Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου ώστε να σκέφτεσαι θετικά.
-Πώς να περάσεις από την σκέψη στην πράξη με επιτυχία.


Το νέο βιβλίο της Jean Case θα αλλάξει την ζωή σου. Η ίδια, έχει μεγάλη πείρα στην ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης αλλά και στην κατάκτηση στόχων. Στο βιβλίο της, Be Fearless: 5 Principles for a Life of Breakthroughs and Purpose, η Jane, που έκανε το διαδίκτυο γνωστό στο ευρύ κοινό το ’80 και το ’90, και έφερε μια νέα πνοή στην κοινότητα του National Geographic, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος το 2016, μιλά ακριβώς για το πώς έκανε την ανατροπή στη ζωή της.

Αν και μεγάλωσε σε μια οικογένεια χωρίς ιδιαίτερα προνόμια, στο Ιλινόις, η οποία αποτελούνταν από τη μητέρα της και άλλα 3 αδέρφια, έχει μια καριέρα 20 ετών, που είναι άκρως επιτυχημένη. 

Στο βιβλίο της, μιλάει για ανθρώπους σαν τον John F. Kennedy, το πάθος του οποίου οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969. Μιλάει για τον Jane Goodall, που πήγε στα βάθη της ζούγκλας για να μελετήσει καλύτερα χιμπατζήδες, ή ακόμα και τους Brian Chesky και Joe Gebbia, που ξεκίνησαν τα Airbnb μέσα στο διαμέρισμά τους.

Η Jean Case , μίλησε στο Thrive Global, και μας έδωσε τα δικά της tips ώστε να πετύχεις όλους τους στόχους σου, χωρίς να σε σταματά τίποτα.

Βάλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σου

«Το δικό μου moto είναι:”βάλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σου και γράψε ιστορία”», λέει η ίδια. Μάλιστα, δίνει το παράδειγμα της προέδρου του Give An Hour, Barbara Van Dahlen, η οποία έχει διδακτορικό στην ψυχολογία. Η Van Dahlen, έκανε την πρακτική της σε ένα κέντρο που πήγαιναν οι στρατιώτες μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, και κατάλαβε πως θα έκανε μεγάλη διαφορά το να προσφέρει μια ή δύο ώρες εξτρά την εβδομάδα, σε εκείνους που το είχαν ανάγκη. 

Αυτή η ανάγκη για προσφορά, της έδωσε κίνητρο ώστε να φτιάξει μια ομάδα ψυχολογών που θα μπορούσαν να παρέχουν βοήθεια σε βετεράνους και τα παιδιά τους, εθελοντικά φυσικά. «Πήρε αυτή την ιδέα και την εφάρμοσε βήμα – βήμα, ξεκινώντας από τον εαυτό της. Φυσικά, δεν ήξερε πώς να δημιουργήσει όλο αυτό μόνη της, αφού δεν είχε γνώσεις οργάνωσης μια ολόκληρης ομάδας επιστημόνων», λέει η Case. 

«Τώρα πλέον, χιλιάδες γιατροί παρέχουν βοήθεια, εξοικονομώντας στο κράτος 10 εκ. δολάρια από τους μισθούς που θα έπαιρναν αν έκαναν αυτό που κάνουν επ’ αμοιβή. Φυσικά, βοηθιέται επίσης ένας τεράστιος αριθμός ατόμων που το έχουν αγάγκη», προσθέτει γεμάτη ενθουσιασμό.

Να είσαι τομληρός και να παίρνεις ρίσκα

Η Jane Goodall, η θρυλική ανθρωπολόγος που έγραψε τον πρόλογο του Be Fearless, αναλύει το πώς να το κάνεις, βήμα – βήμα. Όταν ήταν περίπου 20 χρονών, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, πήγε στην άγρια ζούγκλα της Αφρικής για να μελετήσει χιμπατζήδες. 

«Δεν είχε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει, αφού βασικά δεν ήξερε τι να κάνει», αναφέρει η Case. «Έσπασε το κατεστημένο και εξαιτίας αυτού του ρίσκου που πήρε, έφερε καινοτομίες στην επιστήμη της και δημιούργησε έναν δικό της τρόπο για να μελετούνται τα άγρια ζώα, ο οποίος τώρα ακολουθείται και από άλλους», υποστηρίζει.

Κάνε ακόμα και τις ήττες σου διδακτικές

Η Case αποκαλύπτει ότι πίσω από τις επιτυχίες ενός επιχειρηματία, κρύβονται τα λάθη του. «Αν κάποιος έχει προπαθήσει μία ή δύο φορές να κάνει κάτι χωρίς αποτέλεσμα, τότε ξέρει προκαταβολικά ότι την τρίτη φορά, θα είναι πιο έξυπνος και πιο σοφός», αναφέρει και συνεχίζει: «Ο Αϊνστάιν λέει ότι η αποτυχία είναι σημάδι προόδου». Πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από τις ήττες μας, με το να αναλύουμε τι πήγε στραβά και τι μπορούμε να κάνουμε σωστά την επόμενη φορά». 

Η . J.K. Rowling, η συγγραφέας του Harry Potter, είναι ένα από τα αγαπημένα της παραδείγματα σχετικά με την ήττα. «Πριν γίνει γνωστή, ήταν μια μητέρα που μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της, και για να χαλαρώσει έγραφε ιστορίες τα βράδια. Την απέρριψαν πάρα πολύ εκδότες, και μάλιστα έχει δημοσιεύσει στο Twitter της μερικές από τις αρνητικές απαντήσεις που είχε λάβει, για να εμπνεύσει και άλλους συγγραφείς», αναφέρει.

Φτάσε εκεί που δεν μπορείς

Η Sara Blakely, η δημιουργός των εσωρούχων Spanx, είναι τρανό παράδειγμα του παραπάνω. Πουλούσε μηχανές φαξ, όταν κατάλαβε πόσο την ενοχλούσε το εσώρουχό της, που διαγράφονταν από τα φορέματα που φορούσε. 

«Η Sara βοηθήθηκε πάρα πολύ από όσα δεν ήξερε», λέει η Case, «γιατί ήταν λιγότερο σκεπτική και φοβισμένη. Δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει γνώσεις μόδας, ή πτυχίο ώστε να ξέρει τι να κάνει και τι έχει να αντιμετωπίσει». Η ίδια μάλιστα πιστεύει ακράδαντα, ότι αν ήξερε το μονοπάτι στο οποίο θα βάδιζε, μπορεί να μην είχε ξεκινήσει καν την δημιουργία της αυτοκρατορίας της.

Πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από τις ήττες μας, με το να αναλύουμε τι πήγε στραβά και τι μπορούμε να κάνουμε σωστά την επόμενη φορά. 

Μην αφήνεις τον φόβο σου να σε κρατάει πίσω

Η Case αναλύει πως οι άνθρωποι με βαθιά γνώση ενός τομέα, σκέφτονται τόσο πολύ τι μπορεί να πάει στραβά, ώστε παραλύουν. «Αυτό το κάνουμε συνήθως εμείς οι γυναίκες και σκέπτομαι ότι ίσως δεν είμαστε τόσο προσεκτικές, ότι αναλύουμε υπερβολικά κάτι και αυτή η σκέψη μας παραλύει. Μπορούμε πάντα να πάρουμε λίγο χρόνο και στη συνέχεια, να προχωρήσουμε. Αλλιώς θα σκεφτόμαστε συνέχεια τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορεί να πάει στραβά και τελικά δεν θα προχωρήσουμε ποτέ από την σκέψη στην πράξη. 5, 4, 3, 2, 1 και απλά καν’ το», καταλήγει.

Διάβασε ακόμα:

Για ποιους είναι πιο δύσκολο το κεφάλαιο των σχέσεων

Εξωστρεφείς μόνο στο Διαδίκτυο;

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.