Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος και γιατί θεωρείται επικίνδυνο κρούσμα.
-Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού.


Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από το νέο κορoνοϊό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Εάν λοιπόν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μία χώρα με κρούσμα κορωνοϊού πρέπει να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες. Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054). Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ποιος θεωρείται ύποπτο κρούσμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα κορoνοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορoνοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης

Οι τρόποι μετάδοσης είναι κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, κυρίως μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Μέτρα πρόληψης μετάδοσης

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

α) Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

β) Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

γ) Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

δ) Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, χειραψίας, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

ε) Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες ή άλλες επιφάνειες στο χώρο εργασίας.

ζ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι επίσης ένα μέτρο προστασίας.

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο κορoνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του κορωνοϊού υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με ανώτατο όριο τις 14 ημέρες.

Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, ο καλός αερισμός των χώρων και η κατά το δυνατόν αποφυγή του συγχρωτισμού κατά τους χειμερινούς μήνες που παρατηρείται η έξαρση των ιώσεων.

Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι!

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για το πώς μεταδίδεται

Κορονοϊός: Θα υπάρξει εμβόλιο;

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.