Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να μειώσουμε τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, μας έκαναν να “μείνουμε σπίτι” για ένα διάστημα 2 περίπου μηνών. Στο διάστημα αυτό του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αποκτήσαμε νέες καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες. Κάποιες υγιεινές και κάποιες άλλες όχι. Περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας, μειώσαμε τις κοινωνικές μας επαφές, μάθαμε τον όρο κοινωνική απόσταση και αλλάξαμε ή ίσως και να εγκαταλείψαμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Τι επιδράσεις όμως είχαν όλα αυτές οι “δράσεις” στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων; Τι συνειδητοποίησαν οι Έλληνες το διάστημα του εγκλεισμού και πώς φοβούνται ότι θα επηρεαστεί αυτή από τον νέο κορονοϊό και μια ενδεχόμενη έξαρσή του στο άμεσο μέλλον;

Η Thrive Global Greece σε συνεργασία με την Focus Bari διεξήγαγε μια Πανελλαδική Ποσοτική Έρευνα αναφορικά με τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 & 24 Απριλίου 2020 σε 800 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, με το δείγμα να αντιστοιχεί σε 7.659.000 άτομα καλυπτόμενου πληθυσμού. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν πως οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνειδητοποίησαν ότι η ανάγκη για τη φροντίδα της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής τους ευεξίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, με το 99% των συμμετεχόντων να υποστηρίζει πως οι υιοθέτηση νέων πιο υγιεινών συνηθειών και συμπεριφορών είναι πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε. 

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε κάθε τομέα της ευεξίας των Ελλήνων:

  • Το 97% των ερωτηθέντων συνειδητοποίησε πως αυτή την περίοδο είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίζει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική του υγεία και ευεξία.
  • Το 99% πιστεύει πως αυτήν την περίοδο είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποκτήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και νέες συμπεριφορές.
  • Το 66% φοβάται ότι δεν είναι ικανό να διαχειριστεί την σωματική και ψυχική του υγεία και ευεξία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά στη συναισθηματική υγεία και ευεξία ανέρχεται σε 62%.
  • 1 στους 2 δηλώνει μεγάλη αδυναμία ως προς την διαχείριση των επιπέδων του άγχους και του στρες.
  • Το 75% δηλώνει αδυναμία ως προς τη δημιουργία και την διατήρηση υγιεινών συνηθειών.  
  • Το 85% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορονοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα της σωματικής του υγείας, ενώ το ποσοστό σε ό,τι αφορά στην ψυχική και συναισθηματική υγεία και ευεξία ανέρχεται σε 83% και 84% αντίστοιχα. 

Με έναν στους δύο να υποστηρίζει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το άγχος και το στρες που προκαλεί η πρωτοφανής αυτή παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού, σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. 

Να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Δεν χρειάζεται να προβούμε σε ριζικές αλλαγές. Μέσα από μικρά βήματα μπορούμε να φροντίσουμε την ευεξία μας και να υιοθετήσουμε νέες και πιο υγιεινές συνήθειες: να κοιμόμαστε αρκετά, να τρεφόμαστε σωστά, να αθλούμαστε, να περιορίζουμε το άγχος και το στρες και να θέτουμε αλλά και να τηρούμε τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Συνήθειες που θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να διαχειριστούμε καλύτερα την ζωή στη νέα πραγματικότητα αλλά που θα μας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά. 

Διάβασε ακόμα:

Η μεγάλη έρευνα της Thrive Global Greece για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων

COVID-19 και νέα εργασιακή πραγματικότητα. Πόσο στήριξαν τους εργαζομένους τους οι εταιρείες και οι εργοδότες;

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.