Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι Γερμανοί και οι Καναδοί έχουν πιο αυτόνομα παιδιά.
– Γιατί τα παιδιά των Γάλλων και των Κινέζων είναι πιο υπάκουα.


Είμαστε περισσότερο δεμένοι με τα παιδιά μας από ότι όλοι οι υπόλοιποι λαοί του πλανήτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και επίσης, τα φροντίζουμε για πολύ περισσότερα χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και για μια ολόκληρη ζωή.

Παράλληλα, όμως, φωνάζουμε πολύ (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέτουμε σαφή όρια), δεν χαλάμε χατίρια, λέμε πολλά «μη» και «πρόσεχε» αλλά λίγα «όχι», πιέζουμε τα παιδιά μας να φάνε την τελευταία μπουκιά στο πιάτο τους και να φορέσουν οπωσδήποτε το ζακετάκι τους. Είμαστε οι Έλληνες γονείς. Τιμή μας και καμάρι μας!

Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν φορές που μπορεί να θαυμάσουμε και κάποιους γονείς από άλλες χώρες στην παραλία, στο εστιατόριο, στο πλοίο και στους αρχαιολογικούς χώρους όταν επισκέπτονται τη χώρα μας. Να θαυμάσουμε δηλαδή τον τρόπο που εκείνοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Έχουμε διαφορές; Σίγουρα, ναι. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκείνοι είναι καλύτεροι, υπάρχουν φορές που θα θέλαμε να τους μοιάσουμε… λίγο. Έτσι δεν είναι; Θα μπορούσαμε ίσως και να τους μιμηθούμε (μόνο ως προς τα θετικά και ποτέ ως προς τα αρνητικά) και να δανειστούμε κάποιες από τις δικές τους μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Οπότε, αν είσαι γονιός, στο όνομα – τουλάχιστον – της παγκοσμιοποίησης επιτρέπεται να «κλέψεις» ιδέες.

Οι Ιταλοί γονείς

Θα τους θαυμάσεις να απολαμβάνουν το φαγητό τους στο εστιατόριο σε μεγάλες παρέες μαζί με τα παιδιά τους (που δεν γκρινιάζουν), ενώ τα δικά σου φτύνουν το μπιφτέκι γιατί δεν είναι ίδιο με της γιαγιάς, και ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να ρωτάνε « πότε θα φύγουμε;» είναι να τους πάρεις παγωτό.

Πώς το κάνουν;

Διδάσκουν τα παιδιά από νωρίς να προσαρμόζονται στον κόσμο των μεγάλων. Με ποιον τρόπο; Φροντίζουν να τα παίρνουν μαζί τους από μωρά όπου κι αν πάνε. Επίσης, οι Ιταλοί αγαπούν τις οικογενειακές εξόδους για φαγητό σε εστιατόρια και “βάζουν” από νωρίς τα παιδιά σ’ αυτή τη συνήθεια, την ίδια ώρα που εμείς προτιμούμε να τα αφήσουμε στη γιαγιά, προκειμένου να απολαύσουμε μία έξοδο χωρίς ενοχλήσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους επίσης είναι ότι οι διαφορετικές γενιές μπορούν και συνυπάρχουν ευχάριστα. Παππούδες, μεσήλικες, έφηβοι και παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν να κάνουν παρέα αντί να διαχωρίζονται και να διασκορπίζονται ανάλογα με την ηλικία τους σε καφενεία, εφηβικά στέκια και παιδότοπους.

Οι Σουηδοί γονείς

Θα χαζέψεις τα παιδιά τους ντυμένα «παιδιά», με στυλ συνώνυμο της απόλυτης άνεσης, έτοιμα να απολαύσουν ζωηρό παιχνίδι πάντα και παντού, την ίδια ώρα που η δική σου πριγκιπέσσα επιμένει να κάνει ποδήλατο με τα λαμέ παπούτσια στο χωματόδρομο.

Πώς το κάνουν;

Ως φανατικοί προασπιστές της ισότητας των δύο φύλων επιδιώκουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους απαλλαγμένα από τα αυστηρά στερεότυπα των φύλων. Αυτό ισχύει από τα unisex ρούχα που προτιμούν να φορούν στα παιδιά τους μέχρι τα παιχνίδια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες με τις οποίες τα προτρέπουν να ασχοληθούν. Είναι πιο πιθανό, λοιπόν, να δεις τα κοριτσάκια τους να παίζουν μπάσκετ αντί να χορεύουν με πουέντ, πλήρως απαλλαγμένα από το σύνδρομο της ροζ πριγκίπισσας. Γενικά, οι Σουηδοί είναι οπαδοί της ισότητας σε όλα τα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνους, γονείς και παιδιά θεωρούνται ίσοι. Επιτρέπουν μάλιστα από νωρίς στα παιδιά τους να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους χωρίς να επεμβαίνουν αν δεν είναι απαραίτητο.

Οι Γάλλοι γονείς

Θα προσέξεις τα αδύνατα παιδιά τους στην παραλία να παίζουν χωρίς να … ακούγονται. Επιπλέον, να βγαίνουν πρόθυμα από τη θάλασσα για να αναχωρήσουν αμέσως μόλις οι γονείς τους τα φωνάξουν χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Την ίδια ώρα εσύ έχεις επιχειρήσει το ίδιο με το καλό, με το άγριο, με απειλές και δωροδοκίες και το μικρό σου είναι ακόμα στο νερό φωνάζοντας «λίγο ακόμα μαμά».

Πώς το κάνουν:

Σύμφωνα με την Pamela Druckerman, αμερικανίδα μαμά τριών παιδιών που ζει στη Γαλλία και συγγραφέας του βιβλίου French Children Don’t Throw Food, στο οποίο εξυμνεί τα καλά της γαλλικής ανατροφής, οι Γάλλοι γονείς είναι ιδιαίτερα οριοθετικοί. Στο παιδί γίνεται ξεκάθαρο από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό και ποιος είναι αυτός που θέτει τους κανόνες: οι γονείς! Γενικά, το σύστημα πειθαρχίας των Γάλλων περιλαμβάνει πολλά non non non και ca suffit (αρκετά!). Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό με το οποίο οι Γάλλοι γονείς είναι αρκετά αυστηροί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά γλυκίσματα και επιλογές junk food, πράγμα που πιθανόν εξηγεί γιατί γενικά έχουν ως λαός χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Επίσης, τηρούν το ωράριο των βασικών γευμάτων και δεν αφήνουν τα παιδιά να τσιμπολογούν ανάμεσα στα γεύματα παρά μόνο ένα κολατσιό γύρω στις τέσσερις.

Οι Φινλανδοί γονείς

Πιθανόν να διασταυρωθείτε στο πλοίο. Εκείνοι θα τη βγάλουν στο κατάστρωμα με το μωρό τους να κάθεται ήσυχα στο καρότσι, ενώ εσύ θα τρέξεις να κλειστείς στην καμπίνα κουκουλώνοντας το δικό σου με πικέ κουβερτούλα για να μην κρυώσει από το κλιματιστικό. Θα τους ξανασυναντήσεις το βράδυ να απολαμβάνουν την μπύρα τους σε κάποια ήσυχη παραθαλάσσια pub, πάλι με το μωρό να κοιμάται στο καρότσι, χωρίς ίχνος ανησυχίας για το βραδινό αεράκι.

Πώς το κάνουν:

Σύμφωνα με φινλανδική έρευνα, όχι μόνο οι Φινλανδοί αλλά και αρκετοί άλλοι σκανδιναβοί είναι οπαδοί του «Βaby Sleep Out». Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά διαδεδομένο να τους δεις στο πάρκο να διαβάζουν το βιβλίο τους με το μωρό να κοιμάται στο καρότσι, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα (και στις χώρες αυτές όταν λέμε χειμώνα εννοούμε χειμώνα). Δεν το κάνουν επειδή έχουν άγνοια κινδύνου. Αντίθετα, πιστεύουν πραγματικά ότι ο φρέσκος αέρας είναι ευεργετικός για την υγεία του μωρού, πράγμα που επιβεβαιώνουν και κάποιες έρευνες. Ευνόητο, λοιπόν, είναι ότι κατά τις επισκέψεις τους σε χώρες όπως η Ελλάδα άγχη του τύπου «μην κρυώσει το μωρό» απλά δεν υπάρχουν!

Οι Άγγλοι γονείς

Σίγουρο ότι θα έχεις θαυμάσεις ουκ ολίγες φορές τα παιδιά τους, ακόμα και τα πολύ πολύ μικρούλια, να ζητούν αυτό που θέλουν με τρόπους που θυμίζουν μικρούς λόρδους. Κι ίσως, τότε, να προβληματιστείς για τον τρόπο που το δικό σου παιδί επιβάλει σαν αυταρχικός αυτοκράτορας τις απαιτήσεις του.

Πώς το κάνουν;

Στα καλά του Άγγλου γονιού συγκαταλέγουμε την εμμονή του να διδάσκει από νωρίς στα παιδιά του καλούς τρόπους συμπεριφοράς, με το «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» να είναι από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουν στα παιδιά τους. Επίσης, είναι οπαδοί του early learning, δηλαδή της πρώιμης εκπαίδευσης για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, που στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσα περισσότερα και πιο εύκολα μπορεί να μάθει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν το κατά πόσο τέτοια συστήματα εκπαίδευσης αποφέρουν κάποιο όφελος στο παιδί.

Οι Κινέζοι γονείς

Την ίδια ώρα που ένα σκέτο «όχι» αρκεί για το μικρό κινεζάκι για να αποδεχτεί ότι δεν επιτρέπεται να φάει γλειφιτζούρι, το δικό σου παιδί έχει πέσει κάτω στο πάτωμα και κλαίει επειδή δεν έχεις άλλο κέρμα για το κουρδιστό διαστημόπλοιο.

Πώς το κάνουν;

Στη χώρα με τα περισσότερα μοναχοπαίδια (μέχρι πρότινος λόγω νομοθεσίας), οι Κινέζοι γονείς κάθε άλλο παρά κακομαθαίνουν τα μονάκριβά τους, αφού δεν κάνουν εύκολα χατίρια. Ιδιαίτερα αυστηροί σε ό,τι αφορά την πειθαρχία, είναι φοβερά οριοθετικοί, επιτρέπουν με το σταγονόμετρο την τηλεόραση και την απασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ δεν συναινούν σχεδόν ποτέ στα sleepovers (να κοιμηθεί δηλαδή το παιδί τους στο σπίτι φίλου). Απ΄ την άλλη, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην εκμάθηση μουσικού οργάνου από μικρή ηλικία. Σύμφωνα πάντως με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Psychology, ένα από τα πιο σημαντικά τους μειονεκτήματα είναι ότι έχουν την τάση να εκφοβίζουν τα παιδιά τους με απειλές τύπου «μπαμπούλα».

Οι Γερμανοί γονείς

Θα δέσει τα παπούτσια του, θα βγάλει από το μικρό του σακίδιο την πετσέτα του, θα ντυθεί και θα πλυθεί μόνο του. Την ίδια ώρα το μικρούλι σου περιμένει να του βάλεις εσύ από τα δημητριακά στο πιάτο μέχρι και το καπέλο στο κεφάλι του.

Πώς το κάνουν;

Ενθαρρύνουν από πολύ νωρίς την αυτονομία των παιδιών, ενώ η Γερμανία θεωρείται μία από τις λίγες χώρες της δύσης όπου οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να κυκλοφορούν μόνα τους από σχετικά μικρή ηλικία (αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα καλό). Ως οπαδοί της πρακτικότητας θα οργανώσουν τα σπίτια τους έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να ζητά συνεχώς βοήθεια από τη μαμά ή τον μπαμπά. Στα σοβαρά μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η τάση τους να καταφεύγουν στη σωματική τιμωρία, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το 50% των Γερμανών γονιών έχουν χτυπήσει τα παιδιά τους, προκειμένου να επιβάλουν την πειθαρχία.

Οι Καναδοί γονείς

Θα δεις τα παιδιά τους αγκαλιά με κατοικίδια από πολύ μικρή ηλικία αλλά και να αγαπούν να παίζουν σε ομάδες συνομηλίκων. Την ίδια ώρα το δικό σου παιδί δυσκολεύεται να ξεκολλήσει από την αγκαλιά σου και να κάνει φίλους στις κούνιες, ενώ είναι πολύ πιθανό να σε ρωτήσει γιατί αυτό το παιδάκι είναι σκουρόχρωμο, φοράει γυαλιά ή έχει φακίδες.

Πώς το κάνουν;

Μεγαλώνοντας τα παιδιά τους σε γειτονιές και σχολεία όπου διαφορετικοί λαοί και φυλές συνυπάρχουν, οι Καναδοί γονείς δεν θα μπορούσαν παρά να είναι οπαδοί της διαφορετικότητας. Γι’ αυτό διδάσκουν στα παιδιά τους από νωρίς να αποδέχονται και να αντιμετωπίζουν με ισοτιμία τους άλλους, ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος ή θρησκεία. Επίσης, είναι εξαιρετικά φιλόζωοι και δεν θα το τριπλοσκεφτούν πριν πάρουν κατοικίδιο στο παιδί τους όταν τους το ζητήσει. Είναι επίσης πολύ καλά ενημερωμένοι και οργανωμένοι σε ό,τι αφορά τους κανόνες ασφαλείας μέσα και έξω από το σπίτι, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό για το παιδί περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να το βομβαρδίζουν με ατελείωτα «μη» και «πρόσεχε». Επίσης, επιτρέπουν στο παιδί να λερώσει και να λερωθεί όταν παίζει. Για τους Καναδούς γονείς, οι ανάγκες του παιδιού έρχονται πρώτες και για αυτό αγαπούν πολύ τους kids friendly χώρους και προορισμούς όπως πάρκα, παιδότοπους, οικογενειακά εστιατόρια και κατασκηνώσεις.  

Διάβασε ακόμα:

Οι Θετικές Αλλαγές Που Θα Σε Βρουν, Αν Είσαι Ή Πρόκειται Να Γίνεις Μαμά

Παιδί Και Οθόνη: Υπάρχει Μέτρο;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.