Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κοινό έχει η πανδημία με τον ιό Ζήκα.
-Γιατί οι συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ζωή μας.


Στο βιβλίο του The Lucky Years, Dr. David Agus εξηγεί τι είναι αυτό που λέει «δύναμη της συνθήκης». «Αν ρίξεις ένα μάτσο σπίρτα σε ένα δάσος γεμάτο υγρασία, τι θα γίνει; Τίποτα. Αλλά αν κάνεις το ίδιο σε ένα δάσος που έχει σχεδόν ξεραθεί, τότε πολύ γρήγορα θα έχεις βάλει φωτιά και θα τα κάψεις όλα. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο περιβάλλοντα, είναι εκείνη που τελικά παίζει το μεγαλύτερο ρόλο».

Αυτό φυσικά, ισχύει και για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την συνολική μας ευεξία. Όπως γράφει και ο Dr. Agus: «Αν πάρω τυχαία, 100 ανθρώπους άνω των 50 ετών, από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, και ερευνήσω το DNA τους, τότε θα δω πως πολλοί έχουν τη τάση να εμφανίσουν λευχαιμία. Όμως, πολλοί λίγοι τελικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την ασθένεια. Αυτό εξηγείται με τον ίδιο τρόπο που εξήγησα και την φωτιά στο δάσος. Οι συνθήκες είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την συνολική μας υγεία, ο τρόπος που αντιδρούμε σε ενδεχόμενες κρίσεις ή προβλήματα εξαρτάται από την δύναμη της συνθήκης ή αλλιώς την ανθεκτικότητά μας. Τα τέλη του 2016, σημαδεύτηκαν από πολλά τραγικά γεγονότα. Όμως τώρα, βιώνουμε μια ακόμα κρίση, μια κρίση στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφού πολλοί οργανισμοί, ανάμεσά σε αυτούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν κηρύξει τον πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μιλάμε για την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης, που μαζί με άλλες κρίσης, όπως εκείνη του ιού, έχει μας έχει θέσει όλους σε κίνδυνο.

Η κρίση του στρες και της εξουθένωσης, έχει επηρεάσει πολύ τον ύπνο μας, μιας και όλοι, κοιμόμαστε πολύ λιγότερο. Στα τέλη Νοεμβρίου, έρευνα έδειξε ότι ο μη ποιοτικός ύπνος κοστίζει στις ΗΠΑ 411 δις. δολάρια τον χρόνο, και στην παγκόσμια οικονομία 2,28% πτώση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το στρες κοστίζει στις επιχειρήσεις της Αμερικής περίπου 300 δις. δολάρια. Στην Ιαπωνία, όπου ο θάνατος λόγω εξουθένωσης έχει δική του ονομασία, το karoshi, η έλλειψη ύπνου υπολογίζεται ότι έχει φέρει πτώση  2.92% στην οικονομία της.

Όμως, αυτό θα το ήξερες ήδη, αν λάμβανες υπόψη σου τι συμβαίνει γύρω σου. Φυσικά, οι ειδήσεις δεν αναφέρονται σε αυτή τη κρίση όπως αναφέρονται στον COVID – 19, τον ιό Zika παλαιότερα ή και το Brexit. Όμως τα νούμερα είναι εκεί, όπως και οι συνέπειες. Έρευνα πρόσφατα έδειξε ότι τα 2/3 των επισκέψεων σε γιατρούς γίνονται για περιπτώσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, εκτός από τον προφανές αντίκτυπο στην γενική μας ευεξία, η έλλειψη ύπνου έχει επηρεάσει αρνητικά και την ψυχική μας υγεία. Ένα λυπηρό παράδειγμα, είναι ότι τα νούμερα δείχνουν πως 6 εκ. έφηβοι υποφέρουν από άγχος, και ένας στους έξι Αμερικάνους παίρνει ψυχοφάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά.

Και αυτή δεν είναι απλά μια κρίση που θα περάσει. Είναι μια κρίση που συνδέεται με όλες τις άλλες που έχουμε βιώσει. Πώς; Όλοι ξέρουμε πως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η εξουθένωση επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας. Ο λόγος είναι γιατί όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά ή όταν είμαστε αγχωμένοι μπορεί να έρθουμε σε επαφή με βακτήρια που ερχόμασταν και πριν αλλά ο οργανισμός μας, να μην έχει την ενέργεια να τα πολεμήσει.

Όταν εμείς δεν κοιμόμαστε, το τίμημα που πληρώνει ο οργανισμός μας είναι μεγάλο. Γινόμαστε λιγότερο ελαστικοί και κάτι που δεν μας ενοχλούσε πριν, μοιάζει αβάστακτο.

Αυτή η κρίση δεν επηρεάζει όμως την ανθεκτικότητά μας σε επίπεδο ευεξίας, αλλά και την ανθεκτικότητα στην ψυχική μας υγεία. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει κενά στη μνήμη ή εσφαλμένες αναμνήσεις. Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 5 ώρες ή και λιγότερο, ήταν πιο πιθανό να νομίζουν πως έχουν δει βίντεο στις ειδήσεις για παράδειγμα, που δεν είχαν δει. Ήταν επίσης πιο πιθανό να μεταδίδουν λάθος πληροφορίες, που οι ερευνητές τους είχαν πει στην σωστή τους εκδοχή. «Ξέραμε ότι ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας αλλά πλέον βρήκαμε πως ο ύπνος επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία, αφού μπορεί να συμβάλλει στο να δημιουργηθούν αλλοιωμένες εικόνες», λέει η ερευνήτρια Steven Frenda.

Και όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα ευρήματα είναι αρκετά τρομακτικά. Τώρα απλά σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν ένα ολόκληρο έθνος δεν κοιμάται καλά και πώς χάνει την ανθεκτικότητά του. Η συλλογική μας ικανότητα να λύνουμε ή να διαχειριζόμαστε προβλήματα, δεν είναι όσο καλή ήταν υπό άλλες συνθήκες. Σε μια κουλτούρα που ενισχύει το burnout, σε μια κουλτούρα που μας κατατρώει, η ανθεκτικότητά μας μπορεί και εκείνη να «φαγωθεί».

Και όταν το συνολικό μας ανοσοποιητικό είναι πεσμένο, είναι πιο πιθανό να μην μπορέσουμε να πολεμήσουμε ιούς που ήταν πάντα εκεί απλά δεν μας είχαν προσβάλλει. Σε άλλες εποχές, μπορούσαμε να τους νικήσουμε όμως τώρα, μας νικούν αυτοί.

Και όπως το έθεσε ο Alexander Solzhenitsyn: «Η γραμμή που διαχωρίζει το καλό και το καλό δεν είναι ανάμεσα σε τάξεις, ή σε κόμματα ή ανάμεσα σε ανθρώπους. Την γραμμή αυτή πρέπει να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι αν θα την περάσουμε ή όχι».

Και φυσικά, η μάχη με τον ιό δεν είναι κάτι που δίνουμε τυχαία. Ο ιός Zika, εμφανίστηκε στην Ουγκάντα το 1947 αλλά ξεκίνησε να μας μολύνει το 2007, γιατί τότε οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες για εκείνον να επωάσει στην Ευρώπη και την Αμερική. Ακόμα και οι «μολύνσεις» σε πολιτικό επίπεδο, το Brexit ή άλλα ζητήματα, πρέπει να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μας «μολύνουν».

Δεν χρειάζεται φυσικά να μιλήσω για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και για άλλα ζητήματα στον τομέα του περιβάλλοντος που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε λόγω στρες, εξουθένωσης ή αδιαφορίας.

Όμως, η κρίση που βιώνουμε είναι αληθινή και εμείς σαν ξεχωριστές οντότητες πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα την διαχειριστούμε. Είτε θα την αφήσουμε να μας νικήσει, είτε θα τη νικήσουμε. Και αυτό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν ξεκινάμε να φροντίζουμε την προσωπική μας ανθεκτικότητα, τότε η συλλογική μας θα γίνει πιο ισχυρή ή και τότε, θα βγούμε νικητές.

Διάβασε ακόμα:

Θέσε ως προτεραιότητα τον εαυτό σου και γίνε η αλλαγή που θέλεις στον κόσμο

Η καμπή στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να ισορροπήσει – Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον COVID-19

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.