Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να μειώσεις το κρέας, στο μισό.
– Σε ποιο ψάρι θα βρεις την πρωτεΐνη που ψάχνεις.


Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία είναι γνωστά και ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τα ενισχύουν με τα ευρήματά τους. Όμως η ελληνική μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά και βιώσιμη. Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από το 2010 ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco και ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης από τον Οργανισμό Τροφίμων.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές στο Delphi Economic Forum IV, σε πάνελ με θέμα «Mediterranean diet paradigm. Achieving the United Nations sustainable development goals through food», αυτού του τύπου η διατροφή συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

Οι τρόποι με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το περιβάλλον είναι πολλοί. Εμείς σου επισημαίνουμε 3 από αυτούς.

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στο περιβάλλον

1.Ενισχύει την γεωργία και την ανάπτυξη τοπικών προϊόντων

Όπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου: “ Όταν μιλάμε για παραδοσιακά τρόφιμα, σημαίνει πως παράγουμε και καταναλώνουμε τοπικά. Έτσι εξυπηρετούμε και την υγεία και το περιβάλλον. Ένα σύστημα, που βασίζεται στον σεβασμό της επικράτειας, εξασφαλίζει την ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων, που συνδέονται με την αλιεία και με τη γεωργία, εξασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ των εδαφών και των λαών.

2. Ενθαρρύνει τη μείωση της κρεατοφαγίας κι ως εκ τούτου την ανάγκη εκτροφής και εκμετάλλευσης ζώων

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Walter Willett τονίζει – μεταξύ άλλων – ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση φυτ��κών ινών. Σήμερα κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 45 γραμμάρια κρέας την ημέρα. Στη μεσογειακή διατροφή η συνιστώμενη ποσότητα είναι 25 γραμμάρια. Επειδή λοιπόν οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τον πλανήτη, αλλά και την υγεία μας, χρειαζόμαστε μια διατροφή η οποία να βασίζεται, ως επί το πλείστον, στα λαχανικά και τα φρούτα. Και στο ελαιόλαδο φυσικά.

3.Στρέφει το διατροφικό ενδιαφέρον προς ένα πιο φιλικό για το πλανήτη είδος: τα ψάρια

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αμερικανός συγγραφέας των best sellers Four Fish (που κυκλοφορεί και στα ελληνικά), American Catch και The Omega Principle, Paul Greenberg, ο οποίος ασχολείται εκτενώς με το πώς η διατροφή μπορεί να σώσει τον πλανήτη αναφέρει ότι τα ψάρια είναι μία πολύ καλή εναλλακτική για την πρόσληψη πρωτεΐνης και παράλληλα κάνουν καλό στην υγεία του πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο σολομός έχει διπλάσια πρωτεΐνη από το μοσχάρι. Όπως ο ίδιος τονίζει: “Στα 15 χρόνια που γράφω για το ψάρεμα και για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, ένα από τα κύρια μαθήματα που έχω μάθει είναι ότι τα περισσότερα ψάρια και οστρακοειδή έχουν λιγότερα επεξεργασμένα λίπη και περισσότερα ω3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, είναι σαφώς λιγότερο επιζήμια, από την άποψη του αποτυπώματος άνθρακα και της χρήσης του νερού».

Κι όμως, στην Ελλάδα η μεσογειακή διατροφή χάνει έδαφος

Είναι διαπιστωμένο ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εγκαταλείπουμε τη μεσογειακή διατροφή. Ενώ η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις των χωρών σε μακροζωία, η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή έβδομη θέση. Η ανάγκη να κοιτάξουμε προς τα πίσω σε αυτό το σύστημα διατροφής που εξασφαλίζει εγγυημένα και δοκιμασμένα την ισορροπία στην υγεία μας και στο μεγάλο σπίτι μας είναι πλέον περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για την υγεία μας αλλά και για το μεγάλο σπίτι μας. Τον πλανήτη μας!

Διάβασε ακόμα:

 O Γνωστός Διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου Σου Λέει Πώς Να Φας Υγιεινά Στο Γραφείο

Όλα Τα Μυστικά Για Τα Λαχανικά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.