Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει η εξιλέωση στην αλλαγή.
-Πώς μπορείς να αλλάξεις τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από σήμερα.


Το μεγάλο κίνημα που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του George Floyd και άλλων, όπως οι Breonna Taylor και Ahmaud Arbery έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού στην χώρα μας.

Σύμβολα τα οποία παλαιότερα γιορτάζαμε έχουν πλέον καταρρεύσει. Ωστόσο, η πραγματική αλλαγή σε συστημικό επίπεδο θα έρθει με την αλλαγή σε προσωπικό. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε όχι σαν ομάδα, αλλά σαν μονάδες. Και πραγματικά, έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Η αληθινή αλλαγή στις ζωές μας θα έρθει με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι.

Η ιδέα της εξιλέωσης και της πιθανότητας να έρθει εκείνη στη ζωή μας, βρίσκεται σε πολλές θρησκείες και πολιτικά κινήματα. Κανείς δεν είναι τέλειος αλλά την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί αν μπορεί να εξιλεωθεί. Όπως είπε και ο Nelson Mandela «Κανείς δεν γεννήθηκε να μισεί κάποιον άλλο λόγω του χρώματος του δέρματός του, της θρησκείας του ή του background του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν και αν μπορούν να μάθουν να μισούν τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν. Γιατί η αγάπη είναι πιο φυσική για το ανθρώπινο είδος από ότι το μίσος.»

Πάντα μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μάλιστα, μπορούμε να μάθουμε πώς να το κάνουμε. Όλοι έχουμε μέσα μας την ανάγκη να καταφέρουμε κάτι, να βρούμε νόημα στην ζωή μας. Και όπως έγραψε και η Michelle Obama στην αυτοβιογραφία της, Becoming, «Για εμένα, το να γίνει κάποιος κάτι δεν έχει να κάνει με την επίτευξη ενός στόχου. Έχει να κάνει με την εξέλιξη, με το να προσπαθεί συνεχώς να γίνει καλύτερος. Αυτό το ταξίδι, της αυτοβελτίωσης, δεν έχει τελειωμό».

Πώς όμως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι; Αυτό απαιτεί συνεχόμενη δουλειά, αλλά ξεκινάει με μικρούς, καθημερινούς τρόπους. Έχει να κάνει με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, όχι απλά των τρόπων μας ή του savoir vivre αλλά με την αλλαγή της συμπεριφοράς που ξεκινάει από μέσα μας.

Σε σχετική έρευνα με τις ρίζες της αυταπάρνησης και του αλτρουισμού, ο Dr. Ervin Staub από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, μελέτησε εκείνους που ρίσκαραν τις ζωές τους ώστε να προστατεύσουν Εβραίους κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήθελε να ερευνήσει τι ήταν αυτό, που τους ώθησε να πάρουν εκείνη την κατεύθυνση. «Η καλοσύνη, όπως και η κακία, ξεκινάει με μικρά βήματα», είπε στους New York Times. «Οι ήρωες εξελίσσονται, δεν γεννιούνται απλά ήρωες. Πολλές φορές οι σωτήρες δεσμεύονται με την καρδιά τους, δεσμεύονται από τους εαυτούς τους να κρύψουν κάποιον για μια με δύο ημέρες. Όταν όμως έχουν πάρει αυτό το μονοπάτι βλέπουν πλέον τον εαυτό τους διαφορετικά. Σαν κάποιον που βοηθάει, που προσφέρει. Αυτό που ξεκινάει από απλή θέληση γίνεται τελικά βαθιά εμπλοκή σε μια κατάσταση.»

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και η διαδικασία με την οποία αλλάζουμε συνήθειες. Με το να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με το να πιστέψουμε στην πιθανότητα ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και με το να ακολουθούμε στην συνέχεια μικρά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Έτσι αλλάζουμε τους εαυτούς μας. Γινόμαστε πιο συμπονετικοί με το να εξασκούμε την συμπόνια και πιο ηθικοί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Χτίζουμε «μυς» με την κάθε αρετή, με το να την «γυμνάζουμε». Χωρίς αυτό το ένστικτο, χωρίς την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι τότε απλά μένουμε με τον φόβο πως κάποιος μπορεί να δει ότι κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που κάνουν οι πολλοί.

Θεωρητικά, ακόμα και το σύστημα δικαίωσης το οποίο έχουμε, είναι φτιαγμένο με την γενικότερη ιδέα της εξιλέωσης. Για τα περισσότερα εγκλήματα, υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία ο εγκληματίας θα μπορέσει να την εκτίσει και να βγει από την φυλακή.

Είναι κοινώς αποδεκτό και αναγνωρισμένο, ότι είμαστε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε σε μια κακή μας στιγμή, ότι είμαστε ικανοί να γίνουμε καλύτεροι. Όμως, στην πραγματικότητα όπως έχει δείξει και ο Van Jones στην σειρά του CNN “The Redemption Project“: “American prisons are built on the idea of retributive justice, όπου ο τελικός στόχος είναι η τιμωρία και η εκδίκηση, « το πρόβλημα είναι πως το να απαντάς με κακό στο κακό τελικά έχει σαν αποτέλεσμα το κακό να είναι εκείνο που νικά στο τέλος.

Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι βγαίνουν από την φυλακή με περισσότερη πικρία, όχι καλύτεροι. » Το να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη, όπως γράφει και εκείνος έχει να κάνει με την «κατανόηση του προβλήματος που προκάλεσε το έγκλημα και η τιμωρία πρέπει να έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε περισσότερη ζημιά αλλά να επουλώσουμε τυχόν πληγές.»

Το να εστιάζουμε λιγότερο στον εαυτό μας και περισσότερο στους άλλους, είναι από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γιατρέψουμε πληγές του παρελθόντος και να γίνουμε καλύτεροι. Ξέρουμε άλλωστε εδώ και καιρό το πόσο ισχυρή είναι η συμπόνια.

Ακόμα και η επιστήμη έχει επικυρώσει το ότι η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η προσφορά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιστορία γράφεται γρήγορα, και έτσι πρέπει άλλωστε. Ο ρατσισμός υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το κακό, και μπορούμε να κάνουμε και άλλους να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας. Μπορούμε επίσης να έχουμε κατά νου πόσο σημαντική είναι η εξιλέωση. Όπως άλλωστε έχει αναρωτηθεί και η συγγραφέας και ακτιβίστρια Bell Hooks: «Πώς μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι ικανός να κάνει καλό και να αλλάξουμε όλη την ανθρωπότητα»;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνουμε. Στη Νέα Υόρκη μια ομάδα από 400 έγχρωμους στυλίστες, δημοσιογράφους, μοντέλα και ειδικούς ομορφιάς δημιούργησε το Black in Fashion Coalition ώστε να προάγει την διαφορετικότητα και την αποδοχή των έγχρωμων στον χώρο της ομορφιάς. Η αρχισυντάκτρια της Teen Vogue, Lindsay Peoples Wagner, αναφέρει σχετικά: «Σκοπός μας είναι να επιτρέψουμε σε όλους να αλλάξουν».

Όλοι μας χρειάζεται να τεθούμε στην διάθεση όσων θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένουμε κι άλλο ώστε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Και όπως έγραψε και η ποιήτρια του 19ου αιώνα Anne Procter: «Πάντα μπορείς να γίνεις, αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει».

Το κλειδί, όπως είπε και ο Dr. Staub είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Έτσι ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το να προσφέρεις είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου

Πώς να βοηθήσεις τους άλλους σε περιόδους αβεβαιότητας

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.