Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ανθρώπων επιθυμεί να επιστρέψει στο γραφείο.
-Ποια κατηγορία εργαζομένων δεν επωφελείται από την τηλεργασία.


Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό πανδημία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει σε καραντίνα. Πολλοί έχουν ξαφνικά αρχίσει να εργάζονται εξ αποστάσεως, εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους. Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο. Δεν ξέρουμε πότε, ή αν, η κοινωνία μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα ή τι είδους σημάδια θα μας αφήσει η πανδημία. 

Ειδικοί, ηγέτες και επαγγελματίες από όλον το κόσμο απαντούν στο μεγάλο ερώτημα: ποια είναι τα πιο σημαντικά άγνωστα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε; Πώς θα δουλεύουμε, θα ζούμε και θα ευημερούμε στο μέλλον μετά τον κορονοϊό; Πώς η Covid-19 αναδιαμορφώνει τον κόσμο, πιθανώς, για πάντα; 

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της εργασίας ειδικότερα: πώς η πανδημία έχει εκλογικεύσει την τηλεργασία και τι σημαίνει αυτό. Θα επιστρέψουμε στο γραφείο και αν ναι, πόσο συχνά θα πηγαίνουμε; Τι αντίκτυπο θα έχει ένας υβριδικός τρόπος εργασίας στην επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την επαφή; Η τηλεργασία θα ισοπεδώσει την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα; Και τι θα σημαίνει η δουλειά αν τα γραφεία μας είναι εικονικά και χάσουμε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις; Πρόκειται για πολλά και πολύπλοκα ερωτήματα, στα οποία θα αφιερώσουμε περισσότερα άρθρα για να απαντηθούν όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται. 

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε 3 ερωτήσεις. Ας δούμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί.

Melinda Gates: Co-Chair, Bill & Melinda Gates Foundation

Ποιο είναι το μέλλον της ισότητας των φύλων; 

Άραγε θα πάρει ο κόσμος στα σοβαρά την ισότητα των φύλων; Είναι μια ερώτηση που απαιτεί μεγάλη συζήτηση, αλλά την κάνω πιο επίμονα από ποτέ. Γιατί όταν πιέστηκαν οι παγκόσμιες οικονομίες, οι γυναίκες ήταν αυτές που το πλήρωσαν. Οι γυναίκες ήταν ήδη καταδικασμένες σε χαμηλόμισθες θέσεις. Όταν η πανδημία χτύπησε, ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με μία έρευνα, 1,8 φορές πιο πιθανό. Ελπίζω ότι η Covid-19 θα μας αναγκάσει να δούμε κατάματα πόσο μη βιώσιμη είναι η παρούσα συνθήκη και πόσα χάνουμε όταν οι ευθύνες των γυναικών στο σπίτι περιορίζουν την ικανότητα τους να συνεισφέρουν πέρα από αυτό. Η λύση βρίσκεται στις κυβερνήσεις, στους εργοδότες και στις οικογένειες που πρέπει να λάβουν μέτρα, ώστε να γίνουν τα πράγματα ισότιμα.

Stewart Butterfield: CEO and co-founder, Slack

Πόσοι άνθρωποι θα θέλουν όντως να δουλεύουν σε γραφεία; 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν θα είναι ποτέ ίδια, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα πόσο διαφορετική θα είναι. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτή η απότομη στροφή στην τηλεργασία προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο που δουλεύουμε και διοικούμε τις εταιρίες μας. Αν ξεπεράσουμε τις προηγούμενες δεκαετίες του ωραρίου 9-5 και τη γραφειοκεντρική εργασία, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε τα καλύτερα κομμάτια της κουλτούρας του γραφείου, καθώς απελευθερωνόμαστε από τις κακές συνήθειες και τις αναποτελεσματικές διαδικασίες, τα άσκοπα meetings και την περιττή γραφειοκρατία. Όλοι ηγέτες πιστεύουν ότι μπορούν να είναι καλύτεροι και τα πράγματα τρέχουν: αυτή είναι η ευκαιρία τους.  

Από την οπτική των εργαζομένων, αυτή η στροφή είναι μαζική και έχει συνέπειες: οι άνθρωποι κάνουν νέες επιλογές για το πού θέλουν να ζήσουν και αποκτούν νέες προσδοκίες για την ευελιξία, τις εργασιακές συνθήκες και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, που δεν μπορούν να ανατραπούν. Η έρευνα μας Future Forum, στην οποία συμμετείχαν 4.700 εργαζόμενοι αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να επιστρέψει στον παλιό τρόπο εργασίας. Μόνο το 12% θέλει να επιστρέψει σε ένα full-time ωράριο στο γραφείο, ενώ το 72% επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει το γραφείο με την τηλεργασία. 

Αυτή η αλλαγή στις μεθόδους μας θα συνδυαστεί με μια αλλαγή στα εργαλεία μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος και οι επιχειρήσεις που θα το κάνουν καλά θα πετύχουν την αφοσίωση των εργαζομένων, την ευελιξία του οργανισμού, θα διατηρήσουν την αρμονία και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία σε όλα τα πεδία και τις τοποθεσίες. Αυτές είναι που θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα εποχή. 

Elisabeth Reynolds: Executive Director, Task Force on the Work of the Future, Massachusetts Institute of Technology

Τι θα συμβεί στους εργαζομένους που η τηλεργασία αφήνει πίσω; 

Για αυτούς που δουλεύουν από το σπίτι, η καθημερινότητα θα αλλάξει ριζικά. Όσοι μετακινούνταν θα κερδίσουν κατά μέσο 1 ώρα καθημερινά και εκτιμάται ότι μετά την πανδημία ένα μέρος της εβδομάδας θα περιλαμβάνει τηλεργασία, 1-3 μέρες. Ένα υβριδικό μοντέλο είναι πιθανό να προκύψει, που θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει τα οφέλη της τηλεργασίας σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που προέρχονται από τη συνεργασία με άλλους. 

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά το 60% των εργαζομένων που δεν μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως. Η μείωση των ανθρώπων που μετακινούνται και των επαγγελματικών ταξιδιών επηρεάζουν αυτούς, που στηρίζουν και εξυπηρετούν αυτούς τους εργαζομένους και τα γραφεία. 1 στους 4 εργαζομένους είναι στον κλάδο των μεταφορών, της εστίασης, της καθαριότητας, της λιανικής και της προσωπικής φροντίδας. Αυτές οι δουλειές, συχνά συγκεντρωμένες σε πόλεις και χαμηλόμισθες, εξαφανίζονται ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν την επόμενη χρονια. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε την κονωνική ασφάλεια, να επενδύσουμε σε νέες δεξιότητες και να ενισχύσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση των πιο ευάλωτων εργαζομένων.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για την κοινωνική απόσταση και την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού

Αμεσότητα με ενσυναίσθηση: Ποια είναι η εταιρική κουλτούρα που οδηγεί στην επιτυχία