Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο όρος «ενοποίηση καριέρας και προσωπικής ζωής» θα αλλάξει την ζωή σου.
-Γιατί η ισορροπία μεταξύ των δύο είναι μια ουτοπία.


Από πολύ νωρίς, σχεδόν πριν καν ξεκινήσουμε ο καθένας την καριέρα του, ακούμε για ένα μαγικό πράγμα που λέγεται «ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής». Φυσικά, αυτός ο μύθος εμπεριέχει την αντίληψη πως αν κάνουμε τα πάντα σωστά, τότε τελικά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον συνδυασμό μιας μεγάλης καριέρας, μαζί με μια εξαιρετική κοινωνική ζωή και μια χαρούμενη οικογένεια.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτή η «ισορροπία» είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί. Για αυτό ακριβώς στη Thrive Global, η Ιδρύτρια και CEO , Arianna Huffington πιστεύει στην «ενοποίηση καριέρας και προσωπικής ζωής», δηλαδή στο να επιτευχθεί η διατήρηση της υγείας μας και της ευεξίας, με το να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι πως δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να τα κάνουμε όλα άψογα. Μάλιστα, η πίεση που εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας, και το στρες που νιώθουμε όταν αποτυγχάνουμε σε έναν ή παραπάνω τομείς της ζωής μας, μπορεί να μας προκαλέσει burnout, ειδικά όταν αυτή η «ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής» είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Παρακάτω θα βρεις 3 τρόπους για να ενοποιήσεις και εσύ τη δουλειά και την προσωπική ζωή σου:

Ξεκίνα με μικρά βήματα

Πολλές φορές, φτάνουμε σε οριακό σημείο για να κατανοήσουμε ότι είμαστε κοντά στην εξουθένωση ή ότι είμαστε ήδη εξουθενωμένοι και ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς διαχειρίζομαστε την ενέργεια και τον χρόνο μας. Ιδανικά, δεν θα έπρεπε να φτάνουμε σε τέτοια σημεία αλλά αν τελικά έχεις φτάσει, είναι σημαντικό να κάνεις ορισμένες αλλαγές ώστε να βρεις ξανά τον δρόμο σου. Συνήθως όμως, αυτές οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα, και σε μεγάλο βαθμό και τελικά, δεν τις διατηρείς.

Αντί για αυτό, υιοθέτησε τα μικροβήματα, στα οποία εμείς στη Thrive Global πιστεύουμε πολύ. Ένα από αυτά μπορεί να είναι να αποφασίσεις να φύγεις από το γραφείο στην ώρα σου, ακόμα και αν δεν έχεις ολοκληρώσει τις εκκρεμότητές σου, ώστε να ξεκουραστείς και να αποφορτιστείς. Το κάθε μικροβήμα που κάνεις, θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου.

Πρόσεξε που ξοδεύεις τον χρόνο σου

Όπως όλα δείχνουν, οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, είχαν δίκιο: Πρέπει να παίρνουμε ένα πρόβλημα, και να το σπάμε σε μικρότερα κομμάτια για να το λύσουμε. Αν δεν είσαι σίγουρος πού και πώς να ξεκινήσεις σχετικά με την ενοποίηση προσωπικής ζωής και καριέρας, ο Αριστοτέλης ενδεχομένως να σου έλεγε να δεις πιο προσεκτικά ορισμένους τομείς της ζωής σου, στους οποίους έχεις πρόβλημα. Αναρωτήσου αν διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου όπως θέλεις και αν κάνεις τελικά, αυτά που θέλεις.

Αν για παράδειγμα, βρεθείς αντιμέτωπος με το ότι χαλάς πολύ από τον χρόνο σου σε πράγματα μικρής αξίας, τότε δες το θέμα αλλιώς. Και όχι, δεν χρειάζεται να αλλάξεις κοσμοθεωρία, γιατί εδώ θα μπουν τα μικροβήματα: Ακόμα και η πιο μικρή αλλαγή που θα κάνεις, θα σε βοηθήσει να ζήσεις την ζωή που θέλεις.

Θέσε όρια, ειδικά με την τεχνολογία

Τελικά, το κλειδί για την στην «ενοποίηση καριέρας και προσωπικής ζωής», είναι το να θέτεις σαφή όρια. Το να ξέρεις πότε είσαι σε φάση δουλειάς και πότε σε φάση χαλάρωσης, θα σε βοηθήσει πιο πολύ από όσο νομίζεις. Δεδομένου ότι έχουμε όλοι αυξημένο φόρτο εργασίας και δουλεύουμε πλέον μαζί με την τεχνολογία, είναι απαραίτητο να θέσεις τα όριά σου, στην σχέση σου με τις συσκευές τεχνολογίας.

Και όπως έχει γράψει και η Arianna Huffington, δεν τίθεται θέμα να αφήσεις την τεχνολογία έξω από την ζωή σου αλλά πρέπει να «αποδεχτείς ότι η τεχνολογία έχει κάνει την ζωή μας πολύ πιο γρήγορη από όσο μπορούμε να αντέξουμε». Αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να κάνεις επαγγελματικές συναντήσεις χωρίς κινητά (έτσι θα αποδίδουν όλοι καλύτερα), ή να τρως χωρίς το κινητό σου (για να αφοσιώνεσαι εξ ολοκλήρου στις φίλους ή το γεύμα σου), ή το να προγραμματίζεις συγκεκριμένες ώρες την ημέρα που θα απαντάς σε email, ή το να μην πιάνεις το κινητό στα χέρια σου αμέσως μόλις ξυπνάς. Το θα θέσεις όρια σε λογικά πλαίσια, όπως λέει και η Huffington, στην σχέση σου με την τεχνολογία, θα σε βοηθήσει τελικά να βρεις τον εαυτό σου και να επικοινωνείς καλύτερα με τους γύρω σου.

Διάβασε ακόμα:

5 σκέψεις που σε κρατάνε πίσω στην καριέρα σου

5 Πράγματα Που Πρέπει Να Κάνει Ένας 20χρονος Για Να Προχωρήσει Στην Καριέρα Του

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.