Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να δοκιμάσεις την άσκηση στο σπίτι.
-Με ποιες δημιουργικές δραστηριότητες μπορείς να ασχοληθείς.


Η εξάπλωση του κορονοϊού (COVID-19) έχει αυξήσει τα επίπεδα άγχους των πολιτών αλλά και των κοινοτήτων συνολικά. Από τα έκτακτα μέτρα προστασίας του συστήματος υγείας ως τις καθημερινές συνομιλίες των πολιτών φαίνεται ότι ο κορονοϊος απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο φόβος και ο πανικός είναι δύο από τα χαρακτηριστικά συναισθήματα που περιγράφουν την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα και πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίστηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρότι ο κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στις στεσογόνες καταστάσεις, υπάρχουν άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας στους οποίους το άγχος κορυφώνεται αυτή την περίοδο.

Kάποιοι παγιδεύονται στο πόσες φορές είναι σωστό να πλένει κανείς τα χέρια του ενόψει της πανδημίας ή άλλοι κατακλύζονται από ανήσυχες σκέψεις για το αν κολλήσουν τον ιό ή αν τον μεταδώσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό φυσικά δημιουργεί εκτός από συνεχές και αδιάκοπο άγχος, προβλήματα ύπνου και άλλα σωματικά συμπτώματα.

Από την άλλη η έκθεση στην υπερ-πληροφόρηση και τα μέτρα του κατ’ οίκον περιορισμού, μας φέρνουν όλους αντιμέτωπους με το αίσθημα απόγνωσης και μοναξιάς. Πάντοτε δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς ειδικά όταν του επιβάλλεται.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι τρόποι για τη μείωση τους στρες:

Προσπαθούμε να φυσιολογικοποιήσουμε το άγχος μας: Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης ή φυσικών καταστροφών το άγχος μεγαλώνει. Μπορούμε λοιπόν, να επικοινωνούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα και με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Η επικοινωνία του άγχους και των δυσάρεστων συναισθημάτων μας βοηθά.


Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τα παγκόσμια μέτρα υγιεινής χωρίς υπερβολές και κινδυνολογία. Το να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής εκτός από ζήτημα δημόσιας υγείας και ηθικής, μας δίνει την αίσθηση ότι μέχρι ενός σημείου μπορούμε να έχουμε την κατάσταση σε κάποιο έλεγχο (ή τουλάχιστον την ψευδαίσθηση, το οποίο πάλι μειώνει το άγχος).

Περιορίζουμε το χρόνο έκθεσής μας στις ειδήσεις και στα social media. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε περιορισμένο χρόνο κάθε μέρα και από συγκεριμένες έγκριτες ειδησεογραφικές πηγές. Τα συνεχόμενα updates  δεν βοηθούν το να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Επιδιώκουμε τη σωματική άσκηση: Η παραμονή μας στο σπίτι μειώνει τη σωματική μας άσκηση. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ασκηθεί στο σπίτι του με online ασκησιολόγιο που θα βρει σε διάφορες πλατφόρμες. Ακόμη η φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χρόνο χωρίς συγχρωτισμό με πολλά άτομα εμπίπτει στους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, καθώς φαίνεται ότι 20΄περπάτημα κοντά στη φύση ή σε ένα πάρκο της γειτονιάς μας μειώνει τα επίπεδα στρες. 

Απολαμβάνουμε το χρόνο στο σπίτι με παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Μεγάλες σκηνές πολιτισμού προωθούν την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Επιπλέον, αρκετά θέατρα προσφέρουν με χαμηλό αντίτιμο της παρακολούθηση online θεατρικών παραστάσεων. Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε δωρεάν online ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω γνωστής πλατφόρμας. Το γράψιμο, η ζωγραφική ή η παρακολούθηση ταινιών μπορούν να προστεθούν στις επιλογές σας.

Είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι και να έχουμε υπομονή, μιας που η κρίση αυτή κάποια στιγμή θα κάνει τον κύκλο της!

Διάβασε ακόμα:

Γιατί να μην χάσεις την επόμενη προπόνησή σου

Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει τη διάθεσή σου

Author(s)

  • Μαίρη Νταφούλη

    Ψυχολόγος, MSc, PhDc

    Η Μαίρη Νταφούλη είναι Ψυχολόγος, MSc, PhDc και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια (ΕΑBCT).