Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να είσαι συνεπής στο ποσό που δίνεις στο παιδί σου.
-Γιατί δεν πρέπει να του δίνεις περισσότερα χρήματα από τους συνομήλικούς του.


Το χαρτζιλίκι όταν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική μέθοδο διαπαιδαγώγησης αλλά και μέσο πρακτικής κοινωνικοποίησης. Επιπλέον, ενισχύει την υπευθυνότητα του παιδιού το οποίο καλείται να ανταποκριθεί μόνο του στα μικροέξοδα της καθημερινότητάς του.

Αν είστε γονείς λοιπόν βάλτε το χαρτζιλίκι στη ζωή του παιδιού σας καθώς έτσι το βοηθάτε να εξασκηθεί στην αίσθηση του μέτρου και της οικονομικής οργάνωσης αλλά και να κατακτήσει σταδιακά την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

Παρόλα αυτά τα όρια είναι εύκολο να χαθούν με το χρήμα. Για να αποφύγετε παρενέργειες όπως να σας ζητάει το παιδί κι άλλο ή κάθε τρεις και λίγο χαρτζιλίκι μπορούν να σας βοηθήσουν τα εξής: 

  • Συμφωνήστε εξαρχής με το παιδί κάθε πότε και πόσο χαρτζιλίκι θα του δίνετε και φροντίστε να είστε συνεπείς στην καταβολή των χρημάτων. Μη λέτε για παράδειγμα «δεν έχω σήμερα» ή «αφού έχεις από την προηγούμενη φορά θα σου δώσω την επόμενη» αν θέλετε το παιδί σας να έχει συνέπεια στην οικονομική του διαχείριση.
  • Να παραμένετε σταθεροί στο συμφωνημένο ποσό και να μην υποκύπτετε στα παρακάλια του μικρού σας σπάταλου που μπορεί απερίσκεπτα να ξόδεψε όλο του χαρτζιλίκι αμέσως μόλις το πήρε. Αφήστε το να συνειδητοποιήσει τι συνεπάγεται αυτό και αφήστε το να περιμένει κανονικά τον επόμενο «μισθό». Μόνο έτσι θα γίνει υπεύθυνο και θα μάθει να προγραμματίζει τα έξοδά του. 
  • Αν το παιδί σας δυσλειτουργεί στη διαχείριση των χρημάτων, δώστε του λίγο χρόνο μέχρι να αποκτήσει χρηματοοικονομική αντίληψη. Ή αλλάξτε για παράδειγμα το μηνιαίο χαρτζιλίκι σε εβδομαδιαίο ή καθημερινό. Μπορεί έτσι να μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα.
  • Ακόμη και αν έχετε οικονομική άνεση μη δίνετε στο παιδί παραπάνω χρήματα από όσα αντίστοιχα παίρνουν οι συνομήλικοί του. Οι μεγάλες αποκλίσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. 
  • Καθοδηγήστε το παιδί να χρησιμοποιεί έξυπνα και αποτελεσματικά το χαρτζιλίκι του. Ένας καλός τρόπος για παράδειγμα, είναι βάζει μέρος των χρημάτων στον κουμπαρά του για να αγοράσει κάτι αφού βέβαια έχει καλύψει πρώτα τις καθημερινές του ανάγκες. Επίσης όταν του κάνουν δώρο χρήματα μπορείτε να του προτείνετε να τα αποταμιεύει και αυτά. 
  • Αν θέλει να αγοράσει κάτι ιδιαίτερα ακριβό, μπορείτε να του υποσχεθείτε επιπλέον χαρτζιλίκι ως κίνητρο και επιβράβευση. Θα πρέπει για παράδειγμα να πάρει καλύτερους βαθμούς στο σχολείο ή να κάνει ορισμένες δουλειές για εσάς, πέρα από τις καθημερινές του υποχρεώσεις, όπως να πλύνει μαζί σας το αυτοκίνητο ή να βγάζει βόλτα το σκύλο. 
  • Βοηθήστε το μικρό σας να φτιάξει μία «λίστα επιθυμιών» ή κρεμάστε στον τοίχο την εικόνα ενός παιχνιδιού που θέλει να αποκτήσει, ώστε να του θυμίζει το σκοπό για τον οποίο αποταμιεύει χρήματα. 

Τι άλλο να θυμάστε

Ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται στη σχέση τους με τα χρήματα ακολουθώντας την πρότυπη συμπεριφορά των γονιών τους. Η σχέση σας λοιπόν με τα χρήματα και γενικότερα η καταναλωτική σας συμπεριφορά είναι και ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει την συμπεριφορά του μικρού σας καταναλωτή όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων και την μελλοντική του οικονομική παιδεία γενικότερα. Για να μάθει ένα παιδί να σέβεται τα χρήματα θα πρέπει και εσείς να τα αντιμετωπίζετε με σεβασμό και να είστε χρηματοοικονομικά ενήμεροι. Για να μάθει να έχει αυτοέλεγχο στο πορτοφόλι αλλά και στη ζωή του αργότερα, θα πρέπει από την νηπιακή του ηλικία να του διδάξετε τη σωστή χρήση και διαχείριση των χρημάτων. Αν θέλετε λοιπόν το παιδί σας να γίνει υπεύθυνο και να αποκτήσει σωστές συνήθειες εσόδων και εξόδων, αποφύγετε τα επιπόλαια έξοδα και συντάξτε έναν συνετό οικογενειακό προϋπολογισμό. Το πως ξοδεύτετε εσείς το μισθό σας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πως θα ξοδεύει εκείνο το χαρτζιλίκι του. Καλό λοιπόν είναι να το έχετε αυτό κατά νού. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Βάλεις e-τάξη Στο Νοικοκυριό Σου

Θες Παιδί Αυτόνομο; Ξεκίνα Από Το Δωμάτιό Του!