Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σε ωφελήσει.
– Γιατί οι αρνητικές σκέψεις κρύβουν συχνά το κλειδί της επιτυχίας.


Σίγουρα έχεις βρεθεί αρκετές φορές στη θέση να πρέπει να δώσεις εξετάσεις ή να περάσεις από μια συνέντευξη για την πρόσληψή σου σε μια δουλειά. Και κάποιες άλλες φορές αναρωτιέσαι σχετικά με μια νέα γνωριμία. Πώς να προσεγγίσεις το άτομο που σε ενδιαφέρει; Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις; Πολύ πιθανόν τότε να σε κυριεύει ένα έντονο στρες, καθώς φοβάσαι ότι θα αποτύχεις και δε θα τα καταφέρεις.

Πιθανόν έχεις ακούσει ή διαβάσει αναρρίθμητα άρθρα και δημοσιεύματα που μιλάνε για τη θετική σκέψη. Σε παροτρύνουν να εγκαταλείψεις τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάζεις μόνο σε θετικές. Ουσιαστικά είναι σαν να σου λένε πως δεν επιτρέπεται να σκέφτεσαι αρνητικά. Ή πως δεν επιτρέπεται να βιώσεις το συναίσθημα του φόβου και του άγχους. Σε τελική ανάλυση είναι σαν να σου υπαγορεύουν ότι το στρες ή ο φόβος είναι ακατάλληλα συναισθήματά που δεν είναι καθόλου χρήσιμα και πως μια αποτυχία μπορεί να είναι καταστροφική για την ζωή σου. Σχεδόν σε κατηγορούν πως φταις εσύ που σκέφτεσαι αρνητικά και οδηγείσαι στην αποτυχία. Έτσι όμως, αποφεύγοντας να σκεφτείς τη χειρότερη πιθανή έκβαση, δεν προετοιμάζεσαι σωστά.

Τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα στον τομέα της ψυχολογίας έρχονται να καταρρίψουν την αποτελεσματικότητα της θετικής σκέψης ως μοναδικό δρόμο προς την επιτυχία.

Αποφεύγοντας να σκεφτείς τη χειρότερη πιθανή έκβαση, δεν προετοιμάζεσαι σωστά.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει διαπιστωθεί πως τα άτομα που σκέφτονται αρνητικά πριν από μια σημαντική για εκείνα υπόθεση είναι πιθανότερο να καταλήξουν στην επιτυχία. Και αυτό διότι έρχονται σε επαφή με τα πραγματικά τους συναισθήματα, είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και αντιμετωπίζουν έτσι λιγότερες εκπλήξεις κατά τη διαδρομή τους. Επίσης, είναι πιθανότερο να μετατρέψουν το άγχος σε κινητήριο δύναμη που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα φοβηθείς ότι θα αποτύχεις:

1.Επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει το συναίσθημα του φόβου και να επιβιώσει μέσα από αυτό.

2. Σκέψου όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να σε οδηγήσουν στην αποτυχία.

3. Προετοιμάσου και σχεδίασε ένα πλάνο αντιμετώπισης για κάθε πιθανή δυσκολία ή σενάριο διαχείρισης αποτυχίας που μπορεί να προκύψει με εναλλακτικές λύσεις.

4. Μετάτρεψε το άγχος σου σε κινητήριο δύναμη που θα σου επιτρέψει να οδηγηθείς στην επιτυχία τελικά.

Με το να έχεις σκεφτεί την αποτυχία, και τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να σε οδηγήσουν σε αυτή προνοείς καλύτερα και είσαι γενικά πιο καλά προετοιμασμένος, ενώ είναι πιο πιθανό να πετύχεις το στόχο για τον οποίο φοβόσουν ότι θα αποτύχεις.

Διάβασε ακόμα:

Αποτυχία: Πώς Να Τη Διαχειριστείς

Τα Θετικά Της Χαμηλής Αυτοεκτίμησης. Κι Όμως Υπάρχουν!

Author(s)

  • Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

    Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

    O Δρ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος είναι Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής με Δίπλωμα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Ψυχοθεραπευτή και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Π.Ε.Γ.Α.Ψ.) Έχει συμετέχει ως ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, με προφορικές, αναρτημενές ανακοινώσεις και workshop μεταξύ άλλων στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, στο Διεθνές Συνέδριο Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ICATA), στο Παναμερικάνικο Ψυχιατρικό Συνέδριο (APA), στο Πανευρωπαικό Ψυχιατρικό Συνέδριο (EPA) και σε πρόγραμμα έρευνας και δικτύωσης στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ στην Καλιφόρνια. Επίσης έχει γίνει δημοσίευση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών του στα περιοδικά European Psychiatry, Psychogeriatrics, In Journal of Psychiatry, Adv in Psychiatry και Ψυχιατρική (Psychiatriki).