Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να προετοιμάζεις σωστά τα γεύματά σου.
-Πόσο κρέας πρέπει να τρως.


Συνεχίζουμε για ακόμα μια εβδομάδα να μένουμε σπίτι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων δημόσιας υγείας. Αυτή η πανδημία έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα να τρώμε παραπάνω μέσα στην μέρα μας ή να καταναλώνουμε το ίδιο μέγεθος μερίδας, έχοντας κατά πολύ μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κίνηση κατά τη διάρκεια της μέρας μας. Αυτό οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας δηλαδή σε αύξηση βάρους καθώς η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη-το φαγητό μας είναι περισσότερο σε σχέση με τις ημερήσιες ενεργειακές δαπάνες-καύσεις δηλαδή άσκηση, περπάτημα, ημερήσια βήματα.

Το περισσότερο φαγητό δεν θα αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση, ούτε τελικά θα μειώσει το στρες και θα βελτιώσει τη ψυχολογία μας.

Γι’ αυτό:

  1. Ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας, γιατί ακόμα και τα πιο θρεπτικά φαγητά μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους.
  2. Φτιάχνουμε λίστα πριν πάμε για ψώνια για να αποφύγουμε τις ανεξέλικτες εξόδους και την αγορά τροφίμων που δεν είναι τόσο καλές επιλογές.
  3. Αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας, με διάβασμα, μαγείρεμα, περπάτημα, ήπια γυμναστική στο σπίτι.
  4. Κοιμόμαστε επαρκώς, χωρίς να ξενυχτάμε άσκοπα κάνοντας «μαραθώνιο» με ταινίες, σειρές και σνακ.
  5. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας με στόχο να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  6. Περιορίζουμε όσο είναι δυνατό το στρες, το κάπνισμα και τις κακές διατροφικές συνήθειες.
  7. Με καλή διάθεση και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να βγούμε νικητές στη μάχη με την πανδημία!

Να τονίσουμε για άλλη μια φορά, πως υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούνφυσικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού. Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση του ιού covid-19. Επιπλέον, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως κανένα θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα από μόνο του, αντιθέτως επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τροφές με θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν φυσικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού

  • Βιταμίνη D : Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός), γάλα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
  • Βιταμίνη Ε : Ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι.
  • Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, πιπεριά, ακτινίδιο, φράουλα, μπρόκολο, σπανάκι.
  • Πρωτεΐνη : Άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, θαλασσινά, όσπρια.
  • Ψευδάργυρος : Κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Σελήνιο : Σαρδέλες, αυγά, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης.

Επίσης, προσπαθούμε να τρώμε σωστά και ισορροπημένα με βάση το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής εντάσσοντας καθημερινά τροφές φυτικής προέλευσης, τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τέτοιες τροφές είναι τα αμυλούχα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα  φρούτα.

Καθημερινή θα πρέπει να είναι και η κατανάλωση ελαιολάδου, αντικαθιστώντας το κορεσμένο λίπος (ζωικό λίπος, βούτυρο, γλυκά κα.) με μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) καθώς προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς. Συχνή και ημερήσια θα πρέπει επίσης να είναι η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, ως κύριας πηγής πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Σε εβδομαδιαία βάση περιορίζεται η κατανάλωση κρέατος  και στοχεύουμε σε μία διατροφή που να περιλαμβάνει:

  • 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση λιπαρά ψάρια.
  • 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
  • 1 -2 φορές το μήνα κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό), λόγω κορεσμένων λιπαρών.

Μπορεί ο νέος ιός COVID-19 να μεταδοθεί στα τρόφιμα;

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα.

Μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά;

Φυσικά και μπορούμε! Όλοι οι επίσημοι φορείς μέχρι τώρα αναφέρουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί.

Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνουμε είναι να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και εφαρμόζουμε με σχολαστικό τρόπο τις παρακάτω οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία, το ασφαλές μαγείρεμα και τη αποθήκευση φαγητού.

Ασφαλής προετοιμασία γεύματος στο σπίτι

Καλό είναι να καθαρίζουμε επιφανειακά τα ψώνια μας, όπως θα έπρεπε να το κάνουμε και πριν την πανδημία.

  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες και πάγκους κοπής για τα ωμά κρέατα/πουλερικά και ψάρια.
  • Ξεπλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια για να μην οξειδωθούν και χάσουν γρήγορα τα θρεπτικά τους συστατικά.
  • Αποφεύγουμε το κόψιμο με μαχαίρι στα ευαίσθητα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι, φρέσκα μυρωδικά για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά και το έντονο χρώμα τους.
  • Χρησιμοποιούμε επίσης τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως βράσιμο, στον ατμό και ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι με καθόλου ή ελάχιστο ελαιόλαδο, διατηρώντας τα λαχανικά τραγάνα και όχι παρά-μαγειρεμένα καθώς έτσι ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Αποψύχουμε σωστά τα κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετώντας τα στη ψύξη του ψυγείου ή σε τρεχούμενο νερό. ΠΟΤΕ με ζεστό νερό, ή εκτός ψυγείου ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Δεν τοποθετούμε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν το ψυγείο.
  • Δεν αφήνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά σε θερμοκρασία περιβάλλοντας πάνω από 2 ώρες.
  • Όλα τα τρόφιμα και τα φαγητά στο ψυγείο θα πρέπει να είναι καλυμμένα ώστε προστατεύονται .
  • Τέλος, δεν επαναθερμένουμε μαγειρεμένο φαγητό πάνω από 1 φορά.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: μεταδίδεται από τα τρόφιμα;

Νηστεία: Τα οφέλη της στην υγεία και όσα πρέπει να προσέξεις

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.