Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια ομάδα είναι πιο ευαίσθητη στην επιρροή του Instagram
– Γιατί οι φιλτραρισμένες selfie οδηγούν σε πλαστικές επεμβάσεις


Ακούγεται υπερβολικό. Κι όμως τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Πρόσφατη έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας για τη Δημόσια Υγεία (Royal Society for Public Health – RSPH) στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 1479 άνθρωποι, έδειξε ότι το Instagram είναι το μέσο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό άγχος, κατάθλιψη, αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλεια για την εικόνα μας, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να πέσουμε θύματα bullying. O λόγος; Δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην εικόνα και μάλιστα τη μη ρεαλιστική αφού τα εργαλεία του μπορούν να μεταμορφώνουν όλους σε “σούπερ-σταρ” έστω και μόνο στα Insta-stories. Τη στιγμή λοιπόν που τα υπόλοιπα social media αφήνουν χώρο και στον λόγο, το Instagram αποθεώνει την εικόνα. Εδώ όμως ακριβώς είναι που κρύβονται οι παγίδες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από τρεις ώρες την ημέρα με τα social media, κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, έρευνα του Girlguiding έδειξε ότι το 59% των κοριτσιών 11-21 ετών θεωρούν τα μέσα δικτύωσης βασική πηγή άγχους.

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame έδειξε ότι οι νεαρές γυναίκες 18-25 ετών νιώθουν άσχημα με το σώμα τους εξαιτίας των προτύπων του Instagram.

Τέλος, αρκετές ακόμα έρευνες καταδεικνύουν ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν με διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και άλλες απειλητικές για την ψυχική και σωματική τους υγεία καταστάσεις εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των social media.

Το Instagram είναι το μέσο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό άγχος, κατάθλιψη, αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλεια για την εικόνα μας.

Η παγίδα του φίλτρου

Είναι γνωστό ότι μια φωτογραφία επεξεργασμένη με φίλτρα που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο εύκολος τρόπος για να εισπράξει κάποιος like και θετικά σχόλια και ως εκ τούτου να ανεβάσει πρόσκαιρα την αυτοπεποίθησή του. Παρόλα αυτά, όταν αυτό γίνεται συνήθεια κρύβει πολλές παγίδες. Οι φιλτραρισμένες φωτογραφίες, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση -ιδιαίτερα στην περίπτωση εφήβων- με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και να οδηγούνται ακόμα και σε δυσμορφική διαταραχή.

Στον πλαστικό με τη selfie στο χέρι

Μία ακόμα σοβαρή επίπτωση των social media και ειδικά του Instagram, είναι ότι ωθεί τις γυναίκες, ακόμα και τις έφηβες, συνήθως σε αχρείαστες επεμβάσεις για ν’ αλλάξουν την εικόνα τους σύμφωνα με τα πρότυπα των λεγόμενων Influencers.

Η ζήτηση για πλαστικές έχει αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και γυναικών που επισκέπτονται τους ειδικούς με μία φωτογραφία από το Instagram ανά χείρας, ζητώντας τους να τις κάνουν όπως στην εικόνα. Η φωτογραφία μπορεί να είναι είτε κάποιου Influencer ή και δική τους αλλά “επεξεργασμένη” με φίλτρα.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 2017, 55% των πλαστικών χειρουργών στην Αμερική δέχτηκε επισκέψεις από ασθενείς που ήθελαν να αποκτήσουν την εμφάνιση που είχαν στις δημοσιευμένες selfies τους. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν μόλις 13%.

Γι’ αυτό μην μένετε… ανήσυχοι

Όλη αυτή η ανησυχητική αυτή κατάσταση έχει αποτυπωθεί και σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint και έδειξε ότι πια τα social media αυτού του τύπου έχουν τη θέση που κατείχαν παλιότερα τα περιοδικά αλλά με πιο μαζική και άμεση επιρροή.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπουλη πλευρά της ενασχόλησης με τα social και ιδιαίτερα με επικέντρωση στην εικόνα είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα τους γονείς που εντοπίζουν ότι το παιδί τους ίσως έχει αναπτύξει υπερβολικό “δέσιμο” με αυτά – αλήθεια ξέρεις τι γίνεται στο Instagram του παιδιού σου; Αν και δεν αποκλείεται το προαναφερθέν πρόβλημα να εντοπιστεί και στους ενήλικες.

Διάβασε ακόμα:

Πάλι Με Τα Ακουστικά Στα Αυτιά;

Το Internet Μας Κάνει Πιο Μοναχικούς;

Author(s)

  • Αλεξάνδρα Καππάτου

    Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας

    Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας. Έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό ιστότοπο με πληροφορίες έγκυρες για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.