Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποιους τομείς πρέπει να δώσουμε έμφαση μετά την πανδημία.
-Γιατί η ελαστικότητα είναι η λέξη κλειδί για το μέλλον.


H παρούσα κρίση πρόκειται σίγουρα να καθορίσει όσο καμία άλλη την σύγχρονη κοινωνία μας. Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο τρωτοί είμαστε όλοι και πόσο εξαρτόμαστε από τις απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, μπορούμε να κρατήσουμε τα όσα μάθαμε και μαθαίνουμε, ώστε να χτίσουμε ένα πιο ελαστικό μέλλον, με μια κουλτούρα ανάπτυξης.

Ας μην ξεχάσουμε το πόσο τρωτοί είμαστε όλοι

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ιός έγινε πανδημία. Το πόσο γρήγορα μολύνθηκε όλος πλανήτης, σίγουρα μας εξέπληξε όλους. Όμως, μετά από τεράστιες προσπάθειες στον τομέα της υγείας, αλλά και της οικονομίας, που επλήγησαν όσο λίγοι τομείς, βλέπουμε ότι ακόμα, μαχόμαστε ενάντια στην πανδημία και δεν μας έχει νικήσει όλους. Όσο προετοιμαζόμαστε για μελλοντικές κρίσεις με κοινά σημεία με αυτή που ζούμε, μην ξεχνάμε το πόσο τρωτοί τελικά, είμαστε όλοι.

Ας μην ξεχάσουμε το πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία

Η κρίση στον τομέα της παγκόσμιας υγείας μας έχει αναγκάσει να πάρουμε δραστικά μέτρα, αφού είχε ολέθριες συνέπειες. Άλλοτε ισχυρές οικονομίες, γονάτισαν και άλλες, προσπαθούν να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα όμως οι επιπτώσεις της κρίσης του ιού σε όλο τον πλανήτη, είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Η ανεργία έφτασε στα 22 εκ. στις ΗΠΑ μέσα σε μόνο λίγες εβδομάδες. Η παγκόσμια οικονομία έφτασε στα επίπεδα που είχε φτάσει το ’30. Όσο προετοιμαζόμαστε για να ανακάμψουμε, ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ο τρόπος που χειριζόμαστε κρίσεις όπως αυτές, πρέπει να αλλάξει.

Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα μέλλον με κουλτούρα ελαστικότητας

Ο κόσμος μας θα αλλάξει τελείως μετά την πανδημία. Πρέπει όμως όλοι να εργαστούμε ώστε να χτίσουμε ένα μέλλον με κουλτούρα ελαστικότητας.

Η υγεία, είναι το μεγαλύτερο αγαθό

Η κρίση, έκανε φανερά κενά στον τομέα της υγείας και στο σύστημα υγείας, τα οποία αγνοούσαμε ή καλύτερα επιλέγαμε να αγνοούμε για χρόνια. Ακόμα και χώρες με εξελιγμένο σύστημα υγείας και κλίνες για περισσότερα από 1.000 άτομα στις εντατικές, δυσκολεύονται να διαχειριστούν την πανδημία. Η κρίση του COVID – 19, έκανε επίσης φανερό το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν φάρμακα, βασικά ιατρικά εργαλεία αλλά και εξοπλισμός αφού αλλιώς, δεν μπορούμε καν να παλέψουμε με εκείνον.

Για να προετοιμαστούμε όμως για μια μελλοντική καταστροφή, πρέπει όλοι να δώσουμε βάση στο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε βάση στο να χτιστούν νοσοκομεία, να υπάρχει παντού απολύμανση αλλά και καθαρό νερό. Και όσο ο πληθυσμός με άτομα άνω των 60 ετών, αναμένεται να μεγαλώσει από τα 962 εκ. που ήταν το 2017, σε 2,1 δις. μέχρι το 2050, τα μέτρα που θα λάβουμε εκτός από αναγκαία, πρέπει να είναι και άμεσα.

Η κρίση έκανε τον κόσμο μας ακόμα πιο ψηφιακό

Τα άλματα στον τομέα της τεχνολογίας, λόγω της κρίσης ήταν τεράστια και για αυτό, μείναμε όλοι ενωμένοι παρά το lockdown. Οι τάξεις «γέμιζαν» έστω και μέσω οθονών, και η ειδική πλατφόρμα της Google πήγε από τους 50 εκ. χρήστες στα 100 εκ. μέσα σε έναν μόλις μήνα (από τον Μάρτιο – τον Απρίλιο). Η μόλυνση λόγω των ΜΜΜ, έχει μερίδιο περίπου της τάξεως του 23% στην μόλυνση του περιβάλλοντος, κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε αν μπορούμε έστω και ορισμένοι, να εργαζόμαστε και μετά την πανδημία από το σπίτι. Η ψηφιοποίηση του κόσμου μας πρέπει να συνεχιστεί, αλλά πάνω σε άξονες σωστούς και όχι με κόστος για παράδειγμα στην ηλεκτροδότηση, αφού ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει δισεκατομμύρια οθόνες να συνεχίζουν να δουλεύουν όλες μαζί αδιάκοπα.

Ομοίως, οι εταιρείες παρείχαν στους υπαλλήλους τους εργαλεία και εξοπλισμό ώστε να εργάζονται από το σπίτι, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν είχε γίνει μαζικά ξανά.

Η κλιματική αλλαγή, πρέπει να μας προβληματίσει

Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε το πώς η κλιματική αλλαγή, έπαιξε ρόλο στην πανδημία. Όσο ζούμε πλέον μια «νέα κανονικότητα», οφείλουμε να λάβουμε δράση απέναντι στην καταστροφή. Τα επόμενα 10 χρόνια θα καθορίσουν την μάχη μας και υπάρχουν λύσεις ώστε να την κερδίσουμε.

Όσο οι κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους να χτιστούν ξανά οι οικονομίες τους και να προαχθεί μια κουλτούρα ελαστικότητας, πρέπει και εμείς να κάνουμε μια μετάβαση, όπως μπορούμε. Αυτό σημαίνει να μην χαλάμε ηλεκτρική ενέργεια αλόγιστα, αλλά να αναλογιστούμε αν υπάρχουν άλλες πηγές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Επιπλέον, η κρίση στον τομέα της υγείας μας έμαθε ότι τα παγκόσμια προβλήματα είναι μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Η μάχη για την κλιματική αλλαγή πρέπει να κερδηθεί από όλους μας, αλλά πρέπει όλοι να πολεμήσουμε.

Ο τομέας της υγείας, η ψηφιοποίηση αλλά και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι οι προτεραιότητές μας

Η κρίση που ζούμε, μας αναγκάζει να κάνουμε αλλαγές, και να λάβουμε δράση. Από την μία, μας έδειξε το πόσο τρωτοί είμαστε από την άλλη όμως, μας έδωσε την ευκαιρία να πατήσουμε για λίγο το κουμπί της παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω, σκεπτόμενοι πώς θα χειριστούμε μελλοντικά παρόμοιες καταστροφές. Όσο λοιπόν εμείς σχεδιάζουμε ένα μέλλον με κουλτούρα ελαστικότητας, πρέπει να εστιάσουμε και στο σύστημα υγείας μας, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αναφορικά με την τεχνολογία αλλά και το να συνεχίσουμε την μάχη μας ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Ας μετατρέψουμε τα όσα μάθαμε, σε μια ευκαιρία να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!

Διάβασε ακόμα:

Πώς να βοηθήσεις τους άλλους σε περιόδους αβεβαιότητας

Γιατί το να προσφέρεις είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου

Author(s)

  • Philippe Delorme

    Αντιπρόεδρος

    Energy Management

    Ο Philippe Delorme είναι Αντιπρόεδρος της εταιρείας Energy Management, η οποία είναι από τις κορυφαίες στον τομέα της με κέρδη 21 δις. ευρώ.