε στην εξάπλωση της ασθένειας, διατηρώντας παράλληλα την υγεία μας, καθώς η δική μας υγεία επηρεάζει την υγεία αυτών που βρίσκονται γύρω μας. Η αναγνώριση αυτών που βρίσκονται στον έλεγχό μας είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να μην αφήσουμε το χάος να επικρατήσει. 

Τι μπορούμε να ελέγξουμε; 

Η αίσθηση αδυναμίας που βιώνουμε, λόγω αυτής της πανδημίας, μπορεί να μας οδηγήσει στην απομόνωση, εξαιτίας του φόβου για τον ιό. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει το άγχος μας ότι θα αρρωστήσουμε, κάνοντάς μας υπερβολικούς απέναντι σε ακίνδυνα, υπό άλλες συνθήκες, συμπτώματα. Για αυτούς που ήδη είναι υποχόνδριοι, μία πανδημία μπορεί να σημαίνει αυξημένο στρες και μείωση του αισθήματος ασφάλειας στο σώμα τους και στον κόσμο. Μπορεί ακόμα να επηρεάσει τις σχέσεις και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Οπότε, η μετατόπιση της προσοχής σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε θα παράσχει τόσο σωματική, όσο και ψυχική προστασία. 

Μέτρα προστασίας 

Η λήψη προστατευτικών μέτρων μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο δυνατός. Ακολουθεί μία λίστα μέτρων που εξαρτώνται από σένα και θεωρούνται μέτρα προστασίας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 

-Ακολούθα τους κανόνες υγιεινής.
-Μείνε σπίτι αν είσαι άρρωστος και περιόρισε τις μετακινήσεις αν είσαι υγιής.
-Αναζήτησε ιατρική βοήθεια, αν είναι απαραίτητο.
-Απόφυγε την στενή επαφή με αυτούς που είναι άρρωστοι.
-Κάλυψε το στόμα σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι.
-Απόφυγε την επαφή, χωρίς προστασία, με τα ζώα.
-Εφάρμοσε κανόνες υγιεινής και στη διατροφή σου. 

Ίσως είναι χρήσιμο να δημιουργήσεις μία λίστα με άλλα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, με βάση την τοποθεσία και την κοινότητά σου. 

Πώς καταναλώνουμε τις ειδήσεις 

Ένα άλλο πεδίο που ελέγχουμε είναι ο τρόπος που καταναλώνουμε τις πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Συνηθίζουμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστες πηγές, όπως είναι ο ΠΟΥ ή παίρνουμε τις πληροφορίες μας από αναξιόπιστες πηγές; Διαβάζουμε πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα ή ασχολούμαστε με θεωρίες συνομωσίας; Όταν οι ειδήσεις που καταναλώνουμε εστιάζουν στο φόβο, το άγχος μας αυξάνεται. 

Πότε η πανδημία επηρεάζει την ψυχική σου υγεία 

Είναι ανθρώπινο να ανησυχείς. Όταν όμως το κύμα των πληροφοριών αρχίζει να επηρεάζει την ψυχική σου υγεία, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βοηθηθείς.  

Αναζήτησε βοήθεια 

Το να ζητήσεις βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σου είναι σημαντικό. Είναι πιθανό να μπορούν να ταυτιστούν με μερικούς από τους φόβους σου. Προσπάθησε να παραμείνεις θετικός και δημιουργικός. Είναι πολύ πιο εύκολο να μείνεις κολλημένος στον φόβο, αντί να εστιάσεις στα πεδία που βρίσκονται εντός του ελέγχου σου.

Αμφισβήτησε τον τρόπο σκέψης σου

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίζεις πώς ο τρόπος σκέψης σου επηρεάζεται και πώς αλλάζει η διάθεσή σου. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε την άμεση σκέψη σου μόλις ακούσεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται: “Αυξάνονται πολύ γρήγορα, τι θα γίνει αν δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε;” Πού πάει το μυαλό μετά από αυτό; 

Αν φοβάσαι πολύ, ίσως η επόμενη σκέψη θα είναι: “Αισθάνομαι ότι έχω λίγο πυρετό, ίσως είμαι ο επόμενος,” κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και πανικό και να οδηγήσει σε εμμονή, αντί να σκεφτείς λογικά. 

Η επόμενη σκέψη θα ήταν “Τι θα γινόταν αν το άτομο που κάθεται δίπλα μου στο λεωφορείο, έχει επίσης τον ιό; Έβηχε πολύ.” Κάθε εικασία αυξάνει το υπάρχον άγχος. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το άγχος. Το να μάθεις να αμφισβητείς τον τρόπο σκέψης σου είναι ένα σημαντικό βήμα για να καταπολεμήσεις τον φόβο. Για κάποιους, είναι εύκολο να το κάνουν μόνοι τους. Για άλλους, είναι απαραίτητο να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα 

Τέλος, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να σε βοηθήσουν να συνδεθείς με το σώμα σου για να ελέγχεις πώς αντιδράς σωματικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπεραναλύεις τα πιθανά συμπτώματα, αλλά να παρατηρείς τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ακούς για την αύξηση των κρουσμάτων. Για παράδειγμα, χτυπά πιο γρήγορα η καρδιά σου; Αισθάνεσαι κρύο ή ζέστη; Αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι ή ότι είσαι άδειος; Καθώς αρχίζεις να εντοπίζεις αυτές τις αλλαγές στο σώμα σου, μπορείς στη συνέχεια να τις ελέγχεις και να μάθεις τι επιδεινώνει αυτές τις αντιδράσεις. Αυτό σου επιτρέπει να ευθυγραμμίζεσαι με το παρόν, αποκλείοντας εμμονικές σκέψεις και ανησυχίες.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για το πώς μεταδίδεται

Κορονοϊός: Μία άνοιξη αρκεί για να διώξει τον COVID-19;

Author(s)

  • Joanna Filidor

    Συντάκτρια στο Talkspace

    Η Joanna Filidor είναι ψυχολόγος και συντάκτρια στο Talkspace.