Εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, μειώσαμε τη διάρκεια των meeting κατά 15% και αυξήσαμε τον συνολικό χρόνο εργασίας κατά 2 ώρες την ημέρα. Διαθέτουμε, δηλαδή, 10 ακόμα ώρες εργασίας την εβδομάδα, μειώνοντας τη διάρκεια των meeting. 

Αυτή η αύξηση της αποδοτικότητας μπορεί να μοιάζει θετική, αλλά ενέχει μια παγίδα. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που συζητούνται στα δωμάτια συνεδριάσεων είναι η διαχείριση του burnout των εργαζομένων. Η εργασία εξ αποστάσεως, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών, η παροχή φροντίδας για τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας είναι μόνο μερικά πράγματα που έχουν γίνει πιο δύσκολα. Η πολύωρη εργασία σε συνδυασμό με τη διαχείριση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων ίσως οδηγήσουν στην εξάντληση. 

Η Christina Maslach είναι μια κοινωνική ψυχολόγος και ειδικός του burnout στο Stanford. Και έχει δημοσιεύσει έρευνες πάνω σε αυτό. Υπάρχουν 6 πηγές του burnout: μεγάλος φόρτος εργασίας, έλλειψη ελέγχου, ανεπαρκής ανταμοιβή, διάλυση της κοινότητας, απουσία δικαιοσύνης και σύγκρουση αξίας. Τα 3 είναι πιο σχετικά σήμερα. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο φόρτο εργασίας (αφού δουλεύουμε κατά 25% περισσότερο). Είναι δύσκολο να αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο σήμερα, με δεδομένο το υγιειονομικό και κοινωνικοιοοικονομικό υπόβαθρο. Τα social media, τέλος, φθείρουν τον κοινωνικό ιστό και την αίσθηση της κοινότητας. 

Ποια είναι τα σημάδια του burnout: Εξάντληση, κυνισμός και αναποτελεσματικότητα. Υπάρχουν πολλά τεστ για να αξιολογήσεις αν πάσχεις από burnout και πόσο αφοσιωμένος στη δουλειά είσαι. 

Ακολουθεί που μπορείς να δοκιμάσεις:

Υπάρχουν κι άλλα τεστ, ανάμεσα στα οποία κι ένα από το the UWES (Utrecht Work Engagement Scale), το οποίο διακρίνει μεταξύ αφοσίωσης στη δουλειά και burnout. Επίσης, υπάρχουν και πολλές έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα το burnout, και με δεδομένους όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι εταιρείες καλό είναι να διερευνήσουν τρόπους να αξιολογήσουν το burnout και να το μετριάσουν.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

 

Διάβασε ακόμα:

3 Σημάδια ότι ίσως εμποδίζεις την εξέλιξη της ομάδας σου

Από high-performer, disengaged; Τι να αλλάξεις ως ηγέτης για να το αποφύγεις