Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η γλώσσα του σώματος αποτελεί βασικό τρόπο επικοινωνίας.
-Πώς μπορείς να την χρησιμοποιείς για να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά.


Πάλι στραβοκοιτάς την καινούργια στη δουλειά κι αναρωτιέσαι; Πώς έχει καταφέρει να  κάνει φίλους όλους αυτούς από τους οποίους εσύ τόσα χρόνια δεν έχεις κερδίσει τη συμπάθεια; Γιατί όλοι είναι πρόθυμοι να τη βοηθήσουν, ενώ εσένα σε βομβαρδίζουν συνέχεια με ορθά κοφτά «όχι», «δεν μπορώ» και “αποκλείεται”; Και πώς καταφέρνει να πείσει τόσο εύκολα τον διευθυντή με τις νέες της προτάσεις και ιδέες, παρόλο που αντικειμενικά δεν είναι όμορφη και δεν έχει τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά σου; Σταμάτα να απορείς γιατί το μυστικό πιθανόν να κρύβεται στη γλώσσα του σώματος.

Αν μάθεις να τη χρησιμοποιείς σωστά, μπορεί να εξασφαλίσεις κι εσύ επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα, να απογειώσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις και να δυναμώσεις τις φιλίες σου. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης- Κοινωνιολόγος MSc, η γλώσσα σώματος αποτελεί ένα μέσο στον τρόπο που επικοινωνούμε, που περνά τα δικά της μηνύματα. Μπορεί μάλιστα να μας βοηθήσει να κερδίσουμε πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων, της συμπάθειας και της ελκυστικότητας. Ορίστε, λοιπόν, μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις καλύτερα.

1.Παρατήρησε καλύτερα

Άρχισε να δίνεις προσοχή στον τρόπο που κινείσαι και πραγματοποιείς το καθετί. Έχεις παρατηρήσει ότι κάθε φορά που έχεις άγχος κρατάς το αφτί σου ή παίζεις με τα χέρια σου; Ότι το γέλιο σου είναι πολύ δυνατό ή ότι κάνεις συχνά γκριμάτσες; Μάθε να «διαβάζεις» τον εαυτό σου και προσπάθησε να καταλάβεις γιατί κάνεις συγκεκριμένες κινήσεις κι αν αυτές μεταδίδουν την εικόνα που θες.

2.Στάσου στο ύψος σου

Ώμοι γυρτοί και γενικά μια σκυφτή κορμοστασιά εκτός του ότι επιβαρύνουν τη μέση και τον αυχένα σου υποδηλώνουν στους γύρω σου και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Φρόντισε σε κάθε περίσταση να κρατάς το κορμί σου ίσιο και το κεφάλι ψηλά όποιον κι αν έχεις απέναντί σου, ακόμα κι αν αυτός είναι ο προϊστάμενός σου.

3.Χαλάρωσε

Είτε σε έχουν καλέσει σε μια γιορτή είτε παρευρίσκεσαι σε ένα meeting στο γραφείο, απόφυγε να μαζευτείς σε μια γωνιά. Έτσι είναι πιο πιθανό να περάσεις απαρατήρητος. Φρόντισε το σώμα και η παρουσία σου να καταλαμβάνει χώρο είτε κάθεσαι είτε είσαι όρθιος. Τι σημαίνει αυτό; Κάθισε με άνεση στον καναπέ ή στην καρέκλα σου και απόφυγε να κρατάς τα χέρια σου κολλημένα πάνω σου. Αν είσαι όρθιος, απόφυγε την στάση στρατιώτη σε θέση «προσοχή».

4.Μείωσε τις κινήσεις νευρικότητας

Δηλαδή μείωσε τις κινήσεις που μπορεί να κάνεις όταν είσαι σε αμηχανία, όπως να παίζεις με τα μαλλιά σου, να πειράζεις τα χείλια σου, να τρως τα νύχια σου, να κουνάς τα πόδια σου, να χτυπάς τα δάχτυλά σου ή το στυλό σου στο γραφείο. Όταν παρατηρείς ότι κάνεις κάτι από αυτά, συγκεντρώσου και προσπάθησε να ηρεμήσεις.

5.Πρόσεξε τη χροιά της φωνής σου

Όσο πιο τσιριχτή είναι η φωνή σου τόσο πιο νευρικό και λιγότερο φιλικό σε βλέπουν οι άλλοι. Γι’ αυτό απόφυγε τις υψηλές καμπάνες. Αντίθετα μια σταθερή φωνή είναι δείγμα ατόμου με σιγουριά στον εαυτό του, που οι άλλοι προτιμούν να εμπιστευτούν.

6.Μην ξεχνάς τη βλεμματική επαφή

Ιδιαίτερα αν είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας ή από τη φύση σου ντροπαλός, πιθανόν να έχεις την τάση να μην κοιτάς τους άλλους όταν τους μιλάς, πράγμα που μπορεί να σαμποτάρει την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας σας. Αντίθετα, διατηρώντας βλεμματική επαφή με τον συνομιλητή σου κερδίζεις πόντους, ενώ είναι πιο πιθανό εκείνος να σου δώσει σημασία αλλά και να λάβει υπόψη όσα του λες.

7.Μίλα και με τα χέρια

Να θυμάσαι ότι μέρος της επικοινωνίας αποτελούν και οι κινήσεις που κάνουμε με τα χέρια, οι οποίες κάνουν τον λόγο μας πιο ζωντανό και κρατούν το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι, όταν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας την ώρα που μιλάμε, ο προφορικός λόγος διευκολύνεται, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα κομπιάσματα.

8.Μη διστάζεις να αγγίξεις τους άλλους

Ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, ένα άγγιγμα στο μπράτσο την ώρα που ρωτάς τον άλλον τι κάνει, ένα σφίξιμο του χεριού ως ένδειξη συμπαράστασης, σε κάνουν να φαίνεσαι πιο φιλικός απέναντι στους άλλους, αναπτύσσουν τη μεταξύ σας οικειότητα και περνούν το υποσυνείδητο μήνυμα ότι προφανώς δεν είσαι μόνο λόγια αλλά και πράξεις. Έτσι είναι πιο πιθανό να σε πλησιάσουν και να σε εμπιστευτούν οι άλλοι.

9.Βελτίωσε τη χειραψία σου

Μία πολύ δυνατή χειραψία μπορεί να σε κάνει να φαντάζεις απειλητικός για τον απέναντί σου, ενώ μια χαλαρή, αδύναμο ή αδιάφορο. Φρόντισε λοιπόν να είναι αρκετά ζωντανή ώστε να τονίσεις την παρουσία σου θετικά.

10.Μην ξεχνάς το χαμόγελο

Τέλος, να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι γενικά προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα. Είναι πιο πιθανό να σε πλησιάσουν και να θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σου αν τους χαμογελάς συχνά. Έρευνα του Duke University επισημαίνει ότι γενικά έχουμε την τάση να συμπαθούμε περισσότερο αυτούς που μας χαμογελούν πιο συχνά, πράγμα που ξεκινά από την εποχή που ως βρέφη ο εγκέφαλός μας έστελνε το μήνυμα της επιβράβευσης κάθε φορά που μας χαμογελούσε η μαμά μας. Επίσης, κάθε φορά που χαμογελάς σε κάποιον είναι πιθανό ότι θα σου χαμογελάσει κι εκείνος, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη της αμοιβαίας συμπάθειας.

Διάβασε ακόμα:

Mία Life Coach Σε Βοηθάει Να Αποκτήσεις Περισσότερους Και Καλύτερους Φίλους

Πώς Να Ενισχύσεις Μια Θετική Πρώτη Εντύπωση

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.