Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο χρήσιμα είναι τα gadgets.
-Γιατί σε βοηθούν οι μετρήσεις.


Πόσα βήματα έχεις κάνει σήμερα; Οι περισσότεροι μπορούν να απαντήσουν αυτήν την ερώτηση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι ζωές μας ολοένα και περισσότερο παρακολουθούνται και μετριούνται. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μέσω της τεχνολογίας, σου δίνουν την δυνατότητα να μετρήσεις τους χτύπους της καρδιάς σου, την πίεση του αίματος, την ποιότητα του αέρα γύρω σου, την έκθεση του δέρματός σου στην ηλιακή ακτινοβολία, ακόμα και τη σύσταση του δέρματος σου όταν αισθάνεσαι στρες ή πλήξη.

Αυτή η έντονη επιθυμία να μετράς τα πάντα και να παρατηρείς τα δεδομένα είναι απόλυτα φυσιολογική, λόγω της έμφυτης τάσης σου να θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα. Αυτό σου δίνει την αίσθηση του ελέγχου και της αυτονομίας.

Η ερώτηση όμως είναι η εξής: τι ακολουθεί όλες αυτές τις μετρήσεις; Σίγουρα οι επιπλέον πληροφορίες είναι πάντα χρήσιμες, ωστόσο τα δεδομένα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα αν δεν ξέρεις πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, ανακάλυψε πως πολλά άτομα βασισμένα στα gadget τους ή τις εφαρμογές του κινητού τους και όχι στο πώς οι ίδιοι αισθάνονται, πείθουν τον εαυτό τους ότι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, με αποτέλεσμα να αισθάνονται περισσότερο άγχος.

Αναμφισβήτητα κάθε gadget που μπορεί να μετρήσει τη διάρκεια του ύπνου σου, είναι πολύ χρήσιμο. Το θέμα είναι ότι χρειάζεσαι και οδηγίες/ συμβουλές αναφορικά με το τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Τα δεδομένα ενός gadget που μετράει τον ύπνο είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν σου προσφέρουν λύση. Αν σου δείξουν ότι χρειάζεσαι επιπλέον ύπνο, θα πρέπει εσύ να γνωρίζεις ποια βήματα πρέπει να κάνεις και ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξεις για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σίγουρα οι επιπλέον πληροφορίες που παίρνεις από την τεχνολογία είναι πάντα χρήσιμες, ωστόσο τα δεδομένα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα αν δεν ξέρεις πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα fitness trackers. Στην Αμερική 1 στους 6 ενήλικες είναι παχύσαρκος και 1 στα 4 παιδιά έχει ξεκινήσει ειδική διατροφή πριν την ηλικία των 7 ετών. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να έχουν μία ειδική συσκευή που τα ενθαρρύνει να γυμναστούν. Αυτό όμως δεν αρκεί, αν για παράδειγμα οι γονείς τους δεν τους εξηγήσουν τα οφέλη που έχει η γυμναστική, η σωστή διατροφή ή ο ύπνος στην ευεξία τους.

Η Joanna Imse, ειδική σε θέματα διατροφικών διαταραχών, υποστηρίζει πως οι ειδοποιήσεις των συσκευών κάνουν τα παιδιά να εστιάζουν στη συσκευή και όχι στο σώμα τους.

Σήμερα η τεχνολογία με τις εφαρμογές και τα gadgets της σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς και να καταγράφεις τον ύπνο, τα βήματά σου, την διατροφή, αλλά και την υγεία σου. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι αυτό είναι μόνο το 1ο βήμα και ότι η τεχνολογία είναι απλά ένα εργαλείο που σου προσφέρει επιπλέον γνώση για να κάνεις εσύ τα επόμενα!  

Διάβασε ακόμα:

Arianna Huffington: “Είμαστε Τεχνολογικά Εθισμένοι!”

Πώς Να Κάνεις Διάλειμμα Από Την Τεχνολογία

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.