Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσες μέρες το χρόνο είναι απών από τη δουλειά του ένας εργαζόμενος που πάσχει από ημικρανία.
-Αν υποφέρουν περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες.

Αισθάνεσαι άσχημα, επειδή για μία ακόμα φορά ο έντονος πονοκέφαλος δε σ’ αφήνει να δουλέψεις αρκετά αποδοτικά ή σε αναγκάζει να ζητήσεις άδεια για να μείνεις στο κρεβάτι; Μάθε, λοιπόν, ότι δεν συμβαίνει μόνο σε σένα αυτό. Πάνω από το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον 1 ημέρα το μήνα από την εργασία του. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον 12 ημέρες το χρόνο, μερικές φορές και πολύ περισσότερες.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 1.091 άτομα, από τους οποίους περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες.

Τι έδειξε, όμως, η έρευνα;

-Το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1-10 ημέρες το μήνα, ενώ το 15% περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα (έπασχε δηλαδή από τη χρόνια μορφή της ημικρανίας).

-Το 56% δήλωσε πως χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του.

-Το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δύο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Επίσης, η έρευνα ανέδειξε ότι το 63% δήλωσε πως αισθάνεται ότι «χάνει τη ζωή του πονώντας», το 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 42% ότι νιώθουν αβοήθητοι και το 43% ότι είναι αγχωμένοι, ενώ τέλος 21% δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξοι.

Πάνω από το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον 1 ημέρα το μήνα από την εργασία του.

Το σχόλιο του ειδικού

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, το οποίο αποτελούνταν από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους ιατρούς – νευρολόγους συμβούλους του συλλόγου. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του συλλόγου, αλλά και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του συλλόγου. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματά της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε, εξηγεί ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, ΜSc in Headache Medicine, PhD, ο οποίος συμμετείχε και στον σχεδιασμό της μελέτης. Ο Δρ. Βικελής επιπλέον τόνισε τα εξής:

“Τα αποτελέσματα της έρευνας, όσον αφορά την χρήση προληπτικών φαρμακευτικών θεραπειών, ανέδειξαν το θεραπευτικό κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, καθώς περίπου ένας στους δύο από όσους είχαν λάβει αγωγή ή αγωγές στο παρελθόν είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας ή παρενεργειών. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι ότι και σήμερα έχουμε διάφορες θεραπείες στα χέρια μας για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ημικρανίας. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο φαρμακευτικές, όσο και μη φαρμακευτικές. Μάλιστα, οι μη φαρμακευτικές θεραπείες, με συγκεκριμένα ιατρικά συμπληρώματα διατροφής, φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν την προτίμηση πολλών ατόμων που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, μόνες ή σε συνδυασμό με κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για τον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να απευθύνεται στον εξειδικευμένο γιατρό για την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας”.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Ειδικός Σου Λέει Πώς Θα Αποφύγεις Τον Πονοκέφαλο Στο Γραφείο 

5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.