Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Το νόημα και την αξία της υπομονής.
-Τη δυσλειτουργία της ανοχής.


Πολλές φορές μπορεί να μπερδεύεσαι. Νομίζεις ότι κάνεις υπομονή απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν σου αρέσουν ενώ στην πραγματικότητα απλά τις ανέχεσαι. Μπορείς, όμως, να αναγνωρίσεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ υπομονής και ανοχής; Η υπομονή είναι μια σημαντική ψυχική διεργασία ενώ η ανοχή αποτελεί έκφραση ανεπάρκειας και δυσλειτουργίας.

Τι σημαίνει πραγματικά “κάνω υπομονή”;

Κάνω υπομονή σημαίνει δίνω χρόνο στον εαυτό μου να δει τα πράγματα αλλιώς, από άλλη οπτική αξιοποιώντας δυνάμεις, ανακαλύπτοντας δυνατότητες που δεν τις γνώριζα μέχρι τότε αφού επεξεργαστώ τα δεδομένα, ίσως περιμένοντας να προκύψουν και νέα δεδομένα. Κυρίως, όμως, εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τους άλλους.

Κάνω υπομονή σημαίνει αναζητώ τα αίτια ενός προβλήματος και αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη χωρίς ενοχές που με παραλύουν. Κάνω υπομονή σημαίνει υπερβαίνω αυτά που ήδη γνωρίζω και δημιουργώ νέες πραγματικότητες.

Είναι επομένως δύναμη ή αδυναμία;

Η υπομονή είναι στάση που εμπεριέχει δύναμη. Κινείται με ψυχραιμία και γνωρίζει πως τα δύσκολα αποτελούν ευκαιρίες για εξέλιξη. Αναζητά λειτουργικές λύσεις και απαιτεί χρόνο, καθαρό μυαλό και άνοιγμα στο καινούργιο και στο άγνωστο.

Τι σημαίνει “ανέχομαι”;

Όταν λέω πως ανέχομαι τον άλλον, έχω ήδη αποδεχτεί πως είναι σε υποδεέστερη θέση, πως έχει κατηγοριοποιηθεί ως ανεπιθύμητος. Ανέχομαι τον άλλο σημαίνει του ρίχνω πάντα άδικο και τον ορίζω ως θύτη ενώ εγώ ορίζομαι ως θύμα που ζητά παρηγοριά. Ανέχομαι σημαίνει πως περιμένω με εκνευρισμό τον άλλο να καταλάβει χωρίς να του εξηγήσω τι θέλω.

Ανέχομαι σημαίνει παραιτούμαι. Σημαίνει όμως και κατηγορώ. Κατηγορώ πάντα τον άλλο καθώς ηδονικά φροντίζω να ξύνω πληγές και να καλλιεργώ την ψευδή πεποίθηση πως ίσως κάπου θα υπήρχε πιθανότητα καλής εξέλιξης αν δεν βρισκόταν πάντα ένα εμπόδιο.

Γιατί να προτιμήσεις την υπομονή

Η υπομονή εμπεριέχει ενσυναίσθηση και ευνοεί την σύνδεση των προσώπων. Η ανοχή εμπεριέχει κατηγορία και φυσικά ευνοεί τη απομάκρυνση και την αποσύνδεση των προσώπων. Είναι επομένως αυτονόητο το τι πρέπει να διαλέξεις και γιατί.

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Κάλφα στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ενεργοποίησε Την Επίδραση Placebo Στο Μυαλό Σου

Τι Σε Εμποδίζει Να Εκφράσεις Τα Συναισθήματά Σου

Author(s)

  • Μαρία Κάλφα

    Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί 20ετία ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών MEDITERRANEAN COLLEGE. Έχει κάνει εκπαίδευση στις εφαρμογές της Νεροανάδρασης στο Πολύκεντρο Ψυχιατρικής Ψυχοθεραπεία και Νευροανάδρασης “Σύγχρονα Αμφιαράεια” και έχει εκπαιδευτεί ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες όπου η Συμβουλευτική συναντά την Ιατρική.