Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες εταιρείες θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν.
-Πώς επηρεάζει η τηλεργασία την ισότητα των φύλων.


Στο προηγούμενο άρθρο αρχίσαμε να δίνουμε απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της εργασίας. Στο παρόν άρθρο συνεχίζουμε με ακόμα 3 ειδικούς.

Indranil Roy: Executive Director, Human Capital practice, Deloitte Consulting

Μπορούν οι εταιρείες να γίνουν ψηφιακές; 

Περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού  εργάζεται εξ αποστάσεως  και για όσο η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί την υγεία, είμαστε αντιμέτωποι με μια μακροχρόνια περίοδο υβριδικής εργασίας, από το σπίτι και από το γραφείο. Πήραμε μερικά μαθήματα: μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα περισσότερα καθήκοντα εξ αποστάσεως χωρίς ουσιαστική μείωση στην αποδοτικότητα ή την ποιότητα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμούν την ευελιξία, ειδικά αυτοί που χρειάζονται πολλή ώρα για να πάνε στο γραφείο. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, η άμεση αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για να διευκολύνει τη συνεργασία, να χτίσει σχέσεις, να λύσει περίπλοκες προκλήσεις και να παράγει ιδέες. Η διαρκής τηλεργασία διευρύνει το ωράριο, υπερβαίνει τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και μειώνει την ψυχική ευεξία. Με δεδομένα τα θετικά και τα αρνητικά, οι οργανισμοί πρέπει να ξανασκεφτούν τον τρόπο που δουλεύουν. Αυτή η αναμόρφωση θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη πραγματικότητα, πιθανώς ένα υβριδικό εργατικό δυναμικό και εργασιακό χώρο. 

Οι εταιρείες που θα υιοθετήσουν αυτόν το νέο τρόπο εργασίας έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά: 1) Ο εργασιακός χώρος κατανέμεται μεταξύ σπιτιού, γραφείου και διαδικτύου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θα εργαστούν από κοντά ή εξ αποστάσεως βάσει της φύσης της δουλειάς και των προτιμήσεων της ομάδας. Enterprises adopting this new way of working – “virtual-first” – have these characteristics: One, the workplace is distributed across home, office and satellite offices. Employees can choose to work remotely or face-to-face based on their nature of work and teams’ preferences. 2) Οι ομάδες είναι ήδη ψηφιακές. Οι managers γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν, να καθοδηγήσουν, να συνεργαστούν και να κινητοποιήσουν τις ομάδες τους εξ αποστάσεως. 3) Η τεχνολογία καθιστά δυνατούς πολλούς τρόπους εργασίας. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο διαδίκτυο, η πρόσβαση και η ασφάλεια προσαρμόζονται στα διάφορα εργασιακά μοντέλα και οι εφαρμογές επιτρέπουν την αβίαστη ψηφιακή συνεργασία. 4) Η κουλτούρα θέτει σε προτεραιότητα την εμπιστοσύνη και το αίσθημα του ανήκειν. Οι διαπροσωπικοί δεσμοί χτίζονται με πρόθεση και φροντίδα. Με αυτές τις 4 κρίσιμες κινήσεις, οι οργανισμοί μπορούν να μεταβούν σε ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο και να χτίσουν μια ψηφιακή επιχείρηση. 

Eric S Yuan: Founder and CEO, Zoom

Πώς θα συνεχίσουν οι βιντεοκλήσεις να διαμορφώνουν τις επιχειρήσεις; 

Τώρα που ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τις τηλεδιασκέψεις, ο τρόπος που οι επιχειρήσεις και τα άτομα επικοινωνούν και συνδέονται έχει αλλάξει δια παντός. Η υγεία, η εκπαίδευση, η οικονομία και οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλώνουν και βελτιώνονται με τη βοήθεια των βιντεοκλήσεων. Μόνο φέτος, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων διατήρησαν ή και μεγάλωσαν την επιχείρησή τους χρησιμοποιώντας το video για να συνδεθούν με τους καταναλωτές.

Στο κοντινό μέλλον, μερικοί οργανισμοί θα υιοθετήσουν ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο, με ορισμένες μέρες στο γραφείο και άλλες εξ αποστάσεως και ίσως εναρμονίσουν το πρόγραμμα των εργαζομένων από το γραφείο και από το σπίτι για να εξασφαλίσουν την ισότητα. Άλλες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τις τηλεδιασκέψεις για να ολοκληρωτικά εξ αποστάσεως. Και τα δυο μοντέλα θα απολαμβάνουν αυξημένη αποδοτικότητα και πιο ουσιαστική συνεργασία και την ικανότητα να προσελκύουν ένα πιο διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό.

Jean-Nicolas Reyt: Assistant Professor of Organizational Behaviour, McGill University

Θα μπορούσε η τηλεργασία να ενισχύσει την ισότητα των φύλων; 

Ακόμα κι αν οι σύγχρονοι οργανισμοί δυσκολεύονται να προσελκύσουν, να διατηρήσουν και να προάγουν τους ταλαντούχους εργαζομένους, δε χρησιμοποιούν επαρκώς μια μεγάλη πηγή διαθέσιμου ταλέντου: τις γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν το μισό των νέων εργαζομένων, αλλά μόνο το ⅓ των managers και και ⅕ των στελεχών C-suite executives. Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες δυσκολεύονται να προχωρήσουν επαγγελματικά είναι ότι είναι πιο πιθανό να προτεραιοποιήσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, συγκριτικά με την καριέρα τους. 

Παρέχοντας στους εργαζομένους ευελιξία να επιλέξουν πότε και πού θα δουλέψουν μπορεί να ενισχύσει την ισότητα των φύλων μέσω 2 μονοπατιών. Αρχικά, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τηλεργασία μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να εξισορροπήσουν καλύτερα τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις και δε χρειάζεται να θυσιάσουν κάτι. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποστηρίζουν ότι η τηλεργασία διευκολύνει τους πατεράδες να συμμετέχουν περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών. Περισσότερα ζευγάρια μοιράζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις πιο ισότιμα τώρα από ό,τι πριν την πανδημία, σύμφωνα με μια έρευνα σε αμερικανικά ζευγάρια. Σε μια έρευνα καναδών πατεράδων, η πλειοψηφία αναφέρει ότι κάνει περισσότερες οικιακές δουλειές και περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του, συγκριτικά με πριν την πανδημία. 

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα;

Αυτές είναι οι κορυφαίες επαγγελματικές δεξιότητες του αύριο-Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να τις αποκτήσουμε