Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιοι είναι οι πιο ευδιάθετοι στο γυμναστήριο.
– Πότε βοηθάει η μουσική στην προπόνηση.


Δεν είναι λίγες οι φορές που αρχίζουμε να αισθανόμαστε κουρασμένοι ύστερα από μερικές επαναλήψεις στα βάρη ή ακόμα κι όταν κάνουμε διάδρομο ή ποδήλατο. Αναρωτιόμαστε αν κάτι φταίει ή αν κάτι δεν κάνουμε σωστά. Σίγουρα δεν υπάρχει μαγική λύση για την τέλεια και ‘’ακούραστη’’ άσκηση. Όμως, υπάρχει κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και ανώδυνα από τον καθένα και δεν είναι άλλο από τη μουσική. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να παρατηρήσεις πως όσοι ακούνε με ακουστικά μουσική στο γυμναστήριο είναι πιο ζωηροί και ευδιάθετοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ δείχνουν να κουράζονται πιο δύσκολα. 

Γιατί η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες

Έρευνα από το Αμερικανικό Κολέγιο Hampden-Sydney της Βιρτζίνια, έδειξε ότι.. η μουσική είναι θεραπεία. Γιατί όταν ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνει τις αντοχές, τονώνει τη διάθεση – λόγω της έκλυσης ενδορφινών που προκαλεί – ενώ παράλληλα μειώνεται η αίσθηση του πόνου, που μπορεί να προκύψει κατά την προπόνηση, χάρη στη δράση των ενδορφινών. Παράλληλα, μία άλλη ορμόνη, η ντοπαμίνη, παράγεται με την αναμονή για μουσική, με αποτέλεσμα να προκαλεί ευφορία στον αθλητή.

Η μουσική μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο, όταν είναι συντονισμένη στο ρυθμό της άσκησης. Για παράδειγμα, στην αεροβική γυμναστική, που αποτελεί την καλύτερη μορφή άσκησης, χρησιμοποιείται συνήθως έντονη και δυνατή μουσική, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται συχνά η άσκηση, καθώς ο εγκέφαλος καθυστερεί να στείλει σήματα κόπωσης. Κατά το τρέξιμο στο διάδρομο ή όταν κάνουμε ποδήλατο και ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, ο εγκέφαλος επίσης ‘’ξεχνιέται’’ και δεν δίνει τόσο γρήγορα σημάτα κούρασης, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε την άσκηση.

Το να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνει τις αντοχές, τονώνει τη διάθεση ενώ παράλληλα μειώνεται η αίσθηση του πόνου. 

Μάλιστα, πολλές φορές σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το είδος της μουσικής. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, αθλητές που άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική είχαν καλύτερες επιδόσεις και παράλληλα έδειχναν περισσότερο ζωηροί και ευδιάθετοι, χάρη στην αύξηση της ροής του αίματος στα αγγεία (διαστολή αγγείων). Αντίθετα, όσοι δεν ακούγαν μουσική φάνηκαν να τα παρατούν νωρίτερα και να είναι αφηρημένοι και περισσότερο κουρασμένοι.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρεις το μυστικό για πιο ενισχυμένη προπόνηση, φρόντισε να το εκμεταλλευτείς. Φόρα τα αθλητικά σου και τα ακουστικά σου και έφυγες!

Διάβασε ακόμα:

5 Βήματα Για Να Πετύχεις Τους Fitness Στόχους Σου

Πώς Να Γυμναστείς Όταν Ο Χρόνος Σου Είναι Περιορισμένος

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.