Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι δεν αντέχουν τη σιωπή.
-Γιατί οι “κλειστοί” αποσύρονται στη σπηλιά τους.


Οι ‘ανοιχτοί’ άνθρωποι, για τον πολύ κόσμο, είναι οι εκλεκτοί της παρέας. Μιλάνε πολύ και επί παντός επιστητού. Με ευκολία θα σου εκθέσουν τα προσωπικά τους, συχνά και τα προσωπικά των άλλων. ‘Με το καλημέρα σας’ θα σου απαρριθμήσουν τα βάσανα τους, τα παράπονα για τον σύντροφό τους, τα οικονομικά χρέη και το πρόβλημα υγείας της γιαγιάς τους. Θα σου ζητήσουν τη γνώμη σου αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που τους καίει είναι να σου αποδείξουν ότι η δική τους είναι η μόνη διέξοδος. Συνήθως, δεν αντέχουν τη σιωπή. Το βλέπεις ακόμα και στη παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν δεν δώσουν καθημερινά στίγμα που είναι,  τι κάνουν και δεν προσδιορίσουν το κατάλληλο emoticon, νοιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους είναι να τους πουν ‘κλειστούς’ κι εσωστρεφείς.

Η κατάθεση ενός κλειστού ανθρώπου

Αυτή εδώ, λοιπόν, είναι η κατάθεση ενός ‘κλειστού’ ανθρώπου και η προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη “φυλή” του. 

Η αλήθεια είναι ότι ένας ‘κλειστός άνθρωπος’ προτιμά τα πιο σημαντικά του, να τα επεξεργάζεται πρώτα και κύρια εσωτερικά. Δεν θα σε κάνει εύκολα φίλο. Αλλά αν συμβεί, θα είσαι φίλος της καρδιάς του. Και θα είναι για πάντα.

Τα λόγια δεν τα χει εύκολα. Αλλά όταν σου μιλάει, επικοινωνεί με όλο του το είναι και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Μπορεί να θυμώσει με τη γνώμη σου και να απομακρυνθεί αλλά συνήθως θα γυρίσει και θα ρωτήσεi ‘για πες τώρα τι εννοούσες’.

Θα κλάψει με τη λύπη σου αλλά το κυριότερο θα κάτσει δίπλα σου στο τραπέζι για να γιορτάσει τη χαρά σου.

Δεν θέλει να κάνει λάθη, ούτε να σε πληγώνει κι όταν το κάνει, το παίρνει όλο πάνω του. Καμιά φορά αναλαμβάνει και τις δικές σου αστοχίες και τις κάνει δικές του. 

Το ‘ευχαριστώ’ τον συγκινεί, στο ‘συγγνώμη’  κατεβάζει το κεφάλι και στο ‘έλα’ σου έχει φύγει για να σε συναντήσει, χωρίς άλλες ερωτήσεις.

Οι κλειστοί άνθρωποι ντρέπονται συχνά

Βλέπεις έχουν συσσωρεύσει και εσωτερικεύσει αυτή τη ντροπή για χρόνια και τους έχει γίνει δεύτερη φύση. Συνήθως μπορεί να το παρερμηνεύεις και να το θεωρήσεις σνομπισμό. Αλλά κάνεις λάθος.

Αν τους αφήσεις να σε αγγίξουν, θα διαπιστώσεις ότι το χάδι τους είναι απαλό και διεισδυτικό. Σε αγγίζουν τρυφερά για να φτάσουν μέχρι το βάθος της καρδιάς σου και σαρώνουν κάθε αμφιβολία. Αρκεί να τους αφήσεις να σε αγγίξουν.

Με έχουν εμπιστευτεί  αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι στα δύσκολά τους κι αυτό είναι το πολυτιμότερο μετάλιο που έχω πάρει στη ζωή. 

Σ’ αυτούς , λοιπόν, που εσύ αποκαλείς ‘κλειστούς’, αξίζει να τους ρίξεις μια δεύτερη ματιά.  Να ξέρεις πως τους ανθρώπους που επιλέγουν να συναναστραφούν τους κάνουν οικογένεια. 

Και ναι, συχνά αποσύρονται και κλείνονται στη σπηλιά τους

Το κάνουν γιατί η μοναχικότητα  είναι ο δικός τους τρόπος να βρούν το κέντρο και τη δύναμή τους. Σε παρακαλώ, λοιπόν, μην μας κατακρίνεις, εμάς ‘τους κλειστούς’. Είμαστε συχνά ‘δύσκολοι’ αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο δρόμος μας για την αγάπη είναι δύσβατος. Μην παρεξηγείσαι που δεν έχουμε χρόνο για κουτσομπολιά και συμβατικότητες. Απλά, έχουμε κάνει άλλες επιλογές που δεν είναι εύκολο στο σημερινό κόσμο να τις υποστηρίξουμε. Και κυρίως. Να μας αγαπάς. Το χρειαζόμαστε.

Διάβασε ακόμα:

Από το «δεν μπορώ» στο «θέλω» και «μπορώ»

Πώς οι νάρκισσοι το παίζουν θύμα και σε ξεγελούν

Author(s)

  • Αγγελική Πλουμά

    Talent Management & HR Expert

    Η Αγγελική Πλουμά είναι κάτοχος MBA και ασχολείται με ζέση και πάθος επί 25 έτη, με την ανάπτυξη του δυναμικού σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Εχει ειδίκευση σε θέματα HR και είναι πιστοποιημένη coach και εκπαιδεύτρια. Επίσης, είναι αποκλειστική εκπρόσωπος στην Ελλάδα του προγράμματος ανάδειξης ταλέντων «ο Δρόμος της Πεταλούδας», πρόγραμμα για το οποίο έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο. Έχει επίσης διακριθεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.