Πώς να κρυφτείς απ΄τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα… Πώς όμως θα τα βοηθήσεις να διαχειριστούν το στρες που αισθάνονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συμβουλεύει να κάνεις τα εξής:

1. Να είσαι υποστηρικτικός και να ακούς προσεκτικά τους φόβους και τις ανησυχίες του παιδιού σου. Να θυμάσαι ότι το κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στο στρες, επομένως μπορεί να είναι υπερβολικά προσκολλημένο και εξαρτημένο από εσένα, να είναι ανήσυχο ή να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

2. Σε κάθε δύσκολη στιγμή, αυτό που χρειάζεται το παιδί σου είναι η προσοχή και η αγάπη σου, πόσο μάλλον τώρα. Αφιέρωσε του χρόνο, μίλησε του και καθησύχασε το. Τώρα που μένεις στο σπίτι με τα παιδιά, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και περάστε δημιουργικά το χρόνο σας. Έτσι το παιδί εκτός από το παιχνίδι, θα μπορέσει να χαλαρώσει και με άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

3. Προσπάθησε να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς μαζί με τα παιδιά σου. Η οικογένεια πρέπει να είναι ενωμένη. Αν ωστόσο χρειαστεί κάποιος από εσάς να απομονωθεί ή να νοσηλευτεί, διατήρησε συχνή επαφή με τα παιδιά σου για να τα καθησυχάζεις όσο μπορείς.

4. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα. Μην ξεχνάς ότι η διατήρηση της οικογενειακής ρουτίνας είναι πολύ σημαντική σε στιγμές κρίσης. Μπορείς φυσικά να δημιουργήσεις και νέες ρουτίνες σε αυτήν την καινούργια πραγματικότητα, χωρίς να παρεκκλίνεις από όλα αυτά που έκανε το παιδί στην καθημερινότητά του: διάβασμα, παιχνίδι, ξεκούραση.

5. Μίλα στο παιδί σου με ειλικρίνεια. Πες του τι συνέβη, ποια είναι η κατάσταση τώρα και εξήγησέ του αναλυτικά – ανάλογα φυσικά με την ηλικία του – τι μπορεί να κάνει για να μειώσει και εκείνο την πιθανότητα να νοσήσει. Δείξε του με απλές κινήσεις πώς μπορεί να πλένει τα χέρια του και πες του να σου θυμίζει να αερίζετε το σπίτι καθημερινά.

Διάβασε ακόμα:

15+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Τρίμη για τον κορωναϊο

Παιδιά στο σπίτι: Οι έξυπνες κινήσεις για να μειωθεί ο εκνευρισμός στην οικογένεια