Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να παραμείνεις ευέλικτος.
-Γιατί πρέπει να επανεξετάσεις τους ρυθμούς της εργασίας.


Η πανδημία και οι αλλαγές στον τρόπο που πραγματοποιείται η εργασία, έφερε αλλαγές και στον τρόπο που οι εργαζόμενοι «βλέπουν» την εργασία τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη, κάποιοι, αναφέρονται στη «μεγάλη παραίτηση».

Καθώς υπάρχει μια προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ένας προγραμματισμός για ολοένα και μεγαλύτερη επαναφορά, με φυσική παρουσία, στο γραφείο, του προσωπικού που εργαζόταν εξ αποστάσεως, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να σκέφτονται: «ναι, αλλά θέλω να γυρίσω;»

Το πρόβλημα είναι ότι, όταν όλα άρχισαν να ανοίγουν ξανά και η «κανονικότητα» άρχισε σταδιακά να επανέρχεται, οι επιχειρήσεις περίμεναν ότι οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν χαρούμενοι στο 9-5, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν πριν ο κόσμος κλείσει τις πόρτες και τα γραφεία του. Οι εργαζόμενοι, μάλλον τα έβλεπαν αλλιώς.

Έτσι, η επονομαζόμενη «μεγάλη παραίτηση» αναφέρεται στις έρευνες και τα στατιστικά που περιγράφουν το κύμα των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για άλλες ευκαιρίες – ή ακόμη και για να αποχωρήσουν πλήρως από το εργατικό δυναμικό και να κάνουν κάτι διαφορετικό. Η τηλεργασία, λένε, τους έκανε να ξανασκεφτούν τις προτεραιότητες τους.

Το αν κάτι τέτοιο συμβαίνει -ή θα συμβεί- στην Ελλάδα, είναι κάτι που μένει να φανεί. Είναι μάλλον δύσκολο να βεβαιωθεί κάποιος για το αν ισχύει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, αφού η κατάσταση είναι ακόμη σχετικά ρευστή και όλοι αναμένουν την εικόνα που θα υπάρχει από το φθινόπωρο, μαζί με τις πολιτικές που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το σύνολο τον εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο έφτασε το 1,02 εκατομμύρια, αύξηση 5,64% από τον περασμένο Ιούνιο και πτώση 8,5% από τον Ιούλιο του 2020, Η ΕΛΣΤΑΤ, από την άλλη, αναφέρει πως οι άνεργοι ανήλθαν σε 700.990 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 123.187 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 και κατά 32.189 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Την ίδια στιγμή, τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.181.032, σημειώνοντας μείωση κατά 89.872 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (-2,7%) και κατά 33.431 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2021 (-1,0%).

Οπότε, τουλάχιστον από αυτές τις στατιστικές, δεν μπορεί κάποιος να εξάγει οριστικό συμπέρασμα για κάποια «μεγάλη παραίτηση», αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, και καθώς έχουμε μπει στο φθινόπωρο, είναι καλό για κάθε επιχείρηση να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό της και να καταλήξει στη δική της στρατηγική, όσον αφορά στο πώς θα διατηρήσει το ταλέντο.

  • Ενημερώστε: Γνωστοποιήστε στο προσωπικό τα σχέδια σας και τι σκέφτεστε ή προγραμματίζετε, όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής στο γραφείο. Άλλωστε, είναι κάτι που τους αφορά άμεσα, οπότε πρέπει να έχουν γνώση. Παρουσιάστε τον σχεδιασμό που υπάρχει έως αυτήν την στιγμή και ζητήστε feedback για αυτόν.
  • Μείνετε ευέλικτοι: Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι, λένε, είναι οι καλύτεροι εργαζόμενοι. Και αυτό που ζητάνε σε αυτές τις στιγμές, είναι η δυνατότητα ευελιξίας, κάτι που θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμο και από την πλευρά του εργοδότη. Εάν μπορούν να κάνουν την εργασία από το σπίτι -και θέλουν- γιατί να μην συνεχίσουν έτσι; Εάν προτιμούν κάτι πιο υβριδικό, γιατί όχι;
  • Παραγωγικότητα και υποχρεώσεις: Εξετάστε τη δουλειά που προσέφερε ένας εργαζόμενος μέσα στην πανδημία και την τηλεργασία. Μήπως άλλαξαν οι ανάγκες της επιχείρησης σε αυτό το διάστημα; Μήπως άλλαξε ο ρυθμός εργασίας, η παραγωγικότητα και η συνεισφορά του; Όλο αυτά είναι παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογίσετε.
  • Επαγγελματική ανάπτυξη και ευκαιρίες: Εάν το τοπίο της αγοράς εργασίας αλλάζει, αυτό είναι κάτι που το βλέπει σίγουρα και ο εκάστοτε εργαζόμενος, αναζητώντας ευκαιρίες. Ποιες θα προσφέρετε εσείς, απέναντι σε μια «μεγάλη παραίτηση»; Πώς θα διαχειριστείτε τον… ελέφαντα στο δωμάτιο, το μισθολογικό;

Το σίγουρο είναι ένα: Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Και είναι βέβαιο πως το να αλλάξει η καθημερινή ρουτίνα, για ακόμη μια φορά, από το ένα πρωινό στο άλλο, δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, ούτε για αυτούς αλλά ούτε και για την ίδια την επιχείρηση.

Είναι σίγουρο, επίσης, πως κάποιοι περιμένουν τη στιγμή που θα επιστρέψουν στο γραφείο και θα επανέλθει η κανονικότητα. Όπως και ότι κάποιοι άλλοι αγχώνονται με την ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι έχουν ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η όποια «επιστροφή». Το πιο πιθανό είναι ότι αναζητούν μια μέση λύση, όχι «όλα ή τίποτα» – δηλαδή, είτε επιστροφή στο γραφείο 9 με 5, είτε άμεση παραίτηση.

Εμπιστευτείτε το προσωπικό σας και δώστε τους τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουν τις συνθήκες. Είναι κάτι που τους αφορά άμεσα και που, στο τέλος, θα ωφελήσει και την ίδια την επιχείρηση.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Νέα θέση εργασίας; Πώς θα επιτύχεις από την 1η ημέρα

«Εξουθένωση από τη συνεργασία»; Τι είναι και πώς να την καταπολεμήσεις

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.