Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το παιδί σου θα μάθει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
-Πώς να αντιμετωπίσετε μαζί την κατάσταση.


Η ρουτίνα και η κανονικότητα στο πρόγραμμα βοηθάνε τα παιδιά και όλη την οικογένεια να έχουν περισσότερη ηρεμία και μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους. 

Σε περιόδους κρίσης και περιόδους που τα πράγματα δεν ακολουθούν τη ρουτίνα τους, όπως με το κλείσιμο των σχολείων, είναι σημαντικό για ένα παιδί να υπάρχει αυτό που λέμε ρουτίνα ή πρόγραμμα. Εξίσου φυσικό για το παιδί είναι να ζητήσει να ξενυχτήσει ή να κάνει πράγματα που συνήθως δεν τα κάνει τα βράδια του σχολείου. Θα πρέπει ως οικογένεια να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο και να την κρατήσετε. Τι μπορεί να βοηθήσει: 

  • Ζήτησε από το παιδί σου να πάει μια λογική ώρα για ύπνο καθώς και να ξυπνήσει μία λογική ώρα (για τους εφήβους αυτό είναι… πριν το μεσημέρι!).
  • Εξήγησε στο παιδί σου ότι πρέπει να ντυθεί και να μην τριγυρνάει στο σπίτι με πιτζάμες (αυτό αποτελεί μεταξύ άλλων και σωστό κανόνα υγιεινής).
  • Ενθάρρυνέ το να διαβάσει ένα βιβλίο, να παίξει το μουσικό όργανο που μελετάει, να ασχοληθεί με ένα χόμπι.
  • Θύμισέ του ότι είναι μία καλή ευκαιρία να διαβάσει κάποιο μάθημα και να καλύψει κάποιο κενό.
  • Ζήτησε του αντί σχολικών καθηκόντων να γράψει μία έκθεση, να πάρει συνέντευξη από κάποιον συγγενή, να γράψει μία εργασία για ένα θέμα που το ενδιαφέρει, να φτιάξει ένα κολάζ ή ένα έργο τέχνης, να κάνει ένα βίντεο με τις γνώμες όλων των μελών της οικογένειας για κάποιο ζήτημα, οτιδήποτε δημιουργικό που απαιτεί από το παιδί να σκεφτεί και να παράξει κάποιο αποτέλεσμα.
  • Αν τα βρεις σκούρα, επίτρεψε στο παιδί περισσότερο χρόνο οθόνης. Καλύτερα να δει μία ταινία παρά να γκρινιάζει και να γυρνάει γύρω-γύρω άσκοπα. Ίσως τώρα είναι η στιγμή για να αγοράσετε κι ένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι που θα εξάψει το ενδιαφέρον του. 
  • Παρακίνησε το παιδί να ασχοληθεί με πράγματα που του αρέσουν, είναι δημιουργικά και που προσφέρουν στην οικογένεια: πχ., να φτιάξει ένα γλυκό, να βοηθήσει με κάποια δουλειά μέσα στο σπίτι, οτιδήποτε του δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο στην οικογένεια και ότι οι πράξεις του μετράνε και εκτιμώνται αποτελεί μια καλή μορφή παρακίνησης για το ίδιο.

Εστιάστε και στο μαζί

Επικεντρωθείτε παράλληλα και στο τι κάνετε σαν οικογένεια όλοι μαζί και όχι στο τι κάνει το παιδί μόνο του. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τους δεσμούς επιδιώκοντας να τρώτε μαζί, να δείτε μια ταινία μαζί, να παίξετε ένα επιτραπέζιο μαζί ή ακόμα και να μαγειρέψετε μαζί. 

Επίσης μη ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο παιδί την ευθύνη του τα τηρεί τους κανόνες υγιεινής καθώς έχει και το ίδιο ευθύνη για την προστασία του και τη προστασία των άλλων. Τα παιδιά νιώθουν δύναμη όταν πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι σε μία δύσκολη κατάσταση κι ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από τους γονείς τους. 

Για αυτό θύμισε στο παιδί ότι: 

  • Πρέπει να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει στο σπίτι από έξω, πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, αν βήξει ή αν φτερνιστεί.
  • Πρέπει να πλύνει τα χέρια σχολαστικά με νερό και σαπούνι όσο κρατάει το τραγουδάκι των γενεθλίων «Να ζήσεις Γιαννάκη και χρόνια πολλά…».
  • Πρέπει να βήχει στη μέσα πλευρά του αγκώνα
  • Να φτερνίζεται στο ίδιο σημείο ή σε χαρτομάντηλο που το πετάει αμέσως στα σκουπίδια.
  • Πρέπει να χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών.
  • Πρέπει να μάθει να ανοίγει τις πόρτες σε κοινόχρηστους χώρους με τον αγκώνα ή το πόδι ή χρησιμοποιώντας χαρτομάντιλα.

Ως γονιός γενικά να θυμάσαι ότι έχεις περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο έλεγχο της κατάσταση απ’ ό,τι νομίζεις. Και όσο δύσκολο και αν είναι να περάσουν αυτές οι μέρες αβεβαιότητας με τα παιδιά στο σπίτι, μπορείς να επενδύσεις στο να έρθετε πιο κοντά σαν οικογένεια, να κάνετε μαζί όμορφα πράγματα και να «δεθείτε»! Γιατί και από τα δύσκολα κάτι καλό μπορεί να βγει. Αυτό ίσως είναι το πιο σπουδαίο μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Διάβασε ακόμα:

Η Χώρα Με Τα Λιγότερα Παιδιά Και Τους Περισσότερους Ηλικιωμένους

Παιδιά Σε Κρίση. Ποιος Είναι Ο Ρόλος Των Γονιών;

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.