Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλός ακροατής
– Τι πρέπει να κάνεις για να το καταφέρεις


Το να είναι κάποιος καλός ακροατής είναι προτέρημα, είναι ιδιαίτερη ικανότητα, είναι χάρισμα, είναι όμως και τέχνη. Οι περισσότεροι παριστάνουν πως ακούνε, ενώ στην πραγματικότητα δεν ακούνε. Ίσως φταίει η κούραση ή η πλήξη ή ακόμα και η δυσκολία συγκέντρωσης με αποτέλεσμα, ενώ προσπαθούν να πείσουν το συνομιλητή τους ότι ακούνε, έχουν το νου τους στις ασχολίες τους, στο κινητό τους που χτυπάει συνέχεια, στο ποτό που πίνουν. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός τους είναι σαν να κοιμάται κι έτσι όσα λέει ο άλλος από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

Πώς ακριβώς, όμως, φαντάζεσαι ότι θα επιτύχουμε ουσιαστικό διάλογο ή λύση σε ένα πρόβλημα όταν δεν ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον; Σκέψου, για παράδειγμα, ένα γιατρό που παίρνει το ιστορικό ενός ασθενούς και δεν είναι απόλυτα συντονισμένος μαζί του. Κοιτάει το κινητό του περιμένοντας ένα τηλέφωνο ή βιάζεται να συναντήσει τον προϊστάμενο. Ως εκ τούτου, ακούει λίγα από όσα του λέει ο ασθενής και σημειώνει λιγότερα. Καταλαβαίνεις πόσο σοβαρό είναι αυτό και τι επίπτωση μπορεί να έχει στην υγεία του ασθενούς, ακόμα και στην ίδια του τη ζωή;

Πώς μπορείς να γίνεις καλύτερος ακροατής;

Υπάρχουν απλές στρατηγικές για να βελτιώσεις τη δεξιότητά σου ως ακροατής στη δουλειά σου, αλλά και στις σχέσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα στο σπίτι (ναι, και εκεί χρειάζεται).

1.Διατήρησε τη βλεμματική επαφή

Κοίταξε το συνομιλητή σου στα μάτια και κράτα το βλέμμα σου σταθερό, όμως το πρόσωπο σου ταυτόχρονα χαλαρό. Η βλεμματική επαφή επισφραγίζει την μεταξύ σας επαφή.

2. Πρόσεξε το σώμα σου

Σκύψε λίγο προς τα εμπρός δείχνοντας πως είσαι έτοιμος να συντονιστείς στη συζήτηση. Η στάση σου με αυτόν τον τρόπο δείχνει διάθεση προσέγγισης. Μη σταυρώνεις τα χέρια σου, γιατί μπορεί να ερμηνευτεί από το συνομιλητή σου ως θέση άμυνας.

3. Και τη φωνή σου

Προτίμησε ο τόνος της φωνής σου να είναι ήσυχος και φιλικός. Έτσι, καλλιεργείται το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσένα και το συνομιλητή σου.

4. Συγκεντρώσου σε όσα ακούς

Είναι σημαντικό να είσαι σε νοητική εγρήγορση και να ακούς όλα όσα έχει να σου πει ο συνομιλητή σου πάντα με κρίση και άποψη.

5. Γίνε ερευνητής συναισθημάτων

Δώσε προσοχή στο πρόσωπο του συνομιλητή σου, γιατί σού παρέχει με τις εκφράσεις του έναν οδικό χάρτη των συναισθημάτων. Ανεπαίσθητα σημάδια, όπως το σήκωμα του ενός φρυδιού, το σφίξιμο των χειλιών, μπορούν να αποκαλύψουν αισθήματα αποστροφής, άγχους ή ευχαρίστησης.

6. Μη διακόπτεις

Το πιο σημαντικό όταν ακούς κάποιον είναι να είσαι παρών και συντονισμένος σε αυτά που λέει χωρίς απαραίτητα να σκέφτεσαι τι θα του πεις μετά. Και το κυριότερο; Μη διακόπτεις. “Η σιωπή είναι μέρος του ακούειν! “ Άσε επομένως το συνομιλητή σου να μιλήσει και μη σπεύδεις να γεμίσεις τη σιωπή που θα ακολουθήσει με μια γρήγορη απάντηση. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τη σιωπή για να «χωνέψεις» αυτά που άκουσες, να οργανώσεις τη σκέψη σου και να δώσεις την απάντηση που κρίνεις πιο κατάλληλη.

7. Σκέψου πριν μιλήσεις

Θυμήσου ότι η πρώτη παρόρμηση που σου έρχεται στο μυαλό συνήθως οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, λέει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου σύμβουλος coach και διευθύντρια της Life Clinic Group. Γι’ αυτό περίμενε να τελειώσει ο συνομιλητής σου, ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα. Μετά προτίμησε να του κάνεις ερωτήσεις αν δεν έχεις καταλάβει κάτι. Δείξε στο συνομιλητή σου γνήσιο ενδιαφέρον για την ιστορία που μοιράζεται μαζί σου αντί να τον κρίνεις ή βομβαρδίσεις με συμβουλές. Να θυμάσαι ότι αυτό που θέλουν όλοι είναι πάνω απ΄ όλα να τους ακούσουν.

Την επόμενη φορά επομένως που θα κάνεις μια συζήτηση με κάποιον, φρόντισε να είναι αληθινή και κυρίως να τον ακούσεις πραγματικά και ουσιαστικά.

Διάβασε ακόμα:

Βελτίωσε Την Επικοινωνία Σου Με Έναν Απλό Τρόπο

Αποτελεσματική Επικοινωνία: Τα 5 Λάθη Που Κάνουν Δύσκολες Τις Συζητήσεις Σου

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.