Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι υποστήριζαν οι Έλληνες φιλόσοφοι για την ευτυχία.
-Πώς σε βοηθάει η φαντασία.


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα συναισθήματά μας και η διάθεσή μας πυροδοτούνται από άλλους ανθρώπους και από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Η διάθεσή μας δηλαδή μοιάζει να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες πάντα. Έτσι είναι εύκολο να φταίνε οι άλλοι, η κακή μας τύχη, κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε παροδικά, ο καιρός, οι γονείς μας, τα παιδιά μας κλπ.

Στην πραγματικότητα όμως εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για τη διάθεσή μας και τις αποφάσεις μας. Από εμάς εξαρτάται η στάση που θα κρατήσουμε απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Βέβαια μπορεί αυτό να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Κανείς δεν μπορεί να μένει μόνιμα ανεπηρέαστος από την συμπεριφορά των άλλων ή από τα χτυπήματα της μοίρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε την δυνατότητα να επηρεάσουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Η ευτυχία μαθαίνεται κι εξαρτάται από την στάση μας απέναντι στην ζωή.

Δεν έχει νόημα λοιπόν να περιμένεις να αλλάξει ο σύντροφός σου, ο εργοδότης σου ή η οικονομική κατάσταση της χώρας για να αλλάξει προς το καλύτερο και η δική σου διάθεση. Νόημα έχει να αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Κι αυτό σημαίνει πως μπορείς να αντέξεις την ματαίωση και τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτή. Μπορείς λοιπόν να πάρεις την ζωή στα χέρια σου και να αλλάξεις όσα θέλεις να αλλάξουν.

Τι γνώριζαν οι αρχαίοι και χρειάζεται να μάθεις κι εσύ

Οι πρόγονοί μας στην Αρχαία Ελλάδα μιλούσαν για την “Ευδαιμονία”, την ψυχική δηλαδή σύνδεση με τον αγαθό δαίμονα. Η ευδαιμονία για τους Αρχαίους Έλληνες απορρέει από τον σωστό τρόπο ζωής και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες.

Και οι νεότερες όμως έρευνες από τις νευροεπιστήμες επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριζαν οι Έλληνες φιλόσοφοι: η ευτυχία μαθαίνεται κι εξαρτάται από την στάση μας απέναντι στην ζωή. Οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο ενεργό μετωπιαίο φλοιό από ότι οι πεσσιμιστές. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και η ενεργοποίησή της συνδέεται με την καλή διάθεση και την αισιοδοξία.

Πώς να ενεργοποιήσεις την καλή σου διάθεση

Η καλή διάθεση αποτελεί δεξιότητα την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε. Όταν έχουμε καλή διάθεση, είμαστε πιο φιλικοί, καλοπροαίρετοι, μεγαλόψυχοι κι έχουμε περισσότερο χιούμορ. Έτσι όχι απλά νιώθουμε καλά μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι γύρω μας. Αν είμαστε κακοδιάθετοι, αντιδρούμε με εκνευρισμό ή επιθετικότητα, κλεινόμαστε στο καβούκι μας και δεν μιλάμε. Τι μπορεί, όμως, να σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις και να διατηρήσεις την καλή σου διάθεση;

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου θετικά

Η φαντασία αποτελεί πολύτιμο βοηθό στην πορεία μας προς την εξέλιξη και την αλλαγή, καθώς ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει πολύ καλά την πραγματικότητα από την φαντασία. Μια εικόνα, ένας ήχος, μια μυρωδιά γεννούν μέσα στον εγκέφαλό μας άπειρους συνειρμούς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις, λοιπόν, αυτή την ικανότητα του μυαλού για να δημιουργήσεις στοχευμένα θετικούς συνειρμούς.

Διόρθωσε τη στάση του σώματός σου

Η διάθεσή μας επηρεάζεται πολύ από το σώμα μας. Η διάθεσή μας επηρεάζει τη στάση του σώματός μας αλλά και το αντίστροφο η στάση του σώματός μας επηρεάζει την διάθεσή μας. Νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν περπατάμε ευθυτενείς.

Αναλογίσου ποιο είναι το υποστηρικτικό σου πλαίσιο

Δηλαδή τα αγαπημένα σου πρόσωπα, η οικογένεια, φίλοι, γνωστοί κ.α. Επίσης βοηθάει να σκεφτείς ποια είναι τα προτερήματά σου. Πώς νιώθεις όταν τα σκέφτεσαι και ποιες είναι οι αξίες σου;

Φτιάξε μια εικόνα

Κάθε φορά που νιώθεις ότι είσαι σε ευχάριστη ψυχική κατάσταση, μπορείς να αφήσεις να δημιουργηθεί μέσα σου μια νοερή εικόνα: π.χ η θάλασσα, ένα όμορφο τοπίο, ένα λουλούδι, κλπ. Χρησιμοποιώντας αργότερα αυτή τη νοερή εικόνα μπορείς γρήγορα να έρθεις σε επαφή με εκείνη την υπέροχη αίσθηση που είχες όταν την πρωτοδημιούργησες.

Παρατήρησε προσεκτικά

Το σημαντικό είναι να φροντίζεις να παρατηρείς τι απήχηση έχουν στο σώμα σου οι πεποιθήσεις σου, οι αξίες σου, η νοερή εικόνα και το υποστηρικτικό σου πλαίσιο ώστε να εδραιώσεις μέσα σου τη θετική διάθεση και στάση ζωής.

Επιτρέποντας μέσα στην καθημερινή σου ζωή στον εαυτό σου να διασκεδάζει, να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή, φτιάχνεις τη διάθεσή σου και την ευημερία σου.

Μπορείς να κάνεις λίγη γυμναστική κάθε μέρα το πρωί ή να βάλεις να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική και να αρχίσεις να χορεύεις. Ακόμη και τα πηδηματάκια και τα άλματα συνδέονται στο μυαλό σου με την καλή διάθεση. Κι όσο περισσότερο είσαι σε καλή διάθεση, τόσο περισσότερο νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου και τόσο πιο ευτυχισμένες είναι οι σχέσεις σου. Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου και δες και τις σχέσεις σου να ανθίζουν.

Διάβασε ακόμα:

Το “Καλό” Και Το “Κακό” Στρες. Εσύ Ποιο Έχεις Στη Ζωή Σου;

5 Καθημερινές Κινήσεις Για Περισσότερη Ευτυχία

Author(s)

  • Αιμιλία Αξιωτίδου

    Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός

    H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός. Είναι απόφοιτη του Università degli Studi di Perugia, Facoltà di Magistero, Indirizzo Psico-socio-pedagogico, καθώς επίσης και από την Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Έχει εξειδικευτεί: Στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, στο οποίο είναι συνεργάτης. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling και έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής. Έχει ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης, “ Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Πράξη” της Εταιρείας Μελέτης Δυναμικών Ομάδων και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με την Ε.πΕ “Ψυχολογία - Τέχνη” Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας Κοινωνικής Στήριξης. Έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παχυσαρκίας- Μεταβολισμού της Α ́ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, το μοναδικό ελληνικό εγκεκριμένο κέντρο από το European Association for the Study of Obesity έως και σήμερα όπου και συντονίζουν ομάδες για παχύσαρκους. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy by Sue Johnson (ICEEFT) και παρακολουθεί πλήθος επιμορφώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει διάφορα Workshops, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και συμμετέχει στην διοργάνωση ημερίδων και event σχετικών με τον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.