Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς θα εξηγήσεις στο παιδί σου ότι όλοι κάνουμε λάθη.
– Πώς θα του διδάξεις τη συγχώρεση.


Η συγχώρεση αποτελεί μια καλή δεξιότητα, χρήσιμη για το παιδί σου επειδή το βοηθάει πρώτα απ’όλα να απαλλαγεί από το ασήκωτο βάρος του θυμού, της πικρίας και της διάθεσης για εκδίκηση.

Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση με την συγχώρεση δεν εννοούμε ότι αναγκάζουμε τα παιδιά να αγκαλιαστούν ή να φιληθούν μετά από ένα καβγά. Θέλουν το χρόνο τους για να ξαναβρούν το ρυθμό τους.

Το να μάθει, εξάλλου, να συγχωρεί το παιδί σου, δεν έχει να κάνει με το τυπικό κομμάτι του να ζητήσει συγγνώμη, αλλά με το ότι παύει να κουβαλά σαν βάρος την πράξη που έκανε ο άλλος και πιθανόν το πλήγωσε. Επίσης, είναι σημαντικό να μην επιζητά εκδίκηση.

Γιατί να μάθει να συγχωρεί

Το 2017 σε μια έρευνα που έγινε, η ψυχολόγος Reine van der Wal και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι η πρώτη αντίδραση των παιδιών σε κάποιον που τους πλήγωσε είναι τα αντίποινα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι δίνουν μια προειδοποίηση σε οποιονδήποτε θεωρούν ότι τους έχει βλάψει, ώστε να μην τους βλάψει ξανά στο μέλλον. Ωστόσο, τα παιδιά που τείνουν να εκδικούνται έχει φανεί ότι τείνουν να είναι στο περιθώριο, να απορρίπτονται πιο εύκολα από παρέες συνομήλικών τους και να έχουν λιγότερο ποιοτικές φιλίες. Αντίθετα, το παιδί που κατέχει την ικανότητα της συγχώρεσης, σπάει τον κύκλο της σύγκρουσης και διατηρεί τις πολύτιμες για εκείνο φιλίες. 

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις στο παιδί σου την ικανότητα να συγχωρεί.

1.Εφάρμοσε την συγχώρεση μέσα στην οικογένεια

Η οικογένεια αποτελεί την πρώτη ομάδα κοινωνικοποίησης μέσα από την οποία το παιδί μαθαίνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και πώς είναι να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους. Οι γονείς, λοιπόν, καλούνται να διδάξουν τη συγχώρεση εφαρμόζοντάς την στην μεταξύ τους σχέση.

Μια μελέτη του Gregory Maio και των συναδέλφων του το 2008 σε 95 οικογένειες της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν μητέρες, πατέρες και παιδιά 12-16 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο, βρήκε ότι οι γονείς που συγχωρούσαν συχνότερα τα παιδιά τους συγχωρούνταν και οι ίδιοι συχνότερα από τα παιδιά τους. Πράγμα που καταδεικνύει ότι τα παιδιά φαίνεται ότι διδάσκονται την έννοια και την εφαρμογή της συγχώρεσης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Προς διευκρίνιση, ο θυμός είναι απόλυτα αποδεκτός στα πλαίσια των οικογενειακών σχέσεων. Ωστόσο, οι γονείς καλούνται να συζητούν τι τους ενόχλησε είτε μεταξύ τους, είτε με τα παιδιά και σε καμία περίπτωση να μην τηρούν παθητικοεπιθετική στάση (μούτρα, διακοπή οποιουδήποτε διαλόγου κτλ). Η παθητικοεπιθετική στάση δίνει το μήνυμα ότι ο θυμός δεν είναι αποδεκτός και η σχέση δεν είναι αρκετά δυνατή για τον αντέξει. Αυτή η συμπεριφορά βρίσκεται στον αντίποδα του διαλόγου και της συγχώρεσης.

Τα παιδιά διδάσκονται την έννοια και την εφαρμογή της συγχώρεσης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

2.Ενίσχυσε την ικανότητα του παιδιού να διαχειρίζεται τα δυνατά συναισθήματα

Οι εκτελεστικές λειτουργίες (γνωστική ευελιξία, μνήμη εργασίας, γνωστική αναστολή απάντησης) φαίνεται ότι βοηθούν τα παιδιά να ελέγχουν τα έντονα συναισθήματα όταν τα βιώνουν. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν την ενίσχυση των εκτελεστικών λειτουργιών με παιχνίδια φαντασίας. Όταν ντύνονται οι γονείς με αυτοσχέδια κουστούμια και προτρέπουν τα παιδιά να μπουν σε φανταστικούς χαρακτήρες καλλιεργούν την προσαρμοστικότητα των παιδιών σε ποικίλα ερεθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο δεκτικά στην συγχώρεση αφήνοντας πίσω μια επώδυνη σύγκρουση.

3. Εξήγησέ του ότι μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν λάθη πληγώνοντας τους άλλους χωρίς να το θέλουν

Σε μια έρευνα που έγινε το 2013 από την ψυχολόγο Katlin Peets και τους συνεργάτες της, βρέθηκε ότι τα παιδιά δεν συγχωρούν εύκολα όταν αποδίδουν στην πράξη του άλλου εχθρική πρόθεση. Από την άλλη, όταν έχουν αμφιβολία για τον λόγο που ο άλλος φέρθηκε έτσι συγχωρούν ευκολότερα. Συνήθως, όταν έχουν αμφιβολία στρέφονται προς τους γονείς τους για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την στάση του άλλου. Οπότε, ως γονιός καλείσαι να βρίσκεις πιθανές εξηγήσεις που δεν θα εστιάζουν σε κακή πρόθεση από το άλλο παιδί το οποίο πλήγωσε το δικό σου. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς το παιδί σου να μάθει να συγχωρεί.

Το παιδί που κατέχει την ικανότητα της συγχώρεσης, σπάει τον κύκλο της σύγκρουσης και διατηρεί τις πολύτιμες για εκείνο φιλίες.


Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Γεωργίας Πουλημενέα mentalcare.gr.

Διάβασε ακόμα:

Αν Δεν Συγχωρείς, Επιβαρύνεις Την Υγεία Σου, Σύμφωνα Με Την Επιστήμη

Μάθε Να Συγχωρείς. 3 Έρευνες Σου Δείχνουν Γιατί

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.