Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με ποιον τρόπο συνδέεται η αυτοεκτίμησή σου.
-Γιατί δεν πρέπει να αναζητάς συνεχώς τον έπαινο.


Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Γιατί θες συνέχεια να ευχαριστείς τους άλλους; Επειδή είσαι πάνω απ’ όλα καλός χαρακτήρας; Επειδή θες να σε αγαπούν και να σε εκτιμούν όλοι; Γιατί απλά δυσκολεύεσαι να χαλάσεις χατίρια; Θες να μάθεις ποια είναι η απάντηση; Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα! Γιατί η ανάγκη σου να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τα πραγματικά σου θέλω μπορεί να κρύβει περισσότερα απωθημένα απ’ όσο φαντάζεσαι.

Αν είσαι λοιπόν ο τύπος που νιώθεις μια ακατανίκητη ώθηση να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους, θα πρέπει να μάθεις ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι νιώθουν την έντονη ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους είτε βρίσκονται σε μία σχέση είτε στη εργασία τους είτε στο φιλικό τους περιβάλλον είτε γενικότερα. Τι χρειάζεται να ξέρεις ιδιαίτερα όταν κάποια στιγμή αρχίσεις να κουράζεσαι από τη υπερβολική αυτή δοτικότητα και αρχίσεις να νιώθεις ότι πιθανόν δεν παίρνεις πίσω όσα δίνεις; Ότι η επιθυμία σου να βλέπεις τους άλλους χαρούμενους αποτελεί μια διάσταση που σχετίζεται με μια βαθύτερη ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα η ανάγκη πολλών ανθρώπων να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης. Η εξίσωση είναι απλή. Άτομα που θέλουν να ευχαριστούν συνέχεια τους άλλους είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν ενδόμυχα ότι αν είναι πάντα δεκτικοί φροντίζοντας να ικανοποιούν τους άλλους, θα εισπράξουν πιο εύκολα την αποδοχή τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάλιστα μπορεί να μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη. Έτσι όταν προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αρνηθούν μια χάρη σε κάποιον, σκέφτονται ότι δεν θέλουν να δείξουν ότι είναι εγωιστές κι ότι προτιμούν να είναι μόνο καλοί χαρακτήρες. Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται, γεγονός το οποίο είναι λογικό να οδηγεί σε προβλήματα.

Η ανάγκη πολλών ανθρώπων να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης.

Πώς μπορείς να καταλάβεις, όμως, αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που θέλουν συνέχεια να ευχαριστούν τους άλλους; Ορίστε μερικά σημάδια:

Συμφωνείς μαζί τους ενώ κατά βάθος διαφωνείς

Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μια πολύ σημαντική κοινωνική δεξιότητα. Όμως το να συμφωνείς φαινομενικά με κάτι ενώ ουσιαστικά διαφωνείς, μπορεί να σε κάνει να υιοθετείς συμπεριφορές οι οποίες είναι ενάντια στις αξίες σου και σου δημιουργούν εσωτερικές συγκρούσεις επιβαρύνοντας της ψυχολογία σου.

Δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ

Δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων. Παρέχεις φροντίδα και υποστήριξη στους άλλους επειδή το θες και από αγάπη αλλά να θυμάσαι ότι οι γύρω σου σέβονται περισσότερο αυτόν που θέτει ευκρινή όρια και είναι δίκαιος, παρά εκείνον που υποχωρεί συνέχεια. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι εύκολο να φτάσεις τους στόχους σου αν δεν υψώσεις το ανάστημά σου.

Συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με τους άλλους

Είναι λογικό ο κάθε άνθρωπος να ενεργοποιεί μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα σου. Σκέψου όμως ότι όσοι προσπαθούν να ευχαριστούν συνέχεια τους άλλους, συνήθως παραγκωνίζουν τις δικές τους ανάγκες, ματαιώνουν τους δικούς τους στόχους και είναι ετεροπροσδιορίζόμενοι. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα βιώνουν έντονες εσωτερικές συγκρούσεις οι οποίες οδηγούν σε άγχος, φόβο, κατάθλιψη.

Πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων

Είναι πολύ σημαντικό, αν και πολύ δύσκολο, να μπορείς να αναγνωρίζεις πώς ακριβώς η συμπεριφορά σου επηρεάζει τους άλλους. Όμως η πίστη σου ότι μπορείς να κάνεις κάποιον χαρούμενο δεν είναι πάντα λειτουργική. Η πρόθεσή σου σίγουρα είναι πολύ σημαντική αλλά ποτέ μην ξεχνάς ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα του.

Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση μέσα από τον έπαινο

Τα άτομα που θέλουν να ικανοποιούν συνέχεια τους άλλους βασίζονται εξ ολοκλήρου στην επιβεβαίωση. Αναζητούν τον έπαινο, τα όμορφα λόγια κτλ. Αν η αυτοεκτίμησή σου εξαρτάται αποκλειστικά από το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, τότε είναι πιο πιθανό να νιώθεις καλά μόνο όταν κατακλύζεσαι από θετικά σχόλια. Αλλά επειδή δεν θα εισπράττεις πάντα μόνο θετικά σχόλια, όταν δέχεσαι αρνητικά το πιθανότερο είναι ότι δυσκολεύεσαι να τα διαχειριστείς.

Άλλαξε το!

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να διαχειριστείς την ανάγκη σου για να ευχαριστείς τους άλλους; Αρχικά, μάθε να λες όχι σε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να εκφράσεις την άποψη σου και τα συναισθήματα σου. Κάθε βήμα που κάνεις θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βασικότερο όμως για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά είναι να καλλιεργήσεις την πίστη στον εαυτό σου, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σου. Να μάθεις να έχεις επαφή με τον εαυτό σου, να αναγνωρίζεις τις δικές σου πραγματικές ανάγκες, να ζητάς αυτό που θες, να βάζεις σωστά όρια. Αν δυσκολεύεσαι πολύ να ξεφύγεις από αυτή τη συμπεριφορά, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό. Ένας σύμβουλος ή ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις την ψυχική δύναμη που χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις καλύτερα και γρηγορότερα. 

 

Μάθε περισσότερα στο site του Χρήστου Θεοδωρόπουλου counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes.

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Σημαντικό Να Περνάς Χρόνο Μόνος Σου

5 Μύθοι Για Τις Φιλίες

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .