Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι επίπτωση έχουν τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα στην εργασία. 
-Γιατί είναι σημαντικό τα άτομα με ρευματικό νόσημα να συνεχίζουν να εργάζονται. 


Τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα αποτελούν κύρια επαγγελματική ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας. Το υποψιαζόσουν αυτό; 

Κι όμως. Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα όχι μόνο πλήττουν σοβαρά την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά αποτελούν και τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια. Επίσης, ένα ποσοστό των εργαζομένων αναγκάζονται λόγω του νοσήματός τους να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή να οδηγηθούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. 

Μία σοβαρή, εξάλλου, απειλή για την εργασιακή απόδοση όσων πάσχουν από κάποιο μυοσκελετικό ή ρευματικό νόσημα είναι ο  χρόνιος πόνος.

Στην Αμερική πάσχουν από χρόνιο πόνο 116 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έχει υπολογιστεί πως το κόστος αντιμετώπισης της νόσου κυμαίνεται από 560-630 δις δολάρια το χρόνο. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ένα στα πέντε άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο. Από αυτά το 1/3 υποφέρει καθημερινά ενώ το 1/3 δεν μπορεί να αντέξει τον έντονο  πόνο. 

Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα όχι μόνο πλήττουν σοβαρά την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά αποτελούν και τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια.

Ποια είναι η επίπτωση στην εργασία; Μεγάλη. Και εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος σε προσωπικό επίπεδο λόγω της ανάγκης για περισσότερες άδειες ή της απώλειας εργασίας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, εξαιτίας μη αποτελεσματικής εκπλήρωσης των εργασιακών καθηκόντων.

Κι όμως, όπως τονίζει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ,Α), στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1.000.000 επιπλέον εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά,  εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. 

Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι που πονούν

Στην Ελλάδα, σχετική έρευνα, που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς μέλη της που έπασχαν από ρευματικό νόσημα, έδειξε ότι: 20%  δε μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής απόλυσης, 30% απάντησε ότι ο εργοδότης του ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν, ενώ το 50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του.

Παρόλα αυτά, το 81%  προτιμά να συνεχίζει να εργάζεται παρά  να λαμβάνει επιδόματα από το κράτος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

Το να παραμείνει ένα άτομο επομένως με ρευματικό νόσημα ή χρόνιο πόνο εργασιακά ενεργό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. 

Τι μπορεί να κάνει τη ζωή των εργαζομένων που πονούν καλύτερη

Οι απλές προσαρμογές στο εργασιακό περιβάλλον, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλό κόστος, και οι ευέλικτοι χρόνοι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα να παραμείνουν στην εργασία, είναι το μήνυμα  της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα. Σημαντικό όμως είναι να είναι καλά ενημερωμένοι.

Η αξία της φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από ρευματικό ή μυοσκελετικό νόσημα. Σημαντική όμως είναι η ειδική φυσιοθεραπευτική και εργονομική καθοδήγηση για τους εργαζόμενους που πάσχουν αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται. 

Όπως εξηγεί ο Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», Δ/ντής και Καθηγητής Μεταπτυχιακών προγραμμάτων επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο G. Marconi, τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών,  υπό την καθοδήγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στην Επαγγελματική Υγεία και Εργονομία–υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών – μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που πάσχουν από αρθρίτιδα να μη σταματήσουν την εργασία τους. Μπορούν να διευκολύνουν την επιστροφή τους στην εργασία με πλήρη και κανονικά καθήκοντα ή εάν απαιτούνται, εναλλακτικά ή τροποποιημένα. 

Πιο συγκεκριμένα οι φυσικοθεραπευτές, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, μπορούν να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων με ρύθμιση τρέχοντος εξοπλισμού, ορισμό κατάλληλων διαλειμμάτων, σχεδιασμό, οργάνωση, υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης (καθοδηγούμενης ή επιβλεπόμενης) τόσο στον εργασιακό όσο και στον ιδιωτικό τους χώρο. Γι’ αυτό κάθε εργαζόμενος που πάσχει και επιθυμεί να μείνει εργασιακά ενεργός θα πρέπει να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους. 

Οι νέες θεραπείες

Τέλος, ο Δημήτρης Καραμήτσος, Ειδικός Ρευματολόγος, Δ/ντής Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός, Πρόεδρος Ε.Ι.ΡΕ., εξηγεί μεταξύ άλλων ότι επιβάλλεται η υπεύθυνη, περιοδική ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν νέες αποτελεσματικές θεραπείες, των οποίων η έγκαιρη εφαρμογή αποτρέπει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Τα άτομα με ρευματικό νόσημα και χρόνιο πόνο μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Το εργασιακό πλαίσιο δεν λειτουργεί πάντα έτσι ώστε να τα διευκολύνει. Η σωστή ενημέρωση, όμως, που οδηγεί στην ανάλογη δράση μπορεί σίγουρα να τα βοηθήσει να διατηρήσουν ενεργή την εργασιακή τους ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Το Καλύτερο “Φάρμακο” Είναι Η Δράση

Απολύθηκες; Ποια Είναι Τα 8 Βήματα Που Πρέπει Να Ακολουθήσεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.