Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσοι άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα.
-Γιατί να μην επικρίνεις τα συναισθήματά σου.


Ακόμα και πριν την εμφάνιση του COVID-19, βρισκόμασταν ήδη εν μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη πάλευαν με την κατάθλιψη και στις ΗΠΑ μόνο, σχεδόν 50 εκατομμύρια ενήλικες είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας τον προηγούμενο χρόνο. Και τώρα, μεγάλες περίοδοι απομόνωσης, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η απώλεια εργασιών, η οικονομική ανασφάλεια και το καθημερινό στρες της νέας πραγματικότητας επιταχύνουν την κρίση της ψυχικής υγείας. Όπως έπρεπε να κάνουμε δραστικές αλλαγές στη ζωή μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού, έτσι πρέπει να κάνουμε άμεσα βήματα για να διαφυλάξουμε και την ψυχική μας υγεία. 

Μια πρόσφατη αναφορά, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία “θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ίδιας της πανδημίας.” Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών αυτών, αλλά φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν: οι κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης της ψυχικής υγείας αυξάνονται, μία έρευνα για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ από την Qualtrics διαπίστωσε ότι το 52% των εργαζομένων εξ αποστάσεως είναι πιο αγχωμένο, όσο εργάζεται από το σπίτι. Η ΜΚΟ Crisis Text Line, που προσφέρει δωρεάν μηνύματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, παρατήρησε αύξηση στην επισκεψιμότητα κατά 40%, με την ευρεία πλειοψηφία των συζητήσεων να εστιάζει στο άγχος που συνδέεται με τον κορονοϊό, σύμφωνα με την The Wall Street Journal. Όπως η CEO Nancy Lublin αναφέρει, “τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι η ηχώ των ζητημάτων σωματικής υγείας και αυτή η ηχώ θα μπορούσε να ακόμα χειρότερη.” 

Ο Yuval Neria, καθηγητής ψυχολογίας στο Columbia University, αναφέρει ότι τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να αφήσουν εκτεταμένα και διαχρονικά σημάδια, κι όχι μόνο σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί άμεσα: “ Μετά την 9/11, είχαμε την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν εκτεθεί άμεσα σε κάποιο τραύμα, αλλά πέρασαν πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή από την οθόνη του κινητού τους, διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο ψυχοπαθολογίας, συμπεριλαμβανομένων του μετατραυματικού στρες, της κατάθλιψης και του άγχους.” Και πόσα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει πολλές ώρες τον τελευταίο καιρό παρακολουθώντας τις ειδήσεις ή τα κινητά τους; 

Oι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ίδιας της πανδημίας

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και πριν την έναρξη της πανδημίας, η συζήτηση για την ψυχική υγεία βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Στο Thrive, έχουμε παρατηρήσει τεράστια διαφορά από την έναρξη της λειτουργίας μας το 2016. Οι εταιρείες εστιάζουν όλο και περισσότερο στην παροχή ψυχικής υποστήριξης στους εργαζομένους τους. Οι CEOs και οι επιχειρηματίες ανησυχούν για το πώς η πανδημία θα επιβαρύνει ψυχικά ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως ο εθισμός και η κατάθλιψη. Τόσο οι ηγέτες, όσο και οι εργαζόμενοι διψούν για λύσεις. 

Γι’ αυτό θέσαμε σε κυκλοφορία την εμπειρία Thriving Mind. Είναι ένα εξ ολοκλήρου νέο εγχειρίδιο για την ψυχική υγεία και ήδη το έχουμε μοιραστεί με χιλιάδες ανθρώπους στην Accenture και στη Salesforce. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Stanford Medicine και βασίστηκε στην καινοτόμα έρευνα του εγκεφάλου. Το Thriving Mind μοιράζεται επιστημονικά αποδεδειγμένα μικροβήματα που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το άγχος του κορονοϊού, να χτίσουμε ανθρώπινες επαφές σε περιόδους απομόνωσης, να τρώμε σωστά και να κινούμαστε.

Ξεκινά κατανοώντας γιατί αντιδρούμε στο στρες και στο άγχος με τον τρόπο που αντιδρούμε. Χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης MRIs, η Dr. Leanne Williams από το Stanford Medicine έχει αναγνωρίσει 8 διαφορετικά είδη “σύντομων κυκλωμάτων”, που αποκαλεί βιοτύπους, οι οποίοι μπορούν να εκδηλωθούν, όταν είμαστε εξαιρετικά αγχωμένοι και ο εγκέφαλός μας κολλάει σε έναν κύκλο σκέψεων, συναισθημάτων ή συμπεριφορών, από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο στρες και το άγχος και όταν συνειδητοποιούμε τα μοτίβα μας, μπορούμε να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας μικροβήματα για να διαχειριστούμε το στρες μας πιο αποτελεσματικά και να αναπτύξουμε βιώσιμα εργαλεία, τόσο για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, όσο και για να αναδυθούμε πιο δυνατοί στην άλλη πλευρά. Ακολουθούν 3 από τα αγαπημένα μου μικροβήματα: 

1. Αν δεις ότι κρίνεις τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις σου αναφορικά με την πανδημία, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι φυσιολογικά και δικαιολογημένα. 

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το να κατηγορείς τις σκέψεις σου και να τις θεωρείς λανθασμένες στην ουσία αυξάνει το στρες σου. Αντί για αυτό, πες στον εαυτό σου κάτι σαν, “Περνάς μια κρίση και αντιδράς φυσιολογικά σε μια μη φυσιολογική κατάσταση.” 

2. Όταν αισθάνεσαι απελπισμένος, εστίασε στην αναπνοή αντί να πιάσεις το κινητό σου. Συχνά χρησιμοποιούμε το κινητό μας για να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα δύσκολα, αλλά αυτό μας γεμίζει με περισσότερο στρες και μας απομακρύνει από ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία. Δώσε στον εαυτό σου μια στιγμή για να στραφείς προς τα μέσα και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. 

3. Θέσε ένα όριο στην κατανάλωση ειδήσεων. Παρόλο που η ενημέρωση μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε μια κρίση δημόσιας υγείας, η τοποθέτηση ορίων στην κατανάλωση ειδήσεων μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας επιτρέψει να δούμε τα πράγματα στις σωστές αναλογίες.  

Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία να πατήσουμε επανεκκίνηση και να δημιουργήσουμε έναν άλλον, καλύτερο κόσμο.  

Διάβασε ακόμα:

Προσοχή στην παραίτηση

Ένας οδηγός ψυχικής υγείας για τους εργαζομένους στην πανδημία του κορονοϊού

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.