Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να φτιάξεις ένα χρονοδιάγραμμα.
-Γιατί πρέπει να προγραμματίσεις την έξοδο του Σαββατοκύριακου.


«Πώς πέρασε η ώρα;» πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί; Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την δουλειά και την προσωπική μας ζωή, αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουμε γιατί ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός.

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι εμείς και δεν έχουν μαγικές ικανότητες. Υπάρχει τρόπος για να χωρέσεις τα πάντα μέσα στην εβδομάδα, να αισθάνεσαι λιγότερο στρες και να διασκεδάζεις περισσότερο το Σαββατοκύριακο.

Διάβασε τα 5 βήματα που ακολουθούν:

1.Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα

Το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς είναι «πώς πέρασε η ώρα». Όχι πώς νομίζεις ότι πέρασε, αλλά πώς πραγματικά πέρασε. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να το σκεφτείς σοβαρά και όχι να βουλιάζεις στην καρέκλα σου και να προσπαθείς να μαντέψεις.

Γράψε τι κάνεις την κάθε ώρα της ημέρας. Το να δεις ακριβώς πώς πέρασες την ώρα σου μπορεί να είναι απογοητευτικό. Ή κάποιες φορές θλιβερό. Ωστόσο λειτουργεί.

Όταν πρόκειται για τον χρόνο, δεν μπορείς να εμπιστευτείς το μυαλό σου. Πρέπει να είσαι υπεύθυνος και καταγράφοντας πώς πέρασες τον χρόνο σου, σε κάνει υπεύθυνο για τις ώρες που περνούν, είτε τις αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.

Υπάρχουν και άλλα οφέλη από ένα χρονοδιάγραμμα. Σε βοηθάει να καταλάβεις πώς καθετί χρονοβόρο καταναλώνει περισσότερο χρόνο από ότι νόμιζες. Πρέπει να παρατηρήσεις και να αναρωτηθείς: «τι επαναλαμβάνω στην ζωή μου και πόση ώρα πραγματικά χρειάζεται αυτό»; Αν για παράδειγμα το κλασικό πρωινό meeting της Δευτέρας αναμένεται να κρατήσει μία ώρα και στην πραγματικότητα δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 90 λεπτά, τότε θα πρέπει να είσαι ρεαλιστικός και να μην προγραμματίζεις τίποτα πριν τις 11 το πρωί.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι πως μπορείς να βλέπεις «παραθυράκια» ευκαιριών και να ολοκληρώνεις τις βασικές υποχρεώσεις σου. Είσαι πιο παραγωγικός το πρωί; Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι. Τότε θα πρέπει να προγραμματίσεις την πολλή δουλειά για εκείνη την ώρα της ημέρας.

Έφτιαξες το χρονοδιάγραμμά σου; Τώρα όμως είσαι έτοιμος να διαχειριστείς τον χρόνο σου καλύτερα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Χρειάζεσαι ένα πλάνο. Και σίγουρα όχι ένα μικρό πλάνο.

2.Φτιάξε το πλάνο της εβδομάδας

Αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε CEO’s έδειξε τι οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών τους. Τι ήταν αυτό; Ο χρόνος που είχαν προγραμματίσει σωστά.

Εσύ πώς δημιουργείς το πλάνο σου; Σκέψου δύο πράγματα: σε τι είσαι καλός και τι σε κάνει χαρούμενο; Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αφιερώνουν όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στην βασική τους ικανότητα και αγνοούν ή δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο. Περνούν τον χρόνο τους σε αυτό που είναι καλύτεροι και σε αυτό που παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Φτιάξε λοιπόν μία λίστα με πράγματα που σου προκαλούν χαρά. Ναι, πρέπει να τα καταγράψεις. Ίσως σου φαίνεται λίγο χαζό, αλλά το να έχεις μία λίστα σε βοηθάει το να θυμάσαι τα πάντα και να τα ενσωματώνεις στο πρόγραμμά σου.

Τώρα έχεις έτοιμο και το πλάνο σου. Ποιο είναι το επόμενο μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων;

3.Μην ξεχνάς τις μικρές, πρωινές σου ασχολίες 

Οι πρωινές μας ασχολίες είναι δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι απαραίτητο να συμβούν και σίγουρα δεν πρέπει να συμβούν κάποια συγκεκριμένη ώρα. Πρόκειται όμως για δραστηριότητες που απαιτούν εσωτερικό κίνητρο και έχουν μία μαγική δύναμη να μας χαρίζουν ενέργεια.

Γι αυτό δοκίμασε να στρώνεις το κρεβάτι σου και να τακτοποιείς το σπίτι σου πριν φύγεις, κάνε πρωινή γυμναστική, φάε πρωινό με ηρεμία και απόλαυσε τον καφέ σου. Στη συνέχεια παρατήρησε στην ενέργεια και την καθαρότητα του μυαλού σου από αυτές τις μικρές κινήσεις.

Τι άλλο χρειάζεται να έχεις; Διασκέδαση.

4.Κάνε πλάνο για το Σαββατοκύριακο

Εδώ είναι που οι άνθρωποι φρικάρουν. Δεν θέλουν να κάνουν πλάνο για τον ελεύθερο χρόνο τους. Αλλά αν βλέπεις σοβαρά τον ελεύθερό σου χρόνο, πρέπει να μπορείς και να τον πάρεις σοβαρά. Και δεν εννοώ να προγραμματίσεις τις δουλειές του σπιτιού. Εννοώ να προγραμματίσεις τη διασκέδασή σου. Και να την εξασφαλίσεις.

Πόσα Σαββατοκύριακα χαράμισες με το να κάθεσαι στον καναπέ σου και, ειλικρινά, δεν σου έμειναν αξέχαστα; Ακριβώς. Αυτό εννοώ. Έρευνες αποδεικνύουν πως είμαστε περισσότερο χαρούμενοι όταν προγραμματίζουμε τον ελεύθερό μας χρόνο και πως το να μην κάνουμε τίποτα, δεν μας κάνει χαρούμενους. Πολύ συχνά δε, δεν κάνεις αυτό που σε κάνει περισσότερο χαρούμενο, αλλά αυτό που είναι πιο εύκολο. Συνεπώς χρειάζεσαι ένα πλάνο αν θέλεις να διασκεδάσεις.

Πώς μοιάζει όμως ένα πλάνο Σαββατοκύριακου; Θα πρέπει να έχεις 3-5 βασικές εκδηλώσεις/ εξόδους για να διασφαλίσεις ότι θα περάσεις ωραία. 3-5 βασικές έξοδοι μπορούν να κάνουν την διαφορά και να σε κάνουν να αισθανθείς ότι πέρασες τόσο ωραία το Σαββατοκύριακο  που σχεδόν ξέχασες την εβδομάδα σου. Και αυτά δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι εξεζητημένο. Μπορεί απλά να είναι ένα πρωινό Σαββατιάτικο τρέξιμο ή μία απογευματινή βόλτα με έναν φίλο σου.

Προσπαθείς να είσαι πιο χαρούμενος; Προγραμματίζοντας πράγματα σχετικά με την διασκέδαση, θα μάθεις και να τα αναμένεις. Και αυτή η αναμονή, σύμφωνα με έρευνες, σε κάνει πιο χαρούμενο. Το καλύτερο είναι πως ακόμα και αν δεν πραγματοποιήσεις την καλύτερη έξοδο που έχεις προγραμματίσει, έχεις ήδη νιώσει την χαρά της προσμονής.

Εξασφαλίσες και την διασκέδαση του Σαββατοκύριακου. Τι πρέπει να κάνεις τώρα προκειμένου να διασφαλίσεις πως είσαι έτοιμος να αρχίσεις και πάλι την εβδομάδα σου;

5.Απόλαυσε την Κυριακή σου

Ξέρεις ότι το Σαββατοκύριακο τελείωσε και αύριο θα γυρίσεις στην δουλειά. Αντί να γκρινιάζεις, σχεδίασε κάτι τέλειο για το βράδυ της Κυριακής.

Ακόμα και όσοι αγαπούν την δουλειά τους μονολογούν «Τελείωσε το Σαββατοκύριακο». Ένας τρόπος για να αρχίσει καλά η εβδομάδα σου είναι να σχεδιάσεις κάτι ήρεμο αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό για το βράδυ της Κυριακής αντί να σκέφτεσαι το πρωινό της Δευτέρας.

Και μην ξεχνάς! Οι ώρες της εβδομάδας μας είναι 168. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του «δεν έχω χρόνο». Έχουμε όλοι μας τον ίδιο αριθμό ωρών. Το πώς θα επιλέξουμε να περάσουμε αυτές τις ώρες, θα καθορίσουν την ζωή μας.

Όλοι μας κάνουμε επιλογές. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι επιλογές αυτές μας καθορίζουν.

Διάβασε ακόμα:

Βρες Τον Ελεύθερο Χρόνο Που Ψάχνεις Και Αξιοποίησέ Τον Δημιουργικά με 9 Απλά Βήματα

Πρόβλημα Διαχείρισης Χρόνου Ή Πρόβλημα Διαχείρισης Προτεραιοτήτων;