Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου.
-Πώς σε επηρεάζει το περιβάλλον σου.


Αυτά που λέμε στον εαυτό μας, για τον εαυτό μας, καθορίζουν πώς βλέπουμε τις δικές μας δυνατότητες και πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας τελικά στους άλλους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς παλεύουν με αρνητικές σκέψεις για τους ίδιους (φαντάσου έναν ενοχλητικό συγκάτοικο που ζει μέσα στα κεφάλια μας), το οποίο, χωρίς να αντιμετωπιστεί, μπορεί να μας εμποδίσει να δείξουμε όλες τις δυνατότητές μας. Σε ένα νέο άρθρο στο Harvard Health Publishing, ο δημοσιογράφος και ο προπονητής ομιλίας Steve Calechman λέει ότι αγωνιζόμαστε για να σιωπήσουμε τον εσωτερικό μας κριτή, «παίζοντας τις υποθετικές συνομιλίες και τα επιχειρήματα ξανά και ξανά» στο μυαλό μας.

Τις μέρες όπου η φωνή του ενοχλητικού συγκατοίκου σου μοιάζει πιο δυνατή από το συνηθισμένο, μπορείς να χρησιμοποιήσετις τον παρακάτω οδηγό τριών βημάτων για να τον κάνεις να σωπάσει, ώστε να βρεις ξανά τον δρόμο προς την επιτυχία.

Έχε γύρω σου θετικά άτομα

Ενώ είναι εύκολο να αφήσουμε τον εσωτερικό μας κριτή να επηρεάσει τη διάθεσή μας και τις σκέψεις μας, η Sara Lazar, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι το να ξοδεύουμε τον χρόνο μας με άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από τον μονόδρομο των κακών σκέψεων και μπορεί να μας βοηθήσει να αποσπάσουμε την προσοχή μας από κάποια αρνητικότητα στο μυαλό μας. «Όλοι έχουμε αυτή τη φωνή», λέει ο Calechman. «Αυτή η φωνή μας αποσπά την προσοχή και πνίγει τα πάντα.» Αντ ‘αυτού, όταν νιώθουμε αμηχανία, η Lazar προτείνει να συνεργαστούμε με άλλους – ειδικά εκείνους που αναδεικνύουν και βλέπουν τα καλύτερα στοιχεία μας- για να βοηθήσουμε να καλωσορίσουμε τις θετικές σκέψεις στο μυαλό μας.

Φαντάσου τα χειρότερα

Όταν φαντάζουμε ένα σενάριο εκ των προτέρων, τείνουμε να υποθέσουμε ότι το χειρότερο πρόκειται να συμβεί, το οποίο μας εμποδίζει να κάνουμε εκείνο το άλμα που είμαστε συχνά καλά «εξοπλισμένοι» για να κάνουμε. Αντί να το βάλουμε στα πόδια μόλις εμφανιστεί ο φόβος μας, ο Calechman μας παροτρύνει να ξεκινήσουμε τη συνομιλία στο μυαλό μας και να αναρωτηθούμε πώς θα αισθανόμασταν αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Αν φοβάσαι να στείλεις μια νέα ιδέα σε μια συνάντηση, για παράδειγμα, σκέψου το χειρότερο σενάριο – και θα δεις ότι δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζες. «[Αναρωτήσου] ποιο είναι το χειρότερο ρεαλιστικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί», προτείνει ο Calechman. «Αφού σκεφτείς τι μπορεί να γίνει, οι πιθανότητες να συμβεί μπορεί να μοιάζουν πολύ λίγες.»

Κάνε μια λίστα με τρία προτερήματά σου

Έρευνα αναφέρει ότι το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου μπορεί να σου επιτρέψει να ακούσεις τις σκέψεις σου πιο ξεκάθαρα και επομένως να τις επεξεργαστείς καλύτερα. Ο Sharon Salzberg, συγγραφέας του Real Happiness: The Power of Meditation, προτείνει να λαμβάνεις υπόψη τρία πράγματα που εκτιμάς κάθε μέρα σε εσένα. Λέγοντας τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, το μυαλό μας θα προσαρμόσει την εστίασή του μακριά από αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Και μην ανησυχείς για το να αισθάνεσαι παράξενα – ακόμη και στους επαγγελματίες αθλητές λένε να μιλούν στον εαυτό τους πριν από τα παιχνίδια. Η επιστήμη δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη σωματική και διανοητική απόδοση.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Διώξεις Τις Αρνητικές Σκέψεις

Αρνητικές Σκέψεις: 5 Βήματα Για Να Τις Διώξεις

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.